Moja Wielka Grecka Podróż Poślubna MWGPP

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Moja Wielka Grecka Podróż Poślubna MWGPP

Postautor: Szubi dodano: 20 maja 2024, 20:32

dzień czwarty 29 kwiecień
kraje - Serbia
km - a kto je tam liczy w podróży :czapa:

Po pysznym śniadaniu zrobionym przez Dragana, żegnamy się z nim i ruszamy w dalszą drogę.

Obrazek

Po drodze wciąż mijamy piękne krajobrazy

Obrazek

Obrazek

W niektórym miejscach są na tą okoliczność, utworzone specjalne punkty widokowe

Obrazek

Obrazek

Wjeżdżamy do jakiegoś miasta, a tu naszym oczom ukazuje się, jeden z dwóch najczęściej fotografowanych punktów w Serbii. Domek na Drinie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tym domkiem jest związana ciekawa historia. Został zbudowany przez grupę chłopców w 1969 roku którzy szukali miejsca do odpoczynku po kąpieli. Dopiero jednak siła internetu oraz to że fotografia stała się zdjęciem dnia w National Geographic, zyskał niesamowitą popularność i stał się atrakcją turystyczną. Tu możecie poczytać kapkę więcej o tym domku https://naszebalkany.pl/serbia/kuca-na-drini/ https://podroze.onet.pl/ciekawe/serbia- ... ki/c8fr9z9

Po obowiązkowych fociach, wracamy do moto, patrzę a tam prawe lusterko ledwo wisi _boisie . Wcześniej, klika lat temu obudowa ucierpiała na Transalpinie podczas parkingówki. Potem trochę podgniło a teraz targane pewnie węgierskim wiatrem, ostatecznie się poddało. Na całe szczęście naprzeciwko była stacja benzynowa a w niej ostatnia !!! taśma K2. Zabezpieczyłem aby całkiem nie odpadło. Od teraz w prawym lusterku będę widział stopę Szubinki :rotfl:
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Motocykl: Fernando

Postautor: Szubi dodano: 20 maja 2024, 20:42

pytanie czy teraz widać całe zdjęcie? Czy nadal trzeba robić , otwórz w nowej karcie? Chyba wiem jak zmniejszyć pojedyncze zdjęcie, pytanie czy można to jakoś hurtem cały album zmniejszyć?

Obrazek
Największe szczęście w świecie, na końskim i motocyklowym siedzi grzbiecie . . .
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Mariuszz dodano: 21 maja 2024, 16:08

Widać.
Awatar użytkownika
Mariuszz
Klubowicz

Motocykl: Suzuki DL 650

Postautor: paweljunkers dodano: 21 maja 2024, 22:22

Widać całe, ale na tel. Trzeba rozciągnąć.
Awatar użytkownika
paweljunkers
Forumowicz

Motocykl: Honda vt 600
Tel. kom.: 733162500

Postautor: Luca dodano: 22 maja 2024, 12:22

Za bardzo zmniejszyłeś fotkę.

Super się czyta i ogląda.
Mi tylko brakuje choćby szkicu z przejechanej trasy, bo nie mam odniesienia do miejsc gdzie jeszcze nie byłem a chciałbym ;)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Szubi dodano: 22 maja 2024, 21:05

Luca pisze:Mi tylko brakuje choćby szkicu z przejechanej trasy, bo nie mam odniesienia do miejsc gdzie jeszcze nie byłem a chciałbym ;)

no i znowu mnie namówiłeś ;) Ty jakiś motywator jesteś czy co, trener personalny :D

Trasy, to będą naprawdę szkice, bo różnie,to wyglądało :swir: Czasami prowadziło nas takimi chynchami, wyprowadzało w pole lub w góry, że to nie do powtórzenia. Szczególnie jedna trasa, ale nie będę tutaj spojlerować ;p

Więc tak
Dzień 1 https://www.google.pl/maps/dir/Oborniki ... ?entry=ttu

Dzień drugi https://www.google.pl/maps/dir/Zielona+ ... ?entry=ttu

Dzień trzeci https://www.google.pl/maps/dir/H%C3%A9v ... ?entry=ttu

Myślałem aby zrobić reasumcje pierwszych dni, ze zmniejszonymi zdjęciami, ale myślę że każdy kto chciał otworzył sobie zdjęcie w nowym oknie aby zobaczyc je w pełnej okazałości. W takim razie lecimy dalej . . .

dzień piąty 29 kwiecień
kraje Serbia
km - a kto je tam liczy w podróży :czapa:

Lusterko jakoś poklejone, to wsiadamy i lecimy do zarezerwowanego apartamentu. Dojeżdżamy i całujemy klamkę. Okazuje się że właścicielka pisała na Bookingu abyśmy godzinę przed przyjazdem dali znać. To za telefon i info że warujemy przy drzwiach. Po około pół godziny przyjeżdża przesympatyczna właścicielka i oznajmia że ona po angielsku tylko yes and no. Uśmiech i ręce i zawsze się człowiek dogada :D Pokazała mapę atrakcji , menu pobliskiej restauracji. Po dopełnieniu formalności, ogarnięciu się, wsiadamy na moto i lecimy do Rezerwatu Tara. Po drodze mamy mijać jeszcze jakiś wodospad. Chcemy wjechać z inną parą na moto na parking przy restauracji, aby go obejrzeć, a tu wylatuje jakiś dziad ze środka i krzyczy że tu nie wolno parkować :lanie: Tamta para się zniechęciła i pojechała dalej, a my przeparkowaliśmy tylko kawałek dalej i poszliśmy zobaczyć ten wodospad.

Obrazek

Wjazd na teren rezerwatu jest płatny. W tym miejscu akurat płatny tylko gotówką. Kurczę nie mamy ich waluty, bo wszędzie staramy się płacić kartą (Revolutem) Chyba jednak coś tam wypłaciłem z bankomatu, bo też w jednym sklepie only cash. Kurcze za mało tej gotówki. Załamka :/ Deamiens mówił że euro działa wszędzie, a jakieś tam euro też mamy. I tak to wielowalutowo zapłaciliśmy za bilet wjazdu do Rezerwatu Tara. W cenie biletu dostajemy też mapę.Na terenie rezerwatu jest drugi najczęściej fotografowany punkt w Serbii, Banjska stena” to najpopularniejszy punkt widokowy w całym parku. Punkt jest na wzgórzu, a prowadzą do niego, piękne, kręte drogi :* Po drodze zatrzymujemy się przy jeszcze jednym punkcie widokowym.

Obrazek

cdn . . . Pytanie czy lepszy ten mniejszy format ale w całości, czy lepsze duże zdjęcia otwierane w osobnym oknie?
Awatar użytkownika
Szubi
Klubowicz

Postautor: Luca dodano: 23 maja 2024, 08:33

Szubi pisze:no i znowu mnie namówiłeś ;) Ty jakiś motywator jesteś czy co, trener personalny :D

Kurcze, może powinienem zawód zmienić :D

Dzięki za te mapki trasy. Dla mnie teraz relacja nabrała dodatkowego wymiaru :)
Co do fotek to wolę jak widać od razu całą , jednak to tylko moja opinia i rób tak jak Ci wygodniej.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Grzeno dodano: 23 maja 2024, 09:16

LadyDragon pisze: .......... ten obiekt omijać będziemy szerokim łukiem _boisie . Ciekawe wrażenia z pierwszego noclegu :D

Dlaczego Dorotko? Chciałaś sikać na stojąco? ;)
Charlej Chininson/V-Stromx2/VN-900/NC750X
Awatar użytkownika
Grzeno
Klubowicz

Motocykl: CHARLEJ CHININSON/Vstrom/VN900
Tel. kom.: 792550845

Postautor: Grzeno dodano: 23 maja 2024, 09:18

Luca pisze:
Szubi pisze:no i znowu mnie namówiłeś ;) Ty jakiś motywator jesteś czy co, trener personalny :D

Kurcze, może powinienem zawód zmienić :D

Dzięki za te mapki trasy. Dla mnie teraz relacja nabrała dodatkowego wymiaru :)
Co do fotek to wolę jak widać od razu całą , jednak to tylko moja opinia i rób tak jak Ci wygodniej.

Jak najbardziej też jestem za tym aby szkic trasy się pojawiał
Charlej Chininson/V-Stromx2/VN-900/NC750X
Awatar użytkownika
Grzeno
Klubowicz

Motocykl: CHARLEJ CHININSON/Vstrom/VN900
Tel. kom.: 792550845

Postautor: LadyDragon dodano: 24 maja 2024, 16:59

Grzeno pisze:
LadyDragon pisze: .......... ten obiekt omijać będziemy szerokim łukiem _boisie . Ciekawe wrażenia z pierwszego noclegu :D

Dlaczego Dorotko? Chciałaś sikać na stojąco? ;)

Nie Grześ, zaskoczyły mnie wymagania co do Panów, weszłam w ofertę , poczytałam i powiem Ci, nie czułabym się tam dobrze :)
Awatar użytkownika
LadyDragon
Klubowicz

Motocykl: plecaczek
Tel. kom.: 500721926

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże