Toskania 2020

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Re: Toskania 2020

Postautor: beniamin82 dodano: 14 sie 2020, 13:19

jacek.rc pisze:A mnie nikt nie potrafił zrozumieć dlaczego ciągle ciągnie mnie do Italii ;) .

Ja do dziś dnia nie wiem jak to się stało że po jednym razie inne kierunki są dla mnie nieatrakcyjne... :-).

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Jack dodano: 14 sie 2020, 13:20

Piękny Imperial :oklasky: Gratki :oklasky: Jakie wrażenia z jazdy?
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: krysz dodano: 14 sie 2020, 17:00

W poszukiwaniu Toskanii :)
Obrazek
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: krysz dodano: 14 sie 2020, 17:09

krysz pisze:Nie chcę zaśmiecać tematu, "ale muszem"... co jest nie tak z tym, na tym moto?
Obrazek

No dobra Sherlocki.. :) Tablica! Jest to duplikat z Keewaya, te same numery. Nie mogłem się powstrzymać, musiałem pojeździć. Dziś też u nas wszystkie urzędy pozamykane i nadal nie zarejestrowany, ale ubezpieczony.
Obrazek
Jack, jakie wrażenia? Hmm, inny styl, inna charakterystyka silnika (ciągnie od dołu), trochę za cichy, ale sobie poradzę :D
Jacek r.c., żadnego kufra. Może tekstylne boczne sakwy na piwo. To wszystko. Ma być "vintage".
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: krysz dodano: 15 sie 2020, 10:57

No dobra, wracam do tematu...

c.d. dzień 6 10.07.2020
Tak więc jadę sobie, jak ją nazwałem, Aleją Cyprysową, po obu stronach mam szpalery drzew,
Obrazek
5 km w idealnej linii prostej,
Obrazek
aż dojeżdżam do drogi SP39. Skręcam na południe, teraz mam po obu stronach drzewa kształtem przypominające grzyby. Przed wyjazdem "nie odrobiłem lekcji", więc nawet nie wiem jak się nazywają.
Obrazek
Obrazek
Obok równolegle biegnie autostrada, na którą z konieczności na krótko wjeżdżam.
Chcę zjechać nad morze Liguryjskie, więc co raz zerkam w nawigację, żeby wyłapać punkt, kiedy morze będzie najbliżej mojej trasy.
Zbliżam się do San Vincenzo i to jest to miejsce, kiedy woda jest najbliżej.
Obrazek
Zjeżdżam z autostrady, zaliczam jedno rondo, ulicę dwupasmową, drugie rondo, ulicę węższą, znów rondo, wąską uliczkę i mym oczom ukazuje się morze... Cruiserkiem wciskam się między palmę a jakieś auto, kask zostawiam na siedzeniu i schodzę nad wodę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie zdejmując sandałów moczę nogi (to takie moje "zaślubiny" z każdym akwenem). Woda ciepła nie przynosi ulgi moim spieczonym stopom. 10 minut i wracam do moto. Słońce w pełni, pali niemiłosiernie... wolę jechać, podmuch wiatru skutecznie chłodzi ciało. Wskakuję na autostradę, oczywiście niepłatna, stara, no i do Rzymu. No, bo przecież "wszystkie drogi prowadzą do Rzymu". Mimo to jedzie się bardzo przyjemnie, bo po bokach rosną kolorowo kwitnące krzewy, przez co mam wrażenie, że jestem w Grecji. Pięknie pachną, perfumeria panie.
Obrazek
Zatrzymuję się na przydrożnej zatoczce służącej tu jako parking, muszę dotknąć te kwiaty, bo jakoś nigdy wcześniej w Grecji nie było okazji :)
Obrazek
Jeden nawet zrywam i zabieram ze sobą, czyżby to wpływ samotnej wycieczki :)
Obrazek
Dojeżdżam do Follonica i odbijam na wschód, a za chwilę na północny-wschód. Drogą SR439 kieruję się w stronę gór. Tam powinno być chłodniej. Z trasy SR439 zjeżdżam na lokalną SP441, która wije się pod górę wśród leśnych drzew.
Obrazek
Obrazek
W tle miasteczko Prata
Obrazek

Bokiem mijam Monticiano i kiedy już ręce mają dość po zabawie na winklach, wjeżdżam na SP73bis.
Jeszcze raz zjeżdżam na skrót, by dobić do drogi SS223, biegnącej, a jakże do Rzymu. Kieruję się jednak w przeciwnym kierunku i od południowego-zachodu wjeżdżam do Sieny. Spalony słońcem docieram do La Verbeny.
Obrazek

Mapka oczywiście nie pokrywa się całkowicie z moją trasą, moja była ciekawsza :D Zwłaszcza skróty przez góry są bardziej atrakcyjne :)
Obrazek
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: krysz dodano: 15 sie 2020, 11:03

Fotka z internatu, bardziej ukazuje pofałdowanie terenu cyprysowej strady
Obrazek
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: Jack dodano: 15 sie 2020, 13:00

beniamin82 pisze:

Zupa z cukini.
Prosty przepis, smażysz na oliwie z oliwek posiekaną cebulę, dodajesz rosół czy bulion i wrzucasz pokrojoną cukinię.
Przed podaniem dodajesz na talerz zupy łyżeczkę startego twardego sera.

Ja w domu zużywam 150gr grana padano na miesiąc, do pizzy czy właśnie do zup.

Beniamin, zupa przetestowana :) pycha :D
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: jacek.rc dodano: 15 sie 2020, 19:56

Ja, na te drzewa mówię 'parasolowce" :D , słyszałem,że to też cyprysy ale żeńskie :wielkieoczy: ,a te strzeliste to męskie . Osobiście parasole bardziej kojarzą mi się z Włochami .
https://photos.app.goo.gl/1TSFKsgVUzpeHbMr8
https://photos.app.goo.gl/BJoUpTtY8attqBK2A
https://photos.app.goo.gl/SkRff6GsPw8GqATa6
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: beniamin82 dodano: 20 sie 2020, 22:39

do Wloch nie przyjeidia siç po to, ieby podziwiać zawrotna strzelistość gotyckich katedr, ogrom piramid czy wodospady na miarę Niagary.
Gdy tylko pokonacie Alpy (które z pewnością wywrą na was duże wrażenie, ale coś podobnego przeżyjecie także e we Francji, w Szwajcarii, Niemczech cay Austrii), zaczniecie doświadczać zupelnie innych doznań. Horyzont nie oddala siç tu nigdy tak, aby osiagnąć tytaniczne rozmiary, gdyż zawsze ogranicza go po prawej stronie jakici wagórze, po lewej niewysoki lańcuch górski, a przy drodze jest jedna mala miejscowość za drug4, w odległości nie większej niż pięc kilometrów. I na każdym odcinku trasy (z wyjątkiem skrawka Niziny Padańskiej) napotkacie jakis zakręt. zmieni siç kierunck jazdy, a wraz z nim pejzaż, i już nic tylko po przekroczeniu granicy regionów, ale w tej samej okolicy odkryjecie inne oblicze kraju, ukażą siç wam kolejne formacje gór opadających ku morzu. Między wagórzami Piemontu I Toskanii czy regionu Marche trudno znalcić podobierństwa; czasami wystarczy przekroczyć ze wschodu na zachód lub na odwrót Apeniny, które niczym kregoslup clagną się przez caly półwysep, by poczuć siç, jakbyśmy znaleili siç w innym kraju.
UMBERTO ECO

Nowa inspiracja :
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Luca dodano: 22 sie 2020, 10:35

krysz pisze:W poszukiwaniu Toskanii :)
Obrazek

Fajnie wyszedł Ci ten jednośladowy klasyk :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podróże