close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Geocaching

Wycieczki krajowe i zagraniczne oraz relacje z ich przebiegu

Geocaching

Postautor: NIKT dodano: 23 lut 2013, 22:55

Geocaching – gra terenowa użytkowników odbiorników GPS, polegająca na poszukiwaniu tzw. skrzynek uprzednio ukrytych przez innych uczestników tej samej zabawy. Ukrywane przeważnie w interesujących miejscach skrzynki zawierają dziennik odwiedzin, do którego wpisują się kolejni znalazcy, a także drobne upominki na wymianę. Lokalizacja miejsca ukrycia skrzynki przekazywana jest przez jej założyciela innym uczestnikom gry poprzez wprowadzenie jej współrzędnych geograficznych w jednej ze specjalnych internetowych baz danych, tzw. serwisów geocachingowych.

Nadrzędną ideą zabawy jest zachęcenie jej uczestników do odwiedzenia, w wyniku poszukiwań, miejsc w których ukryte są skrzynki. Niektóre miejsca wybrane przez chowających są trudno dostępne, mało znane, rzadko odwiedzane, a przy tym atrakcyjne i jako takie uznane za godne prezentacji innym uczestnikom gry. Znalazca w nagrodę zabiera jeden z ukrytych w pojemniku upominków, zostawia nowy nie mniej atrakcyjny oraz wpisuje swój identyfikator i datę do dziennika odwiedzin skrzynki. Oprócz danych dotyczących lokalizacji (długość i szerokość geograficzna, w systemie WGS 84) chowający umieszcza w serwisie geocachingowym opis skrzynki zawierający dodatkowe informacje ułatwiające jej znalezienie, a także informacje o charakterze krajoznawczym dotyczące miejsca ukrycia i ewentualnych innych atrakcji turystycznych w okolicy. Ponadto opis skrzynki zawierać powinien ostrzeżenia o możliwych zagrożeniach w trakcie poszukiwań oraz informacje o dostępności dla osób niepełnosprawnych lub szukających w towarzystwie dzieci.

Jeżeli ktoś by się zainteresował odwiedzaniem bardzo interesujących miejsc znanych tylko niektórym członkom "okolicznej ludności" polecam tę formę spędzania czasu, jedyne co jest potrzebne to GPS i niekiedy odwaga.
Poinformował mnie o tej "zabawie" kolega z liceum, który porzucił dla tej rozrywki palenie papierosów, alkohol i wędkarstwo uprawiane od 10-tego roku życia.
Na moje pytanie "co najbardziej Ci się podobało?" odpowiedział " nie sposób opisać w ciągu 1 zmiany (8h) lecz stwierdził, że najbliższe sercu było mu wdrapanie się na 120m komin fabryki i oglądanie wschodu słońca, bunkrów, starej kopalni - w której spędził noc i niejednokrotne uciekanie przed ochroną obiektów lecz tutaj przyznał się do nieprzestrzegania instrukcji dotarcia do skrzynki.
Niestety opowiedział mi również nieprzyjemną stronę tego typu spędzania czasu wolnego, a mianowicie spotkania z paniami (piszę z małej litery z braku szacunku) zajmującymi się zawodowo recyklingiem wszystkiego co można spieniężyć na miejscowym skupie złomu, śmigającymi najczęściej z wózkami zwiększającymi obroty "jednoosobowej firmy", a w czasie wolnym pełniąc wolontariat w formie "odświeżacza" powietrza w tramwajach i autobusach. Jako przykład podał tamy w lasach pozostałe po młynach itp., jednakże najgorsza była opowieść o "skrzynce" ukrytej w hangarach fabryki zapałek "black cat" (wytypował tę firmę znajdując opakowania zapałek z czarnym kotem) gdzieś w lesie (istnieje obecnie muzeum w Częstochowie z salą wystawową wraz z niedziałającą od 2010r linią produkcyjną). Pierwsze jego odwiedziny były z opowiadania niesamowite, ponieważ wszedł na teren bezproblemowo (brak sporej części płotu), wszedł do hali o ogromnej kubaturze przestrzennej gdzie niczego nie było. Kierując się wskazaniami GPS natrafił na hangar z otwartymi wrotami gdzie były jakieś maszyny, rozsypane zapałki i kilku prężnie pracujących złomków - mianowicie chodzi o połączenie kilku "firm" recyklingowych w 1 spółkę (armia złomiarzy) z bardzo rozwiniętym transportem (wózkowym). Po odnalezieniu skrzynki opuścił to miejsce z lekkim zażenowaniem. Gdy z ciekawości wrócił po kilku miesiącach ze znajomym pokazać mu hangar, ku zdziwieniu zobaczył jedynie ściany bez dachu i nic prócz.... kilku zapałek... (skrzynkę też zabrali). Istnieje również możliwość, że muzeum się dowiedziało o odwiedzinach złomków i zabrało maszyny w celu ratunku zabytków.
Jedyne co stwierdził to, że nie ma słów na opisanie tego jak wszystko jest dewastowane, zamiast w jakiś sposób zaopiekować się takimi obiektami i udostępnić do zwiedzania poprzez umieszczenie ich na szlakach turystycznych.
Ciekawostka - kolega zrobił 28tys. km od maja 2012r (Renault Clio w gazie), odwiedzając skrzyneczki w wolniejszych chwilach.

Geocaching strona główna --- http://www.geocaching.pl/

Wyszukiwarka skrzynek --- http://www.geocaching.pl/seek.php

Skrzynki godne polecenia w województwach wg. poszukiwaczy --- http://forum.opencaching.pl/viewforum.php?f=13

PS. Napisane tutaj wypociny (nie byłem i nie widziałem, piszę co usłyszałem), mają jedynie formę przekazu z tego względu, iż zaciekawiły mnie opowieści kolegi o możliwości odwiedzenia miejsc, których nie pokaże nawet przewodnik. W razie pytań pogadam ze znajomym i postaram się na nie odpowiedzieć jeśli tylko uda mi się z nim umówić na spotkanie.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Re: Geocaching

Postautor: LadyDragon dodano: 23 lut 2013, 23:20

Ciekawa forma spędzania czasu :) Już patrzyłam na mapce co mam w najbliższej okolicy :))
Awatar użytkownika
LadyDragon
Klubowicz

Motocykl: plecaczek
Tel. kom.: 500721926

Postautor: Jack dodano: 23 lut 2013, 23:29

Pierwszy raz o tym czytam. Interesujący sposób na aktywne spędzanie wolnego czasu.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: kalin20 dodano: 24 lut 2013, 00:01

Bawie się w to jakieś 3 lata, fajna forma spędzania czasu. Sam bawię się raczej w te trudniejsze do znalezienia skrzynki, a z dziewczyna chodzimy na te trurystyczne zeby coś dodatkowo zobaczyć ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: NIKT dodano: 24 lut 2013, 10:41

To zamiast sprzeniewierzać spotkania z kolegą i męczyć się w robienie "wywiadu" w celu wprowadzenia w tę zabawę śmiało można pytać kolegę kalin20. Po 3 latach na pewno ma własne skrzynki i sporo ciekawych zdjęć czy wspomnień z miejsc, do których ma dostęp wąskie grono okolicznych mieszkańców.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Postautor: kalin20 dodano: 24 lut 2013, 11:11

Ojj kilka by sie znalazło, acz swojej skrzynki jeszcze się nie dorobiłem, ale kto wie może niedługo ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: Luca dodano: 25 lut 2013, 09:37

Fajna zabawa. W sumie jak sie nie ma pomysłu gdzie sobie pojechać motorkiem w niedzielne popołudnie, to można sobie odwiedzić taką skrzynmkę. :)
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: NIKT dodano: 25 lut 2013, 15:03

O tym samym właśnie pomyślałem robiąc ten post. Zamiast na upartego albo gdzieś bezcelowo pojechać można sobie pozwiedzać.
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Postautor: miqul dodano: 03 mar 2013, 20:37

Jakieś niecałe 10 lat temu, spędziłem urlop na tej zabawie.
Dzięki mojemu Bratu Ciotecznemu wtedy po raz pierwszy widziałem urządzenie gps.
Robiliśmy sobie wycieczki rowerowe i szukaliśmy skrzynek w okolicy, a były to okolice Białegostoku, więc i puszczy, gdzie puszki były schowane w trudnych terenowo miejscach.
Świetna zabawa, miłe wspomnienia.
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Postautor: Cichy dodano: 20 mar 2013, 11:56

Ja osobiście bawię się w Geocaching od 2009 roku
Znalazłem już prawie 1000 skrzyneczek.
Jest to jak na razie najlepsza forma spędzania wolnego czasu razem z rodzinką (oraz samemu czy z kumplami).
Jednakże korzystam z bardziej przyjaznego serwisu, w którym nie dość że keszy (skrzyneczek, skarbów czy jak to nazwiemy) jest o wiele wiele więcej to cały dostęp jest darmowy. Nie trzeba wykupywać PREMIUM konta aby mieć to samo a nawet o wiele więcej niż na www.geocaching.com
Towarzystwo z mojego serwisu także bardziej mi odpowiada. Nie oznacza to, że nie szukam także skrzyneczek z tej stronki. Szukam ale jest ich bardzo mało.
Przyjazny serwis na którym myślę, że warto się zarejestrować to:

http://www.opencaching.pl

Jeśli byłby ktoś zainteresowany to mogę wiele poopowiadać, podpowiedzieć czy pomóc przy początkach.
Zapraszam wszystkich chętnych - Warto.
Człowiek stworzony jest by szukać ..
www.opencaching.pl
Awatar użytkownika
Cichy
Forumowicz

Motocykl: Yamaha Fazer 600

Następna

Wróć do Podróże