Zanik iskry

Zanik iskry

Postautor: Sułek dodano: 31 paź 2014, 01:33

Dziwny przypadek mnie doświadczył ostatnio,a mianowicie po powrocie z pracy(wieczorową porą po ciemaku)moim rumakiem,zaparkowałem go na noc w garażu.Rankiem lecę po konia a tu zonk!Nie PALI! Przywykłem do bezstresowego używania motorka a tu na pych też nie daje rady?Dzień wcześniej pchanie dało dobre rezultaty ale z winy padłego aku,który po 2-tyg.przerwie był się wyładowawszy ździebko i do końca dnia było OK.Tak więc musiałem zabrać puszkę i odstać frycowe w kolejce na prom co skutkowało spóźnieniem.Dzisiaj po naładowaniu aku pokręciłem silnikiem,pozaciskałem ogólnodostępne wtyki przy cewkach i nic! wykręcam świeczki i sprawdzam a tu ciemność widzę!Nima błysków!Znaczy się elektryka kuleje,może ktoś już miał taką niespodziankę i podpowie gdzie jest kucha bo nie mam w tygodniu czasu na defragmentację motóra,a i ściągnięcie zbiornika wiąże sie chyba ze spuszczeniem paliwa bo jak się zorientowałem to kranik jest przy puszce a nie przy zbiorniku paliwa,to dziwne rozwiązanie jak na mój gust przy takim malutkim motorku ale może się mylę.Jak ktoś z kolegów i koleżanek ma wiedzę w tej kwestii i zna rozwiązanie to plis o info bo ja dopiero w niedzielę będę mógł zajrzeć w bebechy maszyny :/ Uff!
Sułek
Forumowicz

Motocykl: Zip Roadstar 250, Versys X-300
Tel. kom.: 792852999

Re: Zanik iskry

Postautor: Piter dodano: 31 paź 2014, 07:32

Sułek, zacznij od sprawdzenia czy aby bezpiecznik się nie przepalił podczas montażu akumulatora.
Też tak miałem jak przy montaży zbiornika kabelki z pompy paliwa i czujnika rezerwy popierniczyłem i bezpiecznik padł (cena bezpiecznika 5zł)
Pozdrawiam
Piotrek

"nawet największy problem nie oprze się procesowi długotrwałego myślenia"
Awatar użytkownika
Piter
Forumowicz

Motocykl: ni mo
Tel. kom.: 533650481

Postautor: gaziarz71 dodano: 31 paź 2014, 08:43

Witam. Sprawdź kostkę pod siedzeniem, u mnie podczas wyciągania aku właśnie kostka się poluzowała i silnik gasnął jak siadałem na moto :oops: Pomogli koledzy z forum :buttrock:
gaziarz71
Forumowicz

Motocykl: Roadstar>Kawasaki VN800A

Postautor: eNgine dodano: 31 paź 2014, 14:51

A poza tym standard - czyli kill switch na kierownicy i czujnik rozłożenia stopki bocznej.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Sułek dodano: 31 paź 2014, 21:36

No dzięki za podpowiedzi ale jak pisałem prąd mam a iskry nie :/ a tak przy okazji to gdzie u mnie jest ten bezpiecznik ? bo na kablu od plusa akumulatora nie widziałem nic.Zanim wyjąłem aku to iskry nie było,po włożeniu aku - iskry niema a kontrolki świecą,światła są to chyba bezpiecznik jest ok? no chyba że zabezpiecza tylko zapłon.Na początek zrobię tak jak radzi eNgine,czyli stopka i prawy switch.Zastanawiam się też nad czujnikiem luzu. :dzieki: Jak coś jeszcze wam przyjdzie do głowy to piszcie.
Sułek
Forumowicz

Postautor: Piter dodano: 31 paź 2014, 21:50

Kostkę bezpiecznikową powinieneś mieć pod lewym bądź prawym dekielku na wysokości siodła.Bądź w przegródce pomiędzy koszem akumulatora i ramą od strony baku.

Dodano: Sulek a rozrusznik Ci kręci ?

Co do ewentualnej przyczyny, to może wtyki na module zapłonowym się obluzowały bądź na regulatorze napięcia.

Ps. Cewki mogły się przepalić jeśli dłuuuugo trzymałeś je na napięciu (włączony zapłon przez długi czas bez rozruchu) ale to raczej mało prawdopodobne.
Pozdrawiam
Piotrek

"nawet największy problem nie oprze się procesowi długotrwałego myślenia"
Awatar użytkownika
Piter
Forumowicz

Motocykl: ni mo
Tel. kom.: 533650481

Postautor: DaJan dodano: 31 paź 2014, 22:12

Szacun..rzaczej mało prawdopodobne....mój cała noc stał z właczonym zapłonem i nic sie nie stało..ale wsuwki na cewkam bym sprawdził... :) -pozdro.
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: Sułek dodano: 31 paź 2014, 22:43

Kręci rozrusznik i nawet ma komprechę bo po wykręceniu świec sprawdzałem czy aby jakieś zawory się nie podwiesiły ale jest OK.na pych też nie zagadał bo nie ma iskry na obu świeczkach.zaciski na cewkach już drugi raz poprawiłem dla pewności ale przy module nic jeszcze nie grzebałem to jutro zobaczę bo będę miał wreszcie wolne i dam znać o efektach.Pozdrawiam :)
Sułek
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 31 paź 2014, 23:20

Poszukaj kogoś w okolicy z silnikiem typu V i podmień moduł
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Sułek dodano: 02 lis 2014, 19:43

Tak więc jestem po pierwszym podejściu do awarii i dalej to samo - iskry niet! Posprawdzałem wszystkie wtyczki(została jakaś pod kącikiem ramy gdzie przykręca się zbiornik paliwa przed aku.)Przy okazji znalazłem bezpieczniki za puszką aku pod modułem-są ok.Rozebrałem i złożyłem czujnik stopki-ok a iskra jest tylko w momencie przekręcania kluczyka w stacyjce lub po włączeniu jej ale za to kiedy pstrykam swithem na kierownicy.umówiłem się z kolegą poznanym kiedyś na promie a mieszkającym po drugiej stronie Świny na podmiankę modułów za tydzień o ile nie znajdę przyczyny sam.Jest to jedyny oprócz mnie użytkownik takiego cuda :D i wyraził chęć pomocy mimo naszej 2-u minutowej znajomości i chwała mu za to :oklasky: Na teraz to mam :/ minę bo słyszałem że moduły potrafią tęgo trzepnąć po kieszeni :wrr:
Sułek
Forumowicz

Następna

Wróć do Zipp Roadstar