jacecek pisze:Otwory są napewno - widać ośkę, ale czy pod (a raczaj nad) ośką jest śruba spustowa to nie zobaczy bez wyjęcia ośki.
Michał, a czemu już chcesz zmieniać olej ?
A przy okazji napisz, czy dociśnięcie wsuwek pomogło.
Luca pisze:Zgadza się, ale temat oleju do lag pojawiał się już wielokrotnie, wystarczy poszukać.
jacecek pisze:Wracając do łańcucha - byłem na II przeglądzie gwarancyjnym po 2000 km. Przedstawiłem problem mechanikowi. Powiedział, że w chińskich skuterach (tym głównie zajmuje się serwis) to jest normalne - nie da się prawidłowo wyregulować luzu - ich "koła" zębate są:
- po pierwsze - nie kołowate tylko jajowate,
- po drugie- to nie są koła - to są mimośrody
Tak sobie pomyślałem, że to jego tłumaczenie jest bardzo sensowne. Czytając to co napisali cruenzo i eNgine oraz moje "przejścia" uważam, że jest to bardzo prawdopodobne. Zębatki się nie zużywają, łańcuch też jakoś daje radę - czyli współpraca jest OK. Nierównomierność naciągu wynika ze zmiany rozstawu osi spowodowanej mimośrodowością kół zębatych. Trzeba tylko pilnować przy regulacji naciągu (wynikającej z naturalnego zużycia), żeby ten minimalny luz został zachowany.
Będę obserwował zużywanie się zębatek oraz zachowanie całości układu - na razie nie zmieniam łańcucha.
jacecek pisze: Powiedział, że w chińskich skuterach (tym głównie zajmuje się serwis) to jest normalne - nie da się prawidłowo wyregulować luzu - ich "koła" zębate są:
- po pierwsze - nie kołowate tylko jajowate,
- po drugie- to nie są koła - to są mimośrody
Tak sobie pomyślałem, że to jego tłumaczenie jest bardzo sensowne.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość