Zipp Raven 250 - pływające obroty na luzie

Postautor: Kris dodano: 01 cze 2009, 22:00

Witam wszystkich Klubowiczów, od soboty 29 maja jestem /chyba / szczęśliwym posiadaczem Ravena :)) . Zrobiłem maszynką do dnia dzisiejszego około 150 km i stwierdzam, że od samego początku są problemy z obrotami silnika na biegu jałowym. Zauważyłem, że coś jest nie tak już podczas jazdy próbnej. Obroty pływały od 500 do miejscami 3000 obrotów / min. Serwisant powiedział, że to tylko teraz tak jest, bo motocykl nowy. Jakoś mu w to nie uwierzyłem, tym bardziej, że od czasu do czasu strzela także w gaźnik. Widziałem,że chłopisko nie wie za bardzo, co zrobić / na codzień naprawiają skutery / I zdecydowałem, aby przy gaźniku nie grzxebał, aby nie było gorzej, bo droga do Gdyni daleka, a motocykl kupiłem w Kwidzynie / atrakcyjna sporo niższa cena niż w Trójmieście /. Może ktoś z Was miał podobny problem i orientuje się, co zrobić aby było dobrze. Męczy mnie gazowanie na luzie /jak nie gazuje, to czasami motorek poprostu gaśnie/. ??
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Postautor: Luca dodano: 02 cze 2009, 08:57

Wygląda na to, że ciągnie gdzieś lewe powietrze na drodze filtr gaźnik cylinder. Zaglądnął bym też do zaworów, czy luzy mają prawidłowe bo różnie z tym bywa. Pojeździć też trochę trzeba by go choć trochę dotrzeć a dopiero potem można zaglądać do gaźnika.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Kris dodano: 02 cze 2009, 09:59

Dzięki za podpowiedź! :oklasky: Spróbuję sprawdzić połączenie gaźnik - kolektor cylinder. Może kitajce czegoś nie dokręcili. Napiszę, czy problem udało się rozwiązać.
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Postautor: Kris dodano: 02 cze 2009, 20:01

Uff,udało się odszukać usterkę. :)) Pod zbiornikiem paliwa znajdują się trzy gumowe wężyki koloru czarnego, połaczone trójnikiem. Nie zastanawiałem się jeszcze do czego służą. Okazało się, że jeden z nich, który podłączony jest do gaźnika z prawej strony jest pęknięty ( rozerwany) Trochę go skróciłem i podłączyłem ponownie. Motocykl odpaliłem i obroty przestały "pływać" Myślę, że teraz będzie OK. Dzięki za pomoc Luca ! :oklasky:
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Postautor: jarb dodano: 02 cze 2009, 21:26

Kris70 pisze:Uff,udało się odszukać usterkę. :)) Pod zbiornikiem paliwa znajdują się trzy gumowe wężyki koloru czarnego, połaczone trójnikiem. Nie zastanawiałem się jeszcze do czego służą. Okazało się, że jeden z nich, który podłączony jest do gaźnika z prawej strony jest pęknięty ( rozerwany) Trochę go skróciłem i podłączyłem ponownie. Motocykl odpaliłem i obroty przestały "pływać" Myślę, że teraz będzie OK. Dzięki za pomoc Luca ! :oklasky:

Sorki,że sie wtrącam, ale moim zdaniem Luca powinien zostać ogłoszony mechanikiem KCM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ON ZAWSZE DOBRZE RADZI. :oklasky: :oklasky: :oklasky: :oklasky:
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Wróć do Zipp Raven