Łańcuch rozrządu.

Łańcuch rozrządu.

Postautor: miqul dodano: 10 maja 2013, 20:13

Witam serdecznie.
Zakładam temat aby się dowiedzieć jak i kiedy naciągać łańcuch rozrządu ponieważ jeszcze tego nie robiłem. Przejechałem 15kkm i zastanawiam się czy powinienem go ruszać. Wydaje mi się że coś mi dzwoni ale przecież to nie musi być to rozrząd.
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Re: Łańcuch rozrządu.

Postautor: Michoł dodano: 10 maja 2013, 20:54

Nie możliwe żeby o takim przebiegu już rozrząd trzeba by było robić. Napinacz jest na sprężynie i on sam powoli w miarę zużycia się wysuwa. Wydaje mi się że tak po 60 000km, to można by tam zajrzeć i sprawdzić w jakim stanie jest łańcuch i ślizgi, no i napinasz. Ale żeby się dostać do rozrządu w V-ce to jest trochę roboty. Zresztą w każdym moto jest dużo roboty przy rozrządzie, dlatego przy tej operacji robi się remont silnika.
Nie rozbierałem jeszcze tego ale z dokumentacji wychodzi że pracy jest sporo. Szukaj raczej gdzie indziej tych dzwonków co ci dzwonią.
A tak jak odpalisz i osłuchujesz silnik to gdzie te niepokojące dźwięki się wydobywają?

Mogę jeszcze dodać że jak rozbierałem rozrząd w swoim aucie, a mam silnik na łańcuchu, to przy przebiegu 240 000km widać zużycia kół zębatych i były tak średnio podtarte ślizgi. Nie było tragedii i ten rozrząd by jeszcze pohulał, ale jak już się do niego dobrałem to wymieniłem. Niby rozmawiamy tu o zupełnie innym silniku ale żeby po 15 000 trzeba był coś robić przy tym to szczerze wątpię.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: Arcon dodano: 10 maja 2013, 21:24

Ewentualnie, jeśli pęknie sprężyna napinacza, to wtedy łańcuch ma prawo dzwonić.
Arcon
Forumowicz

Postautor: dorplas dodano: 11 maja 2013, 01:25

Michoł pisze: Ale żeby się dostać do rozrządu w V-ce to jest trochę roboty.
Nie rozbierałem jeszcze tego ale z dokumentacji wychodzi że pracy jest sporo.
tu siedzi silnik rzędowy,

dzwonić ci może nawet łańcuch o wahacz, trza by było wiedzieć dokładnie skąd wydobywa się hałas, wtedy można coś więcej powiedzieć
----------------------------------------------------------------------------------
Myśl Za Dużo! a stworzysz problem, którego wcześniej nie było!
Awatar użytkownika
dorplas
Zarząd KCM

Motocykl: NIGHTHAWK 750S
Komunikator: GG 827772

Postautor: Michał_66 dodano: 11 maja 2013, 05:43

Nie wiem jak jest w Rawenie ale u mnie strasznie dzwonił wydech bo w przednim wydechu jest podwójna rura jedna w drugiej i się oberwała gdzieś na spawie ile się naszukałem co to dzwoni kurna też już chciałem zawory sprawdzać i rozrząd :D
a teraz to mi nic nie dzwoni :) bo nic nie słysze :D
Michał_66

Postautor: cruenzo dodano: 11 maja 2013, 10:52

Michał_66 pisze:a teraz to mi nic nie dzwoni :) bo nic nie słysze :D

i o to chodzi!!!!
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Postautor: Luca dodano: 13 maja 2013, 09:41

miqul pisze: jak i kiedy naciągać łańcuch rozrządu ponieważ jeszcze tego nie robiłem. Przejechałem 15kkm i zastanawiam się czy powinienem go ruszać.

Rozrządu nie napinasz, robi to sprawny napinacz. Czasem napinacz może się zaciąć, przywiesić lub po prostu coś się rozleci. Aby sprawdzić, czy napinacz działa to trzeba zdemontować pokrywę zaworów, wbić bieg, poruszyć kołem, tak by łańcuch rozrządu napiął się od strony gdzie nie ma napinacza. Wtedy wystarczy sprawdzić po stronie napinacza, czy łańcuszek nie jest zbyt luźny.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: miqul dodano: 13 maja 2013, 18:43

Wielkie dzięki. Myślałem, że te śruby po środku silnika od strony filtra powietrza są do naciągu napinacza, ale jak napinacz jest na sprężynie to nie mam się co martwić.
Jeszcze raz :dzieki:
Awatar użytkownika
miqul
Klubowicz

Motocykl: RAVEN; CB500S; CBR 1100XX
Tel. kom.: 502832983

Wróć do Zipp Raven