tarcza hamulcowa

tarcza hamulcowa

Postautor: Kris dodano: 24 kwie 2012, 21:57

Poruszałem już temat hamulców w temacie Zipp Roadstar Szarpanie kierownicą podczas hamowania Zakładam jednak nowy temat, bo sprawa dot. hamulców w Ravenie. Mam nadzieję, że komuś moje doświadczenia się przydadzą. :))
Sezon się rozpoczął i po przejechaniu paru kilometrów stwierdziłem, że w czasie używania przedniego hamulca motong, a w zasadzie przednie zawieszenie skacze jak bym hamował pulsacyjnie – wciskał i puszczał hamulec.. Jak jechałem w miarę szybko i przyhamowałem przednim wszystko Ok, ale w czasie wolnej jazdy i hamowania – było opisane wcześniej skakanie. Było to bardzo wkurzające. Już w zeszłym roku zauważyłem takie lekkie objawy skakania podczas hamowania. Podejrzewałem na początku, że to może tarcza hamulcowa, ale raczej to wykluczałem, ponieważ moto miał przejechane 7700 km, tarcza nie była przygrzana i nie wykazywała żadnych oznak zużycia. Korzystając z gwarancji zgłosiłem problem w serwisie. Oni również wykluczyli tarczę. Wymienili na gwarancji pompę , moduł pseudo ABS, klocki i ... wydawało się, że jest OK. Ale tak naprawdę, to za bardzo nie sprawdziłem tego. W tym roku okazało się, że jest jak było, a w zasadzie dużo gorzej. Dziwne- motong przez zimę się nie naprawił ? Żart taki oczywiście ! :rotfl: Gwarancja niestety się skończyła. została już tylko tarcza do wymiany. Forumowicze z tematu Zipp Roadstar Szarpanie kierownicą podczas hamowania stawiali na tarczę i okazało się , że mieli rację. Pożyczyłem od kolegi czujnik do pomiaru bicia tarczy, który zamontowałem do lagi. Nie było to jednak profesjonalne zamocowanie, czujnik co jakiś czas się ruszał, w związku z czym pomiary były mało dokładne. Odniosłem jednak wrażenie, że tarcza w dwóch miejscach jest zwichrowana. :pomocy:
Okazuje się , że zdobycie tarczy do Ravena nie jest takie proste. _bezradny W serwisie nie ma na stanie trzeba długo czekać. Pomyślałem sobie o bracie bliźniaku Romku 250. :-) Znalazłem tarczę od Romka na necie w dobrej cenie 85 zł - najdroższa 120 zł. Niestety tarcza od Rometa ma mniejszą średnicę zewnętrzną 26,5 cm, a od Zippka 27,5 cm. Średnice wewnętrzne są takie same - 13,2 cm. Grubość tarczy 4 mm. :zalamka: W Larssonie nie mieli katalogów z wymiarami- tylko konkretne modele motocykli. Poza tym tarcze u nich to porażka - ceny od 270 do 900 zł. Zniechęciło mnie to do szukania w tej firmie. Szukałem w necie i kolejna porażka ! _bezradny Ze względu na to, że nie mogłem nigdzie zdobyć nowej tarczy, postanowiłem swoją dać do przetoczenia. Tu niestety pojawił sie nowy problem. Nie można takiej operacji przeprowadzić na standardowej tokarce ze względu na średnicę tarczy. 27,5 cm. Została tylko magnesówka. Niestety z tym w Trójmieście też były problemy, bo większość warsztatów nie chciała się tego podjąc. Wykręcali się różnymi wymówkami, a to za cienka, a to za duża itp. Każdy zachęcał mnie do zakupu nowej tarczy. W końcu znalazłem warsztat, który podjął się szlifowania. Niestety cena za tą usługę, to nie standardowe 30 zł, a 100 zł. Okazało się, po sprawdzeniu czujnikem, że moja tarcza była dośc mocno zwichrowana - ot taka ósemka. Zeszlifowali w sumie 0,2 mm i teraz grubość tarczy wynosi 3,8 mm. Kosztowało mnie to sporo kasy, ale efekt jest piorunujący - pełen profesjonalizm. Teraz hamuje tak jak trzeba! Zrobiłem na tej tarczy ponad 2500 km, głównie w mieście i jak na razie jest OK.
Podsumowując tą historię, należy brać na miękko to, co mówią pseudo fachowcy z serwisu i lepiej szukać podpowiedzi na naszym forum korzystając z doświadczeń klubowiczów.
:rad:
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Re: tarcza hamulcowa

Postautor: kamil_juri dodano: 04 sie 2013, 16:23

Bardzo ciekawy przypadek :) zapamiętam :) Na razie nie miałem podobnych przypadłości ale im więcej czytam na forum tym bardziej się obawiam, że do Kruczka o części będzie bardzo trudno.

Lewa w górę! I do przodu!
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Wróć do Zipp Raven