Nowy Raven

Nowy Raven

Postautor: Michoł dodano: 03 lip 2010, 09:41

eNgine a powiedz jedną rzecz. Bo u was w sprzętach są dwa gaźniki. To jak się je synchronizuje? Bo ja nigdy tego nie widziałem. Jak pojadę z bratem do serwisu yamahy żeby mu ustawili w tej jego Xj-ocie, to nie chcą nic pokazać. A on ma ich 4 więc jak to sprawdzić ze gaźniki są ustawione tak samo?
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Nowy Raven

Postautor: abu dodano: 03 lip 2010, 12:01

viewtopic.php?f=15&t=134&hilit=synchronizacja+ga%C5%BAnik%C3%B3w

Temat nie długi a po przeczytaniu będziesz wiedział jak zrobić synchronizację prostym sposobem i niedrogo, koszt zestawu to około 30 złoty, a u mnie za synchro krzyczą 70.
Awatar użytkownika
abu
Sympatyk

Motocykl: HONDA CRF 250L

Nowy Raven

Postautor: Michoł dodano: 03 lip 2010, 22:47

Dzięki za odpowiedź Abu.
Bo właśnie się tak zastanawiałem że może właśnie kolega DRACULA ma źle zsynchronizowane te gaźniki i dlatego mu tak szarpie w czasie jazdy.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Nowy Raven

Postautor: DRACULA dodano: 04 lip 2010, 20:07

Dziękuję Wam bardzo Koledzy, za kilka dni będę miał wolne to rozkręcam motorek i biorę się do roboty :) oczywiście napiszę jakie efekty osiągnąłem :)
DRACULA
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 601313588

Nowy Raven

Postautor: politolog16 dodano: 14 paź 2010, 14:11

Hej, no i jakie są efekty? :)

Od wczoraj też jestem posiadaczem nowego Ravena. Na razie nie jechałem nim dłużej, jedynie przez kilka minut zaraz po zakupie. Też mam wrażenie, że silnik pracuje nierówno, ale zwłaszcza przy niższych obrotach. Powyżej 3 tysięcy szarpanie ustaje. Poprosiłem, żeby w ramach przygotowań motoru do jazdy zsynchronizować gaźniki, sprawdzić świece i przewody. Chociaż może to tylko kwestia dotarcia, skoro na wyższych obrotach problemu nie ma. Jak myślicie?

W każdym razie bardzo się cieszę, że wreszcie go mam :rad: Obym tylko częściej zaglądał do działu podróże niż warsztat ;p Macie jakieś rady na co na początku zwrócić uwagę? Poza rzeczami, które są w instrukcji, bo z tą się zapoznam.

Pozdro!
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Motocykl: zipp raven

Nowy Raven

Postautor: eNgine dodano: 15 paź 2010, 01:26

Kupuj od razu filtr paliwa - bo będzie cię czekało czyszczenie gaźnika. Tym bardziej od nowości, gdzie kupa poprodukcyjnego syfu jest w baku. Silnik jak jest niedostatecznie nagrzany pracuje nierówno, więc to normalka.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Nowy Raven

Postautor: DRACULA dodano: 16 paź 2010, 19:07

Też polecam ten filtr paliwa. Ja posłuchałem rady kolegów i koleżanek z forum i nie narzekam :) Co do problemów na jakie napotkałem (z którymi się borykam) to problem ze skrzynią biegów 0 to znaczy jak wbijam czwórkę to chwilę mi się świeci, że jest chwile później już, że nie i potrafi wskoczyć luz - nie wiem czym to spowodowane, drugim największym problemem jest instalacja elektryczna, przy mocnym deszczu kończą mi się migacze - to znaczy, że gdzieś się dostaje woda tam gdzie nie powinna :/
Poza tym to samo co u innych ;) muszę naciągać łańcuch i raz mi się żyłka od światła mijania spaliła i miałem problem z kupieniem żarówki - muszę poszukać jakiegoś zamiennika ale lepszego niż zwykła żarówka, która kosztuje notabene 10 zł :) z tym że to po prostu wynika z użytkowania bo zrobiłem już 3000 kilometrów :)
Gratuluję dobrego wyboru :) myślę, że tak jak i ja się nie zawiedziesz :)
DRACULA
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 601313588

Nowy Raven

Postautor: eNgine dodano: 17 paź 2010, 01:15

Co do żarówek, 4 razy kupowałem w sklepie w cenie 7 zł, ostatnio zamówiłem na allegro 4 sztuki (2,99 zł za sztukę) i od tej pory włożyłem pierwszą tą z allegro i ciągle świeci - pozostałe 3 leżą odłogiem. Dlatego polecam kupić żarówki Awina na allegro w cenie 2,99 zł. I skoro ten sprzedawca zarabia na tych żarówkach sprzedając je po 2,99 to jakie marże mają sklepy z cenami na poziomie 7 zł, a to tylko żarówka.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Nowy Raven

Postautor: politolog16 dodano: 17 paź 2010, 12:01

Dzięki za rady! O filtr powietrza poprosiłem jeszcze w serwisie. Mam nadzieję, że założyli, ale jeszcze nie sprawdzałem :)

Wczoraj zrobiłem pierwsze 50km. Ogólne wrażenie bardzo dobre, ale ciągle występuje problem z nierówną pracą silnika na niższych obrotach (tak do 3,5 tyś.) :wielkieoczy: Także gdy motor jest dobrze nagrzany. Nawet przy utrzymywaniu stałej prędkości coś od czasu do czasu szarpie. Przy próbie przyspieszenia najpierw jakby się dusi, a dopiero potem przyspiesza. Gaźnik, według zapewnień serwisu, był przed założeniem filtru paliwa czyszczony i synchronizowany. Problem znika powyżej 4 tyś., ale w okresie docierania oznacza to prawie ciągłe szarpanie. Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie leży problem?

Drugie pytanie: czy dostaliście narzędzia razem z motorem? Bo ja nie, a w gwarancji jest informacja, że powinienem dostać. Nie wiem czy robić awanturę :D

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
politolog16
Forumowicz

Motocykl: zipp raven

Nowy Raven

Postautor: oleńka dodano: 17 paź 2010, 19:45

W Revenie , o ile mnie pamięć nie myli, narzędzia są pod siedzeniem :).
Awatar użytkownika
oleńka
Sympatyk

Motocykl: moto zastępcze HD :D
Komunikator: GG3705538

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven