Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Re: Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Postautor: beniamin82 dodano: 23 lut 2014, 08:16

Miki kamil ma nowy motorek, z jesieni, nie sadze że jest potrzeba rozbierania kół.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: mike_russ dodano: 23 lut 2014, 15:41

Nie no, jak nówka z jesieni to nie trzeba nic ruszać :)) Jeżeli już, to na przyszłą zimę - to hamulca tylnego zajrzeć, wyczyścić i wydmuchać sprężonym powietrzem żeby nie piszczał. Teraz to dla spokojności sumienia można - nie zdejmując kół - unieść na centralce, poruszać trochę na boki, sprawdzić czy nie ma luzu w poprzek - to tak w razie jakiej wady fabrycznej, ale nic nie powinno być :D Umyć po zimie z kurzu, nasmarować łańcuch i śmigać :D
To nie rower, żeby trzeba było co roku do łożysk zaglądać :D
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Michał_66 dodano: 23 lut 2014, 15:54

mike_russ pisze:To nie rower, żeby trzeba było co roku do łożysk zaglądać :D

to zależy ile się jeździ :D ja właśnie tak myślałem nawet sprawdziłem luzy i niestety z Niemiec wróciłem na lawecie bo łożysko w tylnym kole się rozleciało po 24 tysiakach instrukcja mówi żeby co 20 tysiaków sprawdzać stan łożysk w kołach co oznacza nie mniej nie więcej jak po prostu to, że więcej nie wytrzymają :D :D
Michał_66

Postautor: kamil_juri dodano: 16 mar 2014, 00:22

beniamin82 pisze:Miki kamil ma nowy motorek, z jesieni, nie sadze że jest potrzeba rozbierania kół.

dokładnie w lipcu 2013 r. kupiony ;)

ale hmm... no właśnie coś mnie z tymi łożyskami pamiętam zaniepokoiło. Jak będę w miejscu cumowania mojego krążownika ;p to zrobię fotkę i Wam podeślę. Miałem wrażenie jakby smar delikatnie wychodził. To możliwe? (łożyska kół)
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Postautor: kamil_juri dodano: 15 kwie 2014, 12:45

2330km:
Motocykl wyciągnięty i przyciągnięty. Przygotowany do sezonu doleciał do Białego (180km) :)) aczkolwiek w ostatnią sobotę było cholernie zimno. Muszę zainwestować w porządne ciuchy. Smarkanie czas zacząć _bezradny

To niesamowita radość znowu poczuć to coś :) motocykl to wolność, której nie można porównać do niczego innego :D :chopper:

W chwili obecnej żadnych usterek. :) odklepać w :lanie:

edit: co do smaru to teść powiedział że czepiam się ;) fakt on km zrobił różnymi sprzętami więc ufam że wie co mówi. Na jazdę to nie wpływało a dalej nie postępuje.
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: mike_russ dodano: 15 kwie 2014, 17:05

możliwe, że fabryka dała z nadmiarem i trochę wycisnęło (choć w zasadzie nie powinno), Ale też możliwe, że to nie jest smar z łożysk, tylko np. przy montażu oś przesmarowano i trochę się zebrało na piaście. Sam ośki mam pociągnięte nieco towotem w Dzikusie, bo tak się łatwiej montuje i niby chroni trochę przed korozją.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: tenegel dodano: 16 kwie 2014, 09:44

kamil_juri pisze:2330km:
W chwili obecnej żadnych usterek. :) odklepać w :lanie:

Szczęściarz :)

Ja w moim najpierw uznałem, że się klocki skończyły bo pojawił się na zacisku metaliczny dźwięk ocierania, ale po rozebraniu okazało się, że klocki nierówno trochę przytarte, ocieranie to efekt tarcia blaszki zabezpieczającej o tarczę, a powód całości - koło swobodnie spacerowało po ośce, bo się nakrętka mocno poluzowała. A ostatnie dni miałem wrażenie, że motor dziwnie przodem myszkuje, ale ciśnienie w kole ok, opona cała, to zwaliłem na moją nadwrażliwość na motorze.

Potem (nie wiem czy pamiętasz, jak jeździliśmy na zerwany most razem z Kosimazaki) zwróciłeś uwagę z tyłu, że widać u mnie jakby koło chodziło na boli, ale obaj uznaliśmy, że to kwestia luzu na wahaczu (podciągałem już dwa razy, ale odpukać na razie sztywno jest). No i okazało się, że... tylna felga jest krzywa, bicie około 3-4 mm... Znaczy okrągła jest, nie ma owalu, ale bicie ma prawo/lewo... w Białymstoku podobno prostują, zobaczę co z tego wyjdzie. Nie wiem czy ja jeżdżę jak sierota ale przeloty samochodem samochodem rocznie robię po 40 tysięcy przynajmniej i nigdy nie załatwiłem felgi a ganiam z 15 lat i kurcze motorem nie pamiętam, żebym w cokolwiek wjechał, żadnego progu zwalniającego, jakiejkolwiek sensownej dziury... nie wiem, pech to albo mój wrodzony sierotymz ;)

W każdym razie sprawdź u siebie czy przednie koło masz dociągnięte, ten sam diler, to i pewnie ten sam mechanik dociągał ;)

A co do ciuszków to się zgadzam. Na dole mam porządne buty i choć jeżdżę w jeansach grubych ale nie motocyklowych, to pod spodem jeszcze w chłodniejsze dni bielizna siedzi termoaktywna, a na górę kurtka moto wielosezonowa z dobrą podpinką i koniecznie porządne rękawice bo po paru chwilach wciśnięcie klamki boli... ;) I katar omija mnie 'odpukać' szerokim łukiem ;)

Pozdrawiam,
Marek
--
Marek

"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie"
Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Motocykl: Komar, Raven i Honda CB 500

Postautor: kamil_juri dodano: 01 maja 2014, 02:16

2582km:

podróż z plecaczkiem na mazury. Spalanie... no to dziwne troszeczkę (mała różnica) bo z moją połówką piękniejszą kruczek pali o 0,2l benzynki więcej. Ale podróż minęła całkiem ok. Trochę wiatr dzisiaj dokuczał i po 120km zrobiliśmy 15 minut przerwy (w sumie ok. 180km pokonane) bo siedzonka fabryczne nie są za dobrze wyprofilowane i kość ogonowa przypomina o sobie :). Ogólne wrażenia dobre aczkolwiek... jakby rozmiękło zawieszenie. Może ja przwrażliwiony albo dawno nie jeździłem ale takie odczucie. Bardziej tył pływa. Wahacz jest ok. Jedyne co to jakby tuleje gumowe górne w amorkach z tyłu większy luz mają. Chińska guma chyba nie najlepsza ;p No ale nie dokucza to za mocno.

Co do ośki to u mnie jest ok. Nic się takiego nie dzieje. Jedyne co to mam wrażenie, że gaźnik się rozregulował bo trochę strzela i jakby nie równo pracuje. Ale teoretycznie dopiero regulacja powinna być po przejechaniu 4000km więc wstrzymam się z grzebaniem.

Jutro spróbuję powtórzyć trasę w przeciwnym kierunku. Mam nadzieję, że pogoda dopisze i wiatr :P dzisiaj mieliśmy w twarz i dosyć silny (ok. 40-50km/h) więc nie było to miłe i moto trochę wolno szło :)

...jakże miło jest się przejechać motongiem :D
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: tenegel dodano: 02 maja 2014, 19:51

kamil_juri pisze:2582km:
Co do ośki to u mnie jest ok. Nic się takiego nie dzieje. Jedyne co to mam wrażenie, że gaźnik się rozregulował bo trochę strzela i jakby nie równo pracuje. Ale teoretycznie dopiero regulacja powinna być po przejechaniu 4000km więc wstrzymam się z grzebaniem.

U mnie i gaźniczek przydałoby się wyregulować i zawory chciałbym przemierzyć, bo nie wiem na ile fabrycznie były poustawiane zgodnie z wymogami i czy się w okresie docierania nie uklepały za bardzo. Ale na razie mimo strzelania na odjęciu, chodzi ładnie, zbiera się przyzwoicie, w mieście około 3,5 l/100 km ale jeżdżę w godzinach szczytu, ciągle ruszam i staję itp.

Natomiast miałem okazję przez kilka dni pojeździć Yamahą XJ600... ehhh mimo że 15 lat na karku motorek ma i 70 tyś przebiegu (faktycznego) to inna dynamika, inne tłumienie przez zawieszenie, no i inne opony (tam Dunlop, w Zippie Duro, niby i to i to na literę D, ale pozostałe literki czynią różnicę...). I teraz jak znów usiadłem na Kruka to jakiś taki on ospały, ciężko się skręca i... ehhh rozmarzyłem się ;)

A że w trasie na Mazury motor pływa - to przy takim wietrze jak w ostatnich dniach i do tego jeszcze przy koleinach, które są na trasie np. w stronę Suwałk czy na niektórych odcinkach w kierunku Ełku to na to coś poradzić mogą już chyba tylko drogowcy ;) W każdym razie miałem wrażenie, że Yamaha Xj600 mimo podobnej masy do Ravena jakoś zdecydowanie mniej reagowała na boczne podmuchy, takie miałem odczucie.

Trzymaj się i udanego weekendu,
Pozdrawiam,
Marek
--
Marek

"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie"
Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Motocykl: Komar, Raven i Honda CB 500

Postautor: eNgine dodano: 03 maja 2014, 23:20

Reakcja na wiatr to chyba nie tyle masa co położenie środka ciężkości motocykla i budowa owiewek / pozycja kierowcy za kierownicą. Więc każdy motocykl może reagować inaczej. Co do "ciężko się skręca" ja po przesiadce na GS500 miałem odwrotne wrażenie, tzn. zdecydowanie zipp był bardziej zwrotny. Tutaj jednak może być podobnie każdy motocykl jest inny.
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven