Ha w tym sezonie nawinięte już 1100 km. Tym razem na nowym napędzie z tylną zębatką 30Z. I nietsty jak szarpanie było tak jest jak się (mocno silnik nagrzeje czuć bardziej). Chcę dobrać się do sprzęgła. Ma ktoś namiary na uszczelkę dekla sprzęgłowego?
Nie wiem czy zerkałeś na mój temat: viewtopic.php?f=8&t=5599 Ale mam bardzo podobny efekt, myślę że w weekend zmienię olej na Motula 5100, bo też problem pojawił się po ostatniej zmianie oleju (chyba że to zbieg okoliczności). I dokładnie występuje tylko jak się mocno nagrzeje.
No to będę musiał spróbować zalać tak jak do mojego Kawasaki zx600d motula. wymienić powinienem za 1000 km. więc może jeszcze się pomęczę. Do tej pory lałem (tak jak pisałem w pierwszym poście): Lotos Semisyntetic 10w40 Orlen PLATINUM MOTO 4T SEMISYNT. 10W-40.
I na obydwóch efekt szarpania na rozgrzanym silniku był i jest.
Choć mam wrażenie że łańcuch jest nierównomiernie rozciągnięty, ponieważ kręcąc kołem czasem łańcuch jest bardziej naciągnięty, a czasem mniej
u mnie jest dokładnie tak samo, może zębatka nie jest okrągła Naiągam łańcuch na ułożeniu gdy jest najciasniej i tyle Trzeba by pewnie wymienić obie zębatki i łańcuch na yyy lepszy U mnie nie występuje szarpanie, ale przy rozgrzanym silniku faktycznie sprzęgło pracuje inaczej ale ten typ chyba tak ma
Cześć, Udało się zdiagnozować coś z tym sprzęgłem? Pytam bo u mnie jest podobny objaw aż szarpie całym motorem , na 1 to jakby coś przeskoczyło tak stuknie.
U mnie kicha. Wymieniłem całe sprzęgło, ale na wałku sprzęgłowym jest chyba za duży luz wzdłuż osi wałka, a także cały kosz lata jak popieprzony, chyba wyrobiony jest wałek, albo tuleja co wchodzi w kosz sprzęgłowy (na niej siedzi kosz sprzęgłowy). ogólnie i stare sprzęgło i nowe lata na walku w każdą stronę jak popieprzone.
Nowe sprzęgło działa dużo płynniej i precyzyjniej (nie zero jedynkowo jak stare) ale szarpanie jest. Delikatniejsze ale jest.
Moja bez problemu odeszła razem z deklem. Użyłem ją ponownie i nie cieknie. Jednakże miałem zakupioną uszczelkę. Nigdy nie rozebrał bym dekla bez kupionej wcześniej uszczelki tym bardziej, że motor mój zarabia na siebie codziennie i nie może sobie pozwolić na przestoje .