Niesprawna skrzynia biegów.

Re: Niesprawna skrzynia biegów.

Postautor: jawormcz11 dodano: 15 mar 2017, 18:46

Jak już wcześniej pisałem kupiłem inną skrzynię. [http://allegro.pl/silnik-chopper-250-zipp-raven-motobi-wektor-i6497529003.html ]. I tę właśnie zamontowałem.
Stara leży jeszcze jej nie rozbierałem.
Mam zmontowany cały motor i łańcuch jest założony. Próbowałem na popych ale bieg nie chce wyjść.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

Motocykl: zipp raven 250

Postautor: Luca dodano: 16 mar 2017, 14:24

jawormcz11 pisze: Próbowałem na popych ale bieg nie chce wyjść.

No to coś dziwnego się dzieje. Może masz za bardzo przestawioną dzwignię zmiany biegów na wielowypuście i nie pracuje w całym zakresie?
Przestaw o jeden, dwa ząbki i spróbuj ponownie.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Sułek dodano: 16 mar 2017, 15:00

Luca pisze:
jawormcz11 pisze: Próbowałem na popych ale bieg nie chce wyjść.

No to coś dziwnego się dzieje. Może masz za bardzo przestawioną dzwignię zmiany biegów na wielowypuście i nie pracuje w całym zakresie?
Przestaw o jeden, dwa ząbki i spróbuj ponownie.

A mnie się wydaje Luca,że tam jest jakaś kaszana w środku,bo przecież on zamontował tą skrzynię z bomby bez rozbierania,chyba? :czapa:
Sułek
Forumowicz

Motocykl: Zip Roadstar 250, Versys X-300
Tel. kom.: 792852999

Postautor: jawormcz11 dodano: 17 mar 2017, 09:35

Skrzyni rozbierać ne będę. Po zakupie oglądałem było ok. To był egzemplarz z rozbiórki bez silnika i sprzęgła. Sprzęgło dokładałem swoje.
Tu muszę wrócić do tematu i ponownie sprawdzić czy wszystko poskładałem dobrze. Dodatkowa robota, a czasu mało.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

Postautor: eNgine dodano: 18 mar 2017, 15:06

A przed złożeniem sprawdzałeś na sucho czy wszystko pracuje normalnie ? Skrzynia w tym przypadku to rozumiem komplet jedynie bez cylindra tłoka sprzęgła i magneto ?
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: jawormcz11 dodano: 19 mar 2017, 10:48

eNgine pisze:A przed złożeniem sprawdzałeś na sucho czy wszystko pracuje normalnie ? Skrzynia w tym przypadku to rozumiem komplet jedynie bez cylindra tłoka sprzęgła i magneto ?

Tak, zgadza się, tak wyglądała. Nie sprawdzałem. Wałek główny obracał się lekko bo był na luzie. Po zmontowaniu w całość wrzuciłem 1 bieg. No i został, nie można wyjąć, gdy wcisnę sprzęgło dam radę upchać motor. Chyba zawiozę całość do mechanika, tylko gdzie w pobliżu, Kraków- Proszowice.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

Postautor: paweljunkers dodano: 21 mar 2017, 11:08

Czy ten silnik był używany ?Może trafił Ci się złom z wymiany gwarancyjnej.Silnik się zatarł a pewniej jest pokolizyjny,nagłe zatrzymanie niszczy tłoki, głowicę, cylindry i często krzywią sie korbowody.Nie wykluczone ze przy zapiętym biegu doszło do uszkodzenia - przeciążenia skrzyni, coś może nieznacznie się nakrzywilo-choć zębatki niby hartowane ale czy chińskie też? Nawet gdy uda się wybić bieg i zapalić moto może się okazać że są jeszcze kłopoty z układem korbowdowym, ale to najbardziej czarne wizje _bezradny :zalamka:
Awatar użytkownika
paweljunkers
Forumowicz

Motocykl: Honda vt 600
Tel. kom.: 733162500

Postautor: Luca dodano: 21 mar 2017, 14:49

A może po prostu masz dwie dobre skrzynie biegów, tylko problem tkwi gdzie indziej.
Niestety tak przez Neta i bez fotek wnętrzności, niewiele się da wymyśleć.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: jawormcz11 dodano: 21 mar 2017, 16:57

No dzisiaj miałem dzień wolny od pracy i zabrałem się za sprzęgło. Zdemontowałem dekiel i próbowałem zmieniać biegi i obserwować. Ustawiłem obok moją starą skrzynię i widzę różnicę. Brak sprężynki odciągającą zapadkę przy przesuwie biegu. Jest takie ustrojstwo przy sprzęgle nieco z lewego boku poniżej. Przełożyłem sprężynkę zakręciłem dekiel i nalałem olej. A tu cieknie spod dekla. Poprzez wielokrotne zdejmowanie zniszczyłem uszczelkę i koniec. Muszę zamówić i czekać na przesyłkę. Na razie robota stoi.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

Postautor: jawormcz11 dodano: 31 mar 2017, 19:53

Witam po przerwie, uszczelki doszły i dokonałem wymiany. Przecieku już nie ma. Zatankowałem i wybrałem się na próbną przejażdżkę. Skrzynia działa, biegi wchodzą płynnie, łatwo i powiedziałbym lepiej jak przy mojej starej. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie jeden problem. Przed naprawą silnik wkręcał się pięknie na obroty i z łatwością dochodził do 10 tys . Teraz mam problem, słabo kręci i maxmalnie osiąga 6 tys i się dławi, przerywa i nie ma przyśpieszenia. Zrobiłem 20 km. i wróciłem do domu bo się nie da jeździć. Prędkość jaką osiągnołem to 60 km/h. Co to może być , jakieś podpowiedzi, co sądzicie.
Awatar użytkownika
jawormcz11
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven