Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Re: Kruczek dla poczatkujących... - Kamil i jego Raven

Postautor: Michał_66 dodano: 31 sie 2013, 17:08

zębatka ma symbol JTF 270 tylkomusisz policzyć ile masz zębów bo jak masz 13 to wpisujesz w allegro jtf 270 14z i już a jak masz 14 to wpisujesz jtf 270 15z i już tu masz link do 14 zębowej
http://allegro.pl/ir-zebatka-przednia-1 ... 65055.html
Michał_66

Postautor: tenegel dodano: 31 sie 2013, 19:19

kamil_juri pisze:P.S. Mi również wydawalo się, że z tylną byłoby latwiej. No niby się czepiam ale jak ostatnio jeździlem z Wami chlopaki (kosimazaki i tenegelem) to przy 110-115km/h wibracje są juz nie do zniesienia ;) jak dla mnie :) i te 120km z Wami było bardziej męczące niż 360km przy ok. 90km/h

No właśnie i dlatego człowiek całe życie się uczy (a i tak podobno głupi umiera) ;)

A co do kilometrów i wibracji, ja mam w tej chwili 1680 km nakulkane i te wibracje, nawet jak jechałem prawie na maksa (krajowa ósemka, tir za tirem, a nie przepadam, jak mnie wyprzedzają więc musiałem dociskać) są już od jakiegoś czasu akceptowalne przynajmniej dla mnie. Inna sprawa (nie wiem, ile pokazywał Twój licznik jak jeździliśmy razem) ale mój gdy pokazuje 110 km/h (około 6 tyś. obr/min.) to motor w tym czasie ma prędkość 90 km/h (wyliczone przez dwie różne nawigacje, bo dzisiaj sobie zamontowałem), ale wibracje są już wtedy znaczne (na tyle, że w lusterkach mam już matrix zamiast wyraźnego obrazu. Ale jakiś czas temu wibracje były większe i mam wrażenie, że powoli się motor układa.

Ja na razie ze zmienianiem zębatek poczekam, bo 1) i tak nie wiem, co wyniknie gdy złożę reklamację, 2) mimo wszystko częściej na razie ganiam po mieście i V max nie osiągam, a dynamika i te spojrzenia, że niby taki pierdzipęd, a jak ładnie odjeżdża ;)

Pozdrawiam,
Marek
--
Marek

"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie"
Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Motocykl: Komar, Raven i Honda CB 500

Postautor: kamil_juri dodano: 31 sie 2013, 21:43

No właśnie musimy kiedyś porównać liczniki ;) Z kosimazaki już kilka razy się umawialiśmy ale co już gdzieś jedziemy to zapominamy ;) A warto byłoby zobaczyć czy moje 100km/h to i jego 100 ;)
U mnie moto trochę inaczej - służy nie na co dzień ale od święta i nie do 20-30 km ale od razu minimum 100km robię. Dla mnie to zabawka i dla przyjemności tylko. ;) Dlatego wolałbym "ustawienia na trasę". On i tak w mieście ma niesamowitą dynamikę spod świateł co już wcześniej kosimazaki zauważył goniąc za mną na swojej hani. tak do moich licznikowych 70km/h to jest bardzooo dynamicznie. Później już i dynamika trochę spada i wkurzają wibracje. Więc chyba będzie na wiosnę testowanie zębatek.
A nie najgorzej szło z Wami. Jadąc trzeci tylko raz zostałem za Wami przy wyprzedzaniu (bo już nie byłoby bezpiecznie wyprzedzać ;) ). A tak to nawet te wyprzedzanie powyżej 100km/h gdzie mi licznik gonił na 120km/h to szły dobrze i we trzech się mieścilismy jeden za drugim. Więc nie jest z tym moto źle.

Tak mi jeszcze przyszło do głowy. Jeśli zmienię zębatkę to jakie to będzie miało przełożenie przy jeździe z pasażerem? Czy będą problemy? Jeździ ktoś na przełożonej?
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Postautor: kamil_juri dodano: 31 sie 2013, 21:48

Michał_66 pisze:zębatka ma symbol JTF 270 tylkomusisz policzyć ile masz zębów bo jak masz 13 to wpisujesz w allegro jtf 270 14z i już a jak masz 14 to wpisujesz jtf 270 15z i już tu masz link do 14 zębowej
http://allegro.pl/ir-zebatka-przednia-1 ... 65055.html

Dzięki wielkie za info. Wstrzymam się jednak z zakupem bo gwarancja... :/ nie chcę żeby wystąpiła złośliwość rzeczy martwych. Poczytałem też temat dot. wymiany zębatek w Kruczku i tak myślę, że faktycznie przednia więcej da, natomiast czy zmieści się? Z tylną chyba nie byloby problemu. Muszę przy większej ilości czasu dobrze to wszystko obadać u siebie. Jeszcze raz dzięki Michale.
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Postautor: kosimazaki dodano: 01 wrz 2013, 08:33

kamil_juri pisze: A warto byłoby zobaczyć czy moje 100km/h to i jego 100 ;)

Jestem pewny, że nie. Wydaje mi się, że ta różnica będzie wynosić 10-15 km/h, przy czym u Ciebie będzie wskazywało więcej. Kiedyś już coś takiego nam wyszło kiedy rozmawialiśmy o prędkości jazdy, chyba na trasie do Bielska... Tylko trzeba to będzie dokładnie porównać. Ja chętnie zmierzyłbym jeszcze z jakimś GPSem, żeby sprawdzić jak u mnie wskazuje ale nie mam na razie kogo poprosić, żeby śmignął się obok.
Poza tym muszę Wam powiedzieć, że super wygląda taki szyk kolumnowy podczas jazdy. W lusterku jak Was widziałem to wyglądało jak w amerykańskich filmach normalnie ;) Aż szkoda, że jeszcze kilku chopperków nie było :(
Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu
Awatar użytkownika
kosimazaki
Forumowicz

Motocykl: Honda CBF600SA

Postautor: Michał_66 dodano: 01 wrz 2013, 08:40

kamil_juri pisze:Dzięki wielkie za info. Wstrzymam się jednak z zakupem bo gwarancja... :/ nie chcę żeby wystąpiła złośliwość rzeczy martwych. Poczytałem też temat dot. wymiany zębatek w Kruczku i tak myślę, że faktycznie przednia więcej da, natomiast czy zmieści się? Z tylną chyba nie byloby problemu.

oczywiście że się zmieści tak mi się wydaje że nawet dwa zęby więcej też by weszła ale wtedy mogłaby już być za duża strata na mocy
Michał_66

Postautor: eNgine dodano: 01 wrz 2013, 13:52

W ravenie większa zębatka z przodu nie wejdzie - jest już 14 zębów z tego co pamiętam - więc pozostaje tylko zmiana tylnej - a ta z kolei ma 32 zęby w oryginale, a kupić można 31. Za dużo to raczej nie da. A jeśli chodzi o ten nieszczęsny prędkościomierz to niestety jest mocno czuły na wibracje - do 90 km / h pokazuje w miarę normalnie a powyżej wskazówka leci bardzo szybko do przodu - np. ja mogę na 3 biegu zamknąć licznik mocno kręcąc silnik. Teraz gdy wibracje u mnie są mniejsze to i licznik zrobił się dokładniejszy, względem gps zawyża prawie w całym zakresie 8-10 km /h (podobnie jak liczniki samochodowe).
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Michał_66 dodano: 01 wrz 2013, 14:55

Wejdzie 15 sprawdzałem w katalogu J T Sprockets skoro wchodzi do oryginalnej Rebelki to i musi do Ravena
tu masz link ze wszystkimi możliwościami kombinacji w przełożeniach dla tego modelu http://www.jtsprockets.com/catalogue/model/235
Michał_66

Postautor: tenegel dodano: 01 wrz 2013, 19:33

kosimazaki pisze: Ja chętnie zmierzyłbym jeszcze z jakimś GPSem, żeby sprawdzić jak u mnie wskazuje ale nie mam na razie kogo poprosić, żeby śmignął się obok.

To trzeba się zgadać, bo ja zamocowałem nawigację w moim kruczku, na razie nie podpinałem tylko zasilania, bo gwarancja etc., ale na bateriach wytrzyma dostatecznie długo, żeby pomierzyć prędkość :)
Więc jakby coś - zapraszam, od środy powinna być dobra pogoda i będzie można zobaczyć, co i jak.

Pozdrawiam,
Marek
--
Marek

"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie"
Awatar użytkownika
tenegel
Forumowicz

Motocykl: Komar, Raven i Honda CB 500

Postautor: kamil_juri dodano: 01 wrz 2013, 20:51

tenegel pisze:
kosimazaki pisze: Ja chętnie zmierzyłbym jeszcze z jakimś GPSem, żeby sprawdzić jak u mnie wskazuje ale nie mam na razie kogo poprosić, żeby śmignął się obok.

To trzeba się zgadać, bo ja zamocowałem nawigację w moim kruczku, na razie nie podpinałem tylko zasilania, bo gwarancja etc., ale na bateriach wytrzyma dostatecznie długo, żeby pomierzyć prędkość :)
Więc jakby coś - zapraszam, od środy powinna być dobra pogoda i będzie można zobaczyć, co i jak.

Pozdrawiam,
Marek

Też mam nawi z przyzwoitą baterią i taśmę amelinową ;p to się jakoś przymocuje. Na testy chętny :) Dawajcie znać jak będziecie chcieli po śmigać :) :chopper2:
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Zipp Raven