close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Mikrussowy Raven - "Dzikus"

Re: Mikrussowy Raven - "Dzikus"

Postautor: Maciu56 dodano: 14 sty 2014, 06:25

Mike ! Trafiłem 4-kę. Niestey udało mi się ,,wyrwać" tylko na klocki :( . A co do wału to za bardzo przypomina mi Mazowiecki Opłatek Wigilijny... :czapa:
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: mike_russ dodano: 17 sty 2014, 20:35

12516km
Ruszył przegląd - koło i kufry zdjęte, jutro wyciągam wahacz i zobaczymy, co za diablik w nim siedzi :)
edit:18-01-2014
Zdjąłem wahacz, i okazało się, że żaden diablik tylko (kolejna w Dzikusie) wada montażowa - źle osadzona tuleja sprawiła, że wahacz nie pracował na gumie, tylko tarł metalem o metal o obracał się na osi. Ponieważ oś jest pasowana luźno, gdy tuleja wewnętrzna oraz gniazdo, wahacz i rama wytarły się- powstał w tym miejscu luz. Jest to spory problem, ale myślę że da się zaradzić złemu, jeśli zastosować odpowiednią podkładkę dystansową pod tuleję wewnętrzną (aby "nadrobić zużycie metalu) i całość mocno skręcić. Guma jest w dobrym stanie, a źle osadzoną tuleję poprawiłem - trzeba było ją wcisnąć głębiej w wahacz co dało się zrobić w imadle, po lekkim podgrzaniu opalarką. Muszę to spasować na wymiar i dorobić podkładki dystansowe z twardej stali.
Przy okazji wyszło też, że przez to koła łańcuchowe nie były dokładnie w osi i łańcuch pracował lekko skośnie, wycierając małą zębatkę od strony silnika.
Mała zębatka (fabryczna) krzyczy o wymianę, zatem pójdzie teraz już cały nowy zestaw a stara będzie akurat na "małe kółko" ;)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postautor: Kris dodano: 25 sty 2014, 16:41

Nie wiem, czy pamiętasz, ale ja miałem w zeszłym roku podobny problem. Wymieniłem tuleje wahacza na nowe - to znaczy dorobiłem w warsztacie tokarskim i wymieniłem tez przy okazji zębatki oraz łańcuch. Odnośnie kółka zdawczego, to jest to "zębatka pływająca" i w zasadzie sama dostosowuje się do tej tylnej. Może nie zawsze, ale teoretycznie takie ma zadanie.
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Postautor: mike_russ dodano: 25 sty 2014, 18:30

Tu nie ma potrzeby dorabiania tulei - fabryczne są w dobrym stanie, praktycznie żadnego zużycia gumy. Jest tu typowy błąd montażu - wahacz jest nieprawidłowo spasowany z ramą i wewnętrzną rurką wystającą z uchwytu silnika - ta rurka jest zbyt krótka i trzeba wstawić dystans, trzeba też wstawić podkładki miedzy ramę a wahacz z obu stron.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: mike_russ dodano: 29 sty 2014, 20:02

No i stało się: zardzewiał wahacz w środku... Nie na tyle żeby stwarzać niebezpieczeństwo, dość jednak, żeby był z tym problem.
Nie wiem czy pasuje wahacz nowy od Rometa r-250, teoretycznie powinien, w praktyce nie mam pojęcia bo nikt w Romecie nie chciał podać mi wymiarów (e-maile pozostawały bez odpowiedzi). Do Przasnysza nie mam co pisać, bo pewnie dostałbym od jakiegoś skutera, albo znienacka od np. Nitro ;)
Na razie ratujemy stary wahacz plan jest taki:
- najpierw benzyna ekstrakcyjna + garść nakrętek M-6 żeby odtłuścić i wytrząść luźną rdzę;
- następnie Cortanin F - celem odrdzewienia
- ponownie płukanie - woda, sprężone powietrze, nadmuch opalarką dla wysuszenia, i znów benzyna ekstrakcyjna
-minia ołowiowa antykorozyjna - nalane do środka, wstrząśnięte i zmieszane, wylany nadmiar i niech sobie w środku wyschnie.
Swoją drogą, następny motorek to będzie chyba r-150...

Uwaga dla wszystkich - warto zawczasu zabezpieczać ramę w środku przed korozją, bo fabrycznie to jest goła stal, a może się do środka dostać woda i narobić szkody...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: Kris dodano: 01 lut 2014, 11:17

Mike, z tego, co pamiętam, to ja nie mogłem dostać tulei do mojego Ravena, a w Zippie zaproponowali mi właśnie cały wahacz. Po co wiec szukasz np. od Rometa, jak możesz mieć oryginalny chiński :-) z Zippa
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Postautor: mike_russ dodano: 01 lut 2014, 23:23

Bo nie mam pojęcia od jakiego Zippa mi ten wahacz przyślą... Sorki, po prostu nie mam ochoty ryzykować zmagania z przasnyskim magazynem, dość się naczytałem i nasłuchałem na ten temat...
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: NIKT dodano: 04 lut 2014, 09:21

Hej tam :)
MikrusQ znalazłem coś jak szperałem z nudów w necie może się przyda:
http://jinlunparts.chinesemotorcyclepar ... alogue.php
"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 661557838

Postautor: mike_russ dodano: 04 lut 2014, 20:36

U mnie to bardziej "Lifan parts" ale i ten się przyda...

Na razie wahacz zamocowany - wystarczyła 1mm podkładka dystansowa, do tego podkładka pod nakrętkę osi (żeby "wydłużyć" gwint) i delikatne potraktowanie pilnikiem obsady tulei na wahaczu, żeby ją o te 0,1mm skrócić. Podkładek między wahacz a ramę - nawet 1mm- nie dało się wstawić, ale po skręceniu całość - nareszcie!- ładnie pracuje na gumie i nie wykazuje luzu gdzie nie trzeba... Jeszcze Dzikus mnie powiezie :) Przy okazji wyszło, że pomału tuleje amortyzatorów proszą się wymiany - ale tu jeszcze się nie śpieszy, spróbujemy jakiś elastomer...

Teraz punkt 2: szukamy zębatek i łańcucha.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Postautor: NIKT dodano: 05 lut 2014, 00:16

"Boso ale w ostrogach"
Awatar użytkownika
NIKT
Zarząd KCM

Motocykl: Keeway Cruiser