Witam serdecznie,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem tego motorka. A że to mój pierwszy 'salonowy' motorek, to chciałem zadbać jak najlepiej. Po odebraniu motoru (dostawa kurierem) oględziny, bo motor po przeglądzie zerowym powinien nadawać się do jazdy, ale wiadomo, że jak chce się być pewnym, to trzeba samemu nos wszędzie wetknąć. Nie licząc niedokręconego kierunkowskazu, łańcucha napiętego tak, że nie uginał się ani trochę (jedno i drugie poprawione od razu) zastanowił mnie poziom oleju.
Instrukcja od Zippa (doprosiłem się o pdf) mówi, że należy wyjąć bagnet, wyczyścić, a następnie unikając obracania włożyć na miejsce, wyjąć i odczytać poziom oleju. OK, logiczne, na innych motorach podobnie, wkłada się bagnet swobodnie i odczytuje poziom oleju. Ale sprawdzając w ten sposób nie uświadczyłem oleju w silniku (oczywiście sprawdzałem na podstawce centralnej, tak mówi też manual Zippa). Po wkręceniu bagnetu olej troszkę ponad minimum. Więc mój niepokój uzasadniony, silnik niedotarty, szkoda go ukatrupić już na starcie. Dzwoniłem do trzech serwisów Zippa, w jednym poradzili żeby nie patrzeć na bagnet (sic!) tylko wlać 1,7 litra i będzie grało, w drugim wytłumaczyli, że sprawdza się na wkręconym bagnecie, a w trzecim na wykręconym i włożonym swobodnie, bo tak nakazuje logika i zasady eksploatacji wszystkich motocykli. W końcu telefon do Przasnysza do centrali, połączyłem się z działem serwisu, tam dano mi do słuchawki jakiegoś mechanika (uprzejmy, przez telefon wydawał się rzeczowy) i powiedział, że w tym motorze sprawdza się bezwzględnie na podnóżku i wkręconym bagnecie, upewniałem się trzykrotnie czy dobrze owego pana zrozumiałem.
Piszę o tym tylko dlatego, że przeglądając na forum tematy dotyczące poziomu oleju etc. dużo jest wątpliwości.
Jednocześnie mam pytanie, czy ktoś z Forumowiczów samodzielnie zmieniał oliwę w silniku, ile wlał i ile było jej wtedy wg wskazania bagnetu (wkręconego dajmy na to)? Bo zastanawiam się (i pewnie niedługo przy okazji pierwszego przeglądu sprawdzę sam) czy jak zaleję 1,7 (tyle zdaniem pana z serwisu tam wchodzi) to będę miał wskazania ok na bagnecie wkręconym. Aha, oryginalnie silniki powinny mieć zalany olej 10W40 Zippa, przynajmniej tyle wiem po rozmowie telefonicznej.
Pozdrawiam