Co wybrać?

Re: Co wybrać?

Postautor: Snajper dodano: 23 gru 2015, 00:13

Obawiam się, że zrobienie takiego zestawienia jest niemożliwe. Ilu motocyklistów tyle opinii. :) Nie istnieje coś takiego jak motocykl idealny - wtedy na świecie byłby produkowany tylko ten typ. ;)

Jedni będą zachęcali cię do kupienia używanej Japonii inni do nowych Chin. I tu i tu możesz trafić okazję, ale też wbić się na minę (moim zdaniem szczególnie jeśli chodzi o używkę - no chyba że masz wystarczająco funduszy na nowego Japończyka). Jeśli chodzi o wałek wyrównoważający - jest duża różnica w kulturze pracy silnika. Bez wałka drgania są dużo większe, ale wygoda ma swoją cenę. OHV czy OHC ? OHV jest głośny, ale dla odmiany nie wymaga wymiany paska czy łańcuszka i jest bardziej długowieczny. Tutaj też nie ma idealnego rozwiązania.

Jak rozumiem szukasz motocykla do nauki - ja polecałbym ci kupienie czegoś nowego w przedziale 4- 7 tyś pojemności 125. Najlepiej po nowym roku z rocznika 2015 bo wtedy są wyprzedaże po niższych cenach. Pojeździsz, spodoba ci się, wtedy przesiądziesz się na coś z wyższej półki. Nie spodoba, będziesz miał tani motorek na dojazdy do sklepu czy pracy.

Oczywiście to moja opinia.

Jeszcze dodatkowo narażę się pewnie właścicielom japończyków, ale powiem coś takiego: Jeśli mówimy o nowych motocyklach, japońskie są dwa razy lepsze od chińskich, ale cztery razy droższe, więc w sumie jak dla mnie przepłaca się podwójnie. Ale oczywiście wszystko jest relatywie zależne od grubości portfela. ;)
----------------------------------------------
Obrazek Nie walcz z maszyną. Poznaj ją, zrozum, poczuj - niech stanie się częścią Ciebie.
Awatar użytkownika
Snajper
Klubowicz

Motocykl: BenycoBr125/Honda Deauville650
Tel. kom.: 698398528

Postautor: Mist dodano: 23 gru 2015, 19:18

Snajper, co do zestawienia to rozumiem Twoje zastrzeżenia, ale czy nie przydałoby się chociaż zestawienie w formie tabelki, na bieżąco uzupełniane danymi z nowych modeli. Trudniej byłoby robić ściemę że "nowy" model jest taki nowy i oryginalny, jak to już Beniamin nieraz zauważył.

Oczywiście masz rację, taki mam budżet i zamiary jak mi sugerujesz i będę szedł tym tropem aż do :bike05:
mist
"nie jest błędem zrobić błąd, błędem jest trwanie w błędzie"
Awatar użytkownika
Mist
Klubowicz

Motocykl: Junak M12, FLSTCI
Tel. kom.: 726230066

Postautor: beniamin82 dodano: 23 gru 2015, 21:21

Na motocykle 125 mamy porównywarkę parametrów o ile producent podaje.
Ja jeszcze chcę dołożyć podział według producenta.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Mist dodano: 30 gru 2015, 00:20

Zaczynałem od motocykle 125, strona godna polecenia :oklasky:
Na chwilę obecną myślę poważnie o Keeway superlight ewentualnie o Junaku M12. Właściwie ta sama półka cenowa, przmierzyłem się (usiadłem :D ) do obydwu - oba wydają się być ok ;p - I dylemat który....? _bezradny
W związku z tym mam też pytanie: czy ktoś wie czy są dostępne gmole do tego junaka?
- bo chciałbym docelowo mieć moto ubrane (gmole, szyba, sakwy)
Będę wdzięczny za sugestie ...
P.s.
Z tego co wyczytałem i już wiem to oprócz innych różnic, to z ważnych w KSL silnik ohv, w m12 ohc (w obydwu jest wałek wyrównoważący), czy coś jeszcze wziąść pod uwagę? :pomocy:
mist
Awatar użytkownika
Mist
Klubowicz

Postautor: Kris dodano: 30 gru 2015, 12:28

Z gmolami, szybą i sakwami na pewno nie będzie problemu. Jest bardzo duży wybór i na pewno coś dopasujesz do swojego motonga. Ja wszystko kupowałem na allegro, za wyjątkiem kufra, który kupiłem na jakimś zlocie. Ceny też są bardzo różne - zdarza się, że za ten sam przedmiot różnica w cenie wynosi nawet kilkadziesiąt złotych.
Awatar użytkownika
Kris
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven
Tel. kom.: 501963905

Postautor: Mist dodano: 30 gru 2015, 15:28

Kris pisze:Z gmolami, szybą i sakwami na pewno nie będzie problemu. Jest bardzo duży wybór i na pewno coś dopasujesz do swojego motonga. Ja wszystko kupowałem na allegro, za wyjątkiem kufra, który kupiłem na jakimś zlocie. Ceny też są bardzo różne - zdarza się, że za ten sam przedmiot różnica w cenie wynosi nawet kilkadziesiąt złotych.

Największą niepewność mam co do gmoli do m12 (resztę na pewno można dopasować) - nie znalazłem w necie ( allegro, almot, ...) gmoli dedykowanych do tego modelu. A z tego co widzę gmole mają różne mocowania i są dedykowane do konkretnych modeli - to chyba ważne, żeby dobrze pełniły swoją rolę. Pewno można dorobić we własnym zakresie, ale potrzebne by były dane co do wymiaru, mocowań, a tego brak _bezradny

M12 wydaje mi się jednak nowocześniejsza od KSL-a (też duży wpływ rezenzji Beniamina :dobrarobota:) i na razie byłaby moim wyborem, chociaż kusi uczestnictwo w grupie KSL-owców :piwa: :party2: :piwa:
mist
Awatar użytkownika
Mist
Klubowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 30 gru 2015, 17:13

Gmole:
http://m.intl.taobao.com/detail/detail. ... 0093954546

Możesz skorzystać z "agenta", są firmy również Polskojęzyczne które zajmują się zakupami na taobao.com.
Tutaj poglądowo, co jest do kupienia
http://m.intl.taobao.com/search/search. ... shen%20ra1

Szukaj zongshen ra1 lub zs150-58
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: jacek.rc dodano: 30 gru 2015, 18:51

Możemy sobie ponarzekać ,że u nas sprzedawcy chcą dużo za motory ,ostatnio sprawdzałem oferty południowych sąsiadów i tam KSL wychodzi prawie 11 tysięcy _boisie i jedyny plus ,że w ofercie mają i mat i klasyk (chromy ,sakwy ,szyba ),natomiast za Cruisera (Blakster) wołają (w przeliczeniu)14k ,na Słowacji 2000 euro i najtaniej jest na Węgrach 11,1k (w przel.)...masakrycznie drogo :kicha: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: Oldrock dodano: 30 gru 2015, 19:43

Mist pisze:Zaczynałem od motocykle 125, strona godna polecenia :oklasky:
Na chwilę obecną myślę poważnie o Keeway superlight ewentualnie o Junaku M12. Właściwie ta sama półka cenowa, przmierzyłem się (usiadłem :D ) do obydwu - oba wydają się być ok ;p - I dylemat który....? _bezradny
W związku z tym mam też pytanie: czy ktoś wie czy są dostępne gmole do tego junaka?
- bo chciałbym docelowo mieć moto ubrane (gmole, szyba, sakwy)
Będę wdzięczny za sugestie ...
P.s.
Z tego co wyczytałem i już wiem to oprócz innych różnic, to z ważnych w KSL silnik ohv, w m12 ohc (w obydwu jest wałek wyrównoważący), czy coś jeszcze wziąść pod uwagę? :pomocy:

Moim skromnym zdaniem przy tak małych motocyklach to raczej trzeba by było się zastanowić co wyrzucić, obciąć przerobić jednym słowem zbobrować ;) . M12 to HD sporster typowy uliczny zawadiaka lekki i szybki, nie wiem czy do końca będą pasować takie dodatki. To jest tylko moje zdanie i oczywiście zrobisz jak uważasz bo każdy ma inną wizję wolności na dwóch kołach. Pozdrawiam :czapa:
Awatar użytkownika
Oldrock
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125

Postautor: Oldrock dodano: 30 gru 2015, 20:24

Tutaj masz zongshen RA1 z Gmolami .Nawet fajnie wygląda .
Awatar użytkownika
Oldrock
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125

PoprzedniaNastępna

Wróć do Motocykle 125 ccm