Junak 131 - jak wam się podoba?

Re: Junak 131 - jak wam się podoba?

Postautor: Giver dodano: 23 mar 2015, 21:36

Ochwan, z tym ssaniem tak jest, że to psełdo ssanie ;) ono tylko ogranicza dopływ powietrza do gaźnika i przez to motocykl gaśnie, już to obczaiłem ;) Obroty nie mają prawa się podnieść przy takim rozwiązaniu. Ja odpalam sposobem Beniamina82. Czyli pełne ssanie plus 1/4 manetki gazu, jak za duże obroty lekko ująć gaz, potrzymać tak z 15 sek, potem półssanie max 1min oczywiście bez gazu, chyba że zgaśnie wcześniej to wyłączam ssanie i już odpala na dotyk. Ale oczywiście to trzeba wyczuć jak mówią chłopaki. Instrukcję dostałem od almotu e-pocztą z przeprosinami. Pozdrawiam.
Giver
Forumowicz

Motocykl: Junak 131
Komunikator: 3144150

Postautor: Tytus dodano: 26 mar 2015, 23:44

Informacja dla potencjalnych nabywców z Warszawy i okolic. W Józefowie mają 131 w kolorze czarnym i czerwono- bordowym. Można zrobić Junakiem parę rundek na firmowym parkingu (niestety w dalszym ciągu dla mnie ciut za mały). 123 wyprzedali , są 121 i 122. W przyszłym tygodniu będą mieli oba Raveny.
Tytus
Forumowicz

Motocykl: Romet ADV 125

Postautor: beniamin82 dodano: 07 kwie 2015, 16:02

wydech pisze:Benaimin zgadzam się z tobą ze takie ASO jest do dupy , ale pytanie czy jak nie będzie pieczątki z ASO to Almot uzna gwarancje. Dyrektywa dyrektywą,ale mechanik robiący przegląd powinien spełniać wymogi producenta odnośnie serwisu, bo jeżeli Almot uzna ze przegląd nie został wykonany poprawnie i awaria nie zostanie rozliczona z gwarancji to kto poniesie koszty , mechanik ? no nie sądzę> cieszy i to bardzo ze został podniesiony limit z 6 do 12 tyś. chociaż nie wiem jak to jest czy zgodnie z prawem może być narzucony limit

No i muszę Ci Andrzeju przyznać rację i przeprosić jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd. Zgłębiłem temat dogłębnie...i niestety motocykliści znowu zostali *%$@#*@(! :mur:
Zacytuję sam siebie :wrr:,
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 461/2010 z dnia 27 maja 2010 r, oraz Obwieszczenie Urzędu Nadzoru EFTA 2012/C 307/03 precyzujące powyższe rozporządzenie UE, wyszczególnia co prawda w paragrafie 69 praktyki zakazane:

"uzależnianie prawnych lub przedłużonych gwarancji producenta wobec nabywcy od tego, czy użytkownik ostateczny zleci przeprowadzenie wszystkich napraw i konserwacji, również tych nieobjętych gwarancją, jedynie autoryzowanym warsztatom w ramach sieci"
"To samo odnosi się do warunków gwarancyjnych wymagających użycia części zamiennych marki producenta w odniesieniu do wymiany części nieobjętych warunkami gwarancji..."

Jednak rozporządzenie to mówi o pojeździe silnikowym.

Według Polskiego kodeksu o ruchu drogowym "pojazd silnikowy" definiowany jest jako: - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;
Według Prawa Unijnego zaś „pojazd silnikowy” oznacza pojazd z własnym napędem, przeznaczony do wykorzystywania na drogach publicznych, wyposażony w co najmniej trzy koła;
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Giver dodano: 10 kwie 2015, 00:15

Jutro kolejny przegląd, przejechane 1950km. Myślę że silnik już w miarę dotarty, vmax jaki udało mi się osiągnąć na prostej bez wiatru to licznikowe 90km/h, gps pokazuje całe 81km/h. W manetce jest jeszcze trochę do kręcenia, ale silnik się dławi. Może już obroty na więcej nie pozwalają ? Korci mnie na wyjęcie tego recyrkulatora spali z 3 wężykami, tylko czy to coś pomoże i jak to zaślepić, pomoże ktoś ?
Giver
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 10 kwie 2015, 06:50

Poproś na przeglądzie żeby wykręcili świecę zapłonową i zrób fotkę. Zobaczymy jaki ma kolor, ocenimy mieszankę. Podaj nam jeszcze spalanie.

Licznikowe 100 powinien wyciągnąć, nie powinien się dusić/dławić.
Jak spalanie? Recylkulatora bym nie ruszał póki nie wytniesz katalizatora.

A i jeszcze z podstawowych rzeczy, na pewno wyłączyłeś ssanie?
Bo takie szarpanie może się pojawić gdy motocykl dostaje na ciepłym silniku za dużo benzyny, co może wskazywać na załączone ssanie, nawet w połowie załączone może dawać taki objaw.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: ochwan dodano: 10 kwie 2015, 12:17

Ja jeszcze 100 km nie zrobiłem. Jakoś nie było okazji (okazje może były ale robiłem krótkie wypady po kilka kilkanaście kilometrów). Co do spalania to po pierwszym przeglądzie zatankuje do pełna i dopiero sprawdzę dokładnie ile pali. Ostatnim razem mnie podkusiło i na prostej drodze na liczniku miałem przez chwilę ponad 80 km\h.

Za to cały czas mam problem z odpaleniem. Zauważyłem zależność. Odpala dopiero jak rozładuje się akumulator przy próbach odpalania z rozrusznika elektrycznego (w między czasie próbuje odpalać z kopa). Jak akumulator już siądzie w zasadzie od razu odpala z kopa. Do przeglądu chce znaleźć jeszcze jakieś inne wady, żeby je wskazać. W niedziele poproszę doświadczonego kolegę, żeby przejechał na nim z 20 km i jeszcze szukał różnych uchybień.
Ale generalnie fajnie mi się jeździ.
ochwan
Forumowicz

Postautor: Aecjusz dodano: 10 kwie 2015, 14:15

Pewnie docierasz delikatnie. Chłopaki tu na forum radzą, by w czasie docierania nie przymulać, bo motocykl już "nauczy się" przymulania jak od czasu do czasu nie dostanie po garach w trakcie docierania. Poszukaj tematów o docieraniu na forum. bardzo pouczające.
Żeby nie było - piszę jako teoretyk gawędziarz bezmotocyklowiec. Ale myślę, że można zaufać starym wyjadaczom na forum.
Aecjusz
Forumowicz

Motocykl: Szukam

Postautor: Giver dodano: 11 kwie 2015, 01:01

Beniamin82, jutro po robocie dam fotkę świecy, sam jestem ciekawy jaki ma kolor i jaka tam siedzi. Co do spalania to wychodzi mi 2.7 litra licznikowe. Z ciekawości zatkałem ten wężyk co idzie z silnika do recyrkulatora i poprawy nie widzę. Ssanie wyłączone. Przegląd odbył się prawidłowo nawet kierownicę dokręcił Pan serwisant, oczywiście po mojej uwadze ;) Jak wywalić ten katalizator ? Ale dziś była pogoda aż mnie lewa ręka boli od powitań, tyle moto się kręci.
Giver
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 11 kwie 2015, 09:31

Katalizator jest wspawany gdzieś w tłumiku. Musisz mieć dobrego spawacza. Gdzie dokładnie jest w tym modelu nie mam pojęcia, trzeba będzie poczekać na pierwszego który wydech rozetnie :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Postautor: Giver dodano: 12 kwie 2015, 22:54

Witam ponownie ;) Świeca wygląda chyba ok. W instrukcji podają że ma być A7RTC a jest wsadzona LG D8RTC, mierzyłem posiada rezystor anty zakłóceniowy 5.7KOhm.
http://1drv.ms/1IWtNhL
A tu jeszcze jak obecnie prezentuje się Junak 131 niestety tylko w garażu ;)
http://1drv.ms/1IWu3gy
Giver
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Junak