Jack pisze:Pielgrzym pisze:
Mój Soft rocznik 2010, przebieg 9000 km, zdjęte blokady.
Napisz dokładnie jakie, i jak zdjąć blokady?
Proszę bardzo:
Pierwsza i podstawowa sprawa to staranne dotarcie. I nie chodzi nawet o super delikatne prowadzenie ile o wymianę oleju, np. po 100 (kupiłem rocznik 2010, więc olej już na dzień dobry był do wymiany) 200 i do dotarcia co 500 km. Mój sprzęt dotarł się po około 5000 km - objawy: ustały wibracje na wyższych obrotach.
Za podpowiedzią serwisu poleciało dopalanie spalin - niestety z mizernym efektem. Motorek ciągle nie przekraczał 90, za to po zbliżeniu się do tej prędkości wzrastało zużycie paliwa nawet do 4l/100km.
Okazało się, że moduł zapłonu opóźnia zapłon na wyższych obrotach (w końcu moto na kategorię B1). Wymieniłem więc na tuningowy, sport, w efekcie czego w przedziale 2 - 3 tys. obr/min. spadła moc, za to powyżej 5000 silnik wkręcał się jak wściekły. Rozwiązanie nie dla mnie, więc wymieniłem na moduł Rometa bez blokady (zdaje się od Z albo K). Silniczek ładnie się wkręca praktycznie od zera i równo ciągnie do końca.
Szybko okazało się, że oryginalny zespół napędowy nie wykorzystuje mocy silnika, na dodatek łańcuch rozciąga się jak guma od gaci... Razem z łańcuchem HR kupiłem zębatki zdawcze 16 i 17 zębów do testów (oryginał na 15). 17 okazała się trochę za duża jak na moje 80kg z plecakiem. Motorek z trudem rozpędza się do 100km/h, a przy lekkiej górce, czy przeciwnym wietrze trzeba redukować. Na 16 jeżdżę do dziś - moc jest idealnie wykorzystana. Dobre przyspieszenie, pokonywanie lekkich wzniesień bez konieczności redukowania, 100km/h przy 8000 obr./min.
Kolejna modyfikacja to wyrzucenie katalizatora. Przy okazji rozwierciłem otworek odprowadzający kondensat (skroploną parę wodną) z tłumika, znajdujący się z tyłu tłumika na dole. Po powiększeniu średnicy do 10mm zyskałem dodatkowy efekt akustyczny. Delikatny bas, nie drażniący uszu policjantów.
Na deser wymieniłem świecę na NGK. Oryginalny Torch padł po 6000 km.
Pisałem już o tym, ale jeszcze przypomnę - do baku leję 98. Mimo, że więcej kosztuje jednak maszyna mniej spala, więc bilans finansowy pozostaje zerowy.
Miłej zabawy.