Romet ADV 125-zabierak

Romet ADV 125-zabierak

Postautor: Tytus dodano: 25 cze 2016, 11:28

Napiszę co zrobiłem w swoim Romecie ADV 125 , żeby zamknąć temat mitycznego zabieraka . Kupiłem dwie rzeczy:
http://www.wmmotor.pl/oferta/towar.php? ... cmcGFnZT0y
I jeszcze to http://www.wmmotor.pl/oferta/towar.php? ... cmcGFnZT02
Z oryginalnych części fabrycznych do konwersji użyłem :bębna hamulcowego , tylnej ośki z nakrętką i tulejki dystansowej. Nowy zestaw po nanizaniu na ośkę jest o parę mm szerszy niż fabryczny (tulejka bardziej wystaje z piasty nowej zębatki), mimo to wchodzi w tylny wahacz z jedno milimetrowym luzem.
Nowa felga ma rozmiar 18x1,85 a zębatka w realu ma 43 zęby.
Czy przeróbka jest bezpieczna z mechanicznego punktu widzenia ,tego nie wiem. Każdy, kto coś takiego robi, robi to na własną odpowiedzialność. Ja na razie przejechałem raptem parę kilometrów. Łańcuch nie spadł i koło nie odpadło. Co będzie dalej wyjdzie w pracy.
Tytus
Forumowicz

Motocykl: Romet ADV 125

Re: Romet ADV 125-zabierak

Postautor: Morph dodano: 25 cze 2016, 15:36

Ja zmieniłem w moim R250 koło na takie z gumami ,tylko ,że ja dorobiłem nowe tulejki dystansowe .Moto ma już przejechane ok 6000 i nic się nie dzieje ,więc i u Ciebie powinno być OK
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: Tytus dodano: 25 cze 2016, 17:45

W zasadzie u mnie nawet nie trzeba tulejki dystansowej dorabiać ,tylko można fabryczną skrócić o 4 czy 5 mm, przecinając ją w poprzek. Zastanawia mnie jedno . W wydaniu fabrycznym, przed dokręceniem nakrętki tylnej osi, w wahaczu jest duży luz poprzeczny na tylnej ośce. Coś koło 5 mm. Przy dokręcaniu nakrętki i likwidacji tego luzu ,ramiona wahacza (nie są to rurki ,tylko dosyć solidny profil) są naprężane i "doginane" do środka. Po zmianie , jak już pisałem
w trakcie zakładania tylnego koła luz to raptem milimetr. Wygląda to tak , że wszystko bardziej do siebie pasuje. Nie mam ,dużego doświadczenia stąd moje pytanie. Jaki przeciętnie luz jest na tylnej ośce po zamontowaniu wszystkich elementów w tylnym wahaczu, ale jeszcze przed dokręceniem nakrętki tylnej osi?
Tytus
Forumowicz

Postautor: Morph dodano: 25 cze 2016, 17:54

Ten luz chyba nie jest tak istotny ,jak to by po skręceniu zębadka przednia i tylna były w jednej osi a koło w osi motocykla,nie wiem jak jest u Ciebie ,ale u mnie po wymianie tylnego mocowania zębatki ,na takie z zabierakiem oś zębatki zmieniła się (zębatka wystawała dalej od koła ) dlatego trzeba było dorobić nowe tuleje
Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać
Obrazek
Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład , gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.
Awatar użytkownika
Morph
Klubowicz

Motocykl: Romet R250 / Honda CBF600s

Postautor: Tytus dodano: 26 cze 2016, 20:56

Jeszcze raz pomierzyłem odległość od środka felgi do zębatki (na odlewie jest taki środkowy szew biegnący wokół bębna centralnego). Z dokładnością do milimetra w starym i nowym kole, odległość jest taka sama. Bęben hamulcowy został fabryczny. Na ośkę po prawej stronie wchodzi jeszcze tylko prawy napinacz łańcucha. Nie ma już innych elementów.Wychodzi ,że mierząc od prawego ramienia wahacza do zębatki, jest tak samo jak w wersji fabrycznej.
Tytus
Forumowicz

Wróć do Romet