Co sądzicie o AJS NAC-12 (Regal raptor)

Co sądzicie o AJS NAC-12 (Regal raptor)

Postautor: Tytus dodano: 25 cze 2015, 10:17

Co sądzicie o tym motocyklu http://otomoto.pl/oferta/regal-raptor-1 ... hjHDA.html
i jeszcze filmik https://www.youtube.com/watch?v=z8a3pd_NaVk
Nie chodzi mi o cenę . Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów czy ten sprzęt nadaje się do mało ambitnej turystyki-takie kręcenie się wokół komina nie tylko po asfalcie. Chcę też jeździć po dobrych szutrach użytkowanych przez zwykłe osobówki.
Tytus
Forumowicz

Motocykl: Romet ADV 125

Re: Co sądzicie o AJS NAC-12 (Regal raptor)

Postautor: beniamin82 dodano: 25 cze 2015, 10:51

To jest Junak M25 z silnikiem M11 125?
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: lisq1 dodano: 25 cze 2015, 21:50

Ja tylko organoleptycznie ocenię: świetnie wygląda! Takie lubię.
lisq1
Forumowicz

Motocykl: Benyco BR 125

Postautor: arszenik dodano: 26 cze 2015, 01:25

Witam,

posiadam taki motocykl:
mój nazywa się Ride NAC12 (pod taka nazwą sprzedawany był w austriackiej sieci sklepów motoryzacyjnych "Forstinger")
co prawda jest czarny, ma tylko jedna tarczę hamulcową z przodu, ale za to dwa lusterka:)), trochę inny wydech (ten z ogłoszenia ma coś pokombinowane, bo normalnie dwie rury powinny wychodzić spod siedzenia z tyłu, jedne egzemplarze maja pod silnikiem taki wielki tłumik, inne nie... mój ma, ale mimo to jest bardzo głośny(!!). Może poprzedni właściciel go przewiercił...? , nie sprawdzałem), poza tym wszystko to samo: dwa cylindry, dwa gaźniki, chłodzenie cieczą, 125 ccm.

Kupiłem go ponad miesiąc temu, przejechałem ok. 2 tys. km.
Co prawda nie mam zbyt wielkiego doświadczenia (usiłuję zrobić kat. A), ale co nieco mogę powiedzieć:
1. Wygląd:))) podoba się... wygląda na więcej niż 125...
2. Wibracje! ....jeździłem kilkoma motocyklami (250, 500, 600, 650), ale ten wibruje najbardziej... może ten typ tak ma, a może ja się czepiam... nie wiem.. mnie to przeszkadza w czasie spokojnej jazdy po trasie ze stałą prędkością, ale za to po mieście:)))) wow:))) staruszki w ciąży uciekają z ulicy, a młodzieńcy w BMW wciskają "łygę" do podłogi,żeby nie być gorszymi:)))
3. V max ok. 100 kmh, ale to dla hardcorowców.. normalnie na trasie ok 80 kmh
4. Pali ok. 3l/100km
5. Dałem się przewieść mojemu instruktorowi, powiedział, że prowadzi się neutralnie i przyjemnie, ale że słaby... (no, ale on jeździ litrem, a więc do czego tu porównywać)
6. Dwa razy spawałem taką poprzeczkę do której przymocowany jest bagażnik tylny. Za dużo na niego nie można załadować, moim zdaniem max. 5kg.
7. ma ok 5000km przebiegu i poza bagażnikiem nic się nie zepsuło (przynajmniej ja o niczym nie wiem)
Chętnie odpowiem na bardziej szczegółowe pytania oraz dam się przewieść,żeby usłyszeć zdanie bardziej doświadczonych użytkowników:)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
arszenik
Forumowicz

Motocykl: zipp roadstar -> VT600
Tel. kom.: 504995190

Postautor: Tytus dodano: 26 cze 2015, 06:10

Myślę ,że masz takiego http://allegro.pl/motocykl-kat-b-i5482596044.html
Wrocław to za daleko żeby się przymierzyć, oj szkoda. Mam pytanie dotyczące wzrostu. Moto dla niskich osób czy wyższych? Czy zjeżdżasz nim czasami z asfaltu?
Dzięki za dotychczasowe informacje. Trochę jestem zaskoczony wibracjami, ale cóż każdy motor ma swoje plusy i minusy.
Tytus
Forumowicz

Motocykl: Romet ADV 125

Postautor: arszenik dodano: 26 cze 2015, 11:06

Dokładnie takiego mam :)
Ja mam 175 cm wzrostu i jest dla mnie w sam raz. Wysokość siedzenia podobno 77cm (wg: http://www.bikez.com/motorcycles/ajs_nac12_125_2010.php), nie mam go w pobliżu, żeby zmierzyć i potwierdzić. Generalnie nie jest taki mały, większość 125-tek jest mniejsza, a tylko nieliczne większe.

Z asfaltu zjeżdżam czasami, ale mam za mało doświadczenia, żeby coś pewnego powiedzieć... _bezradny
Moim skromnym zdaniem istnieją motocykle lepiej do tego celu przystosowane: gmole, opony, lepszy kąt skrętu itp... nie mówię już o prześwicie, bo ten do jazdy po szutrach wystarczy.

Jeśli chodzi o wibracje, to tylko mnie to przeszkadza, może się czepiam.. _bezradny
Awatar użytkownika
arszenik
Forumowicz

Motocykl: zipp roadstar -> VT600
Tel. kom.: 504995190

Wróć do Inne motocykle