Prawie jak Yamaha YZF-R125

Re: Prawie jak Yamaha YZF-R125

Postautor: Cartman dodano: 18 sie 2015, 00:05

Witam.

Koledzy i kolezanki czas na małą burzę mózgów.
Ogólnie jestem mega zadowolony z motorku ale poodczas uzytkowania pojawiły sie pewne wątpliwosci.
Czas zaczać rozwiewać obawy i zabieramy sie za poprawianie motorku.

80 km za mna...czas na wstepne reflekcje :)

Wyglad-nie ma nic do powiedzenia w tej kwestji oprócz tego ze jest bardzo ładny ;) oczywiscie mozemy sie przyczepić do spasowania palsitkow i w moim przypadku tylniej lampy- nie jest centralnie zamontowana :mur:
Mam 180 cm wzrostu i siedzi mi sie na prawde wygodnie ale zeby to zweryfikowac musze zrobic jedno-razowo wiecej km.
Prowadzenie swietne,wchodzenie w zakrety, pewne a jestem swiezakiem.. na prawde ładnie sie łamie.
Hamulce... Wcisniesz mocniej klamke i na prawde motocykl staje...przy mojej wadze 120km przod siada na amorach ładnie, zacisk dwo-tłoczkowy robi swoje ale jezeli naciskne lekko i przytrzymam dłuzej hamujac po woli jest ciekawie...pojawia sie efekt kangura..czyli hamuje mocniej słabiej mocniej słabiej ala pulsacja ( przy takiej samej sile nacisku na klamke) serio nie jest ciekawie ratuje sie tylnim hamulcem dodatkowo albo mocniej naciskam na klamke.
(poprzedni własciciel wymienił klocki na nowe i powiedział ze sie układaja.. :swir: ) tez tak macie czy to zabieg zamierzony czy wada?
Tył - tarcza ..coz no jest ale bardzo delikatny, w dosłownym słowa znaczeniu słuzy tylko do zwalniana.
Skrzynia biegow jest ok....dalej proboje ogarnac Neutrala i podczas dohamowywania udaje mi sie go wrzucic...tak po zatrzymaniu jest ciezko...mowia ze to kwestia wyczucia i praktyki, zobaczymy. Szkoda ze nie jest to 6 biegowa skrzynia brakuje jej.
Silnik-1157FMI8D102212 Beniamin wspominał ze to wytrzymała jednostka ale i tutaj pytanie do znawcow:
Srednia moja predkosc wacha sie miedzy 50 a 80 km jednak przy 80 km mam 7500 obrotow,dalej spory zapas do tych 11 000 ha ha jednak odczówam wibracje i troche mi one przeszkadzaja im szybciej tym ich coraz wiecej wiec szybsza jazda nie robi sie przyjemna :( najlepiej jechac 60 km wtedy wszystko jest z umiarem obroty ok 6 000 . silnik w duzej czesci pracuje w takiej granicy obrotow.
Rozumiem ze ten silnik ma dodatkowy wałek wywazajacy...ale co jak by go nie było ????
Czy u was w 125 tez tak macie?

Na portalu scigacz.pl własnie dobiegł mały eksperyment (na 125 przez Polske) Barton, Junak123,Romet...
cytat...
Pierwsze wrazenia?Jest super!Prędkość przelotowa na poziomie 80 km/h to nic strasznego...
Zastanawiam sie ile w tym prawdy bo patrzac na moj motocykl po 300 km....a oni zrobili 1300 km( trzy dni) chyba by mi wszystkie plaby w zebach powypadały od drgan ha ha.
Moze przesadzam moze tak powinno byc... jakies opinie??

Z zamierzenia nie jestem fanem predkosci, chodz tu mi jej brakuje :( mozna dusic ale wibracje sprawiaja ze sie odechciewa(moze przesadzam z tymi wibracjami).
Wpadłem na pomysł a co jak zmienimy zebatke, wieksza???? Poprzedni włascicie powiedział zyskasz na predkosci ale nie za wiele, ja nie chce predkosci ale mniejszych obrotow silnika przez co jazda(60 -70 km/h) stanie sie bardziej przyjemna,
Wiem ze to tylko 125 i ktos powie ze nie bedzie siły miał ale dalej to beda wysokie obroty bo przeciez nie zbije wiele na obrotach.
Co proponujecie? Opinie i ewentualnie gdzie i od czego kupic zebatki, łancuch itp.

Ogolnie to tyle wstepnie dopiero 80 km za pasem, troche mało ale poprawie sie.

Bardzo podoba mi sie motorek...zona tez chce go miec, a mi kaze za rok kupic cos mocniejszego (złota kobieta ha ha) ale tak jak wspominałem nie zalezy mi na tym etapie na predkosci a bardziej na koforcie, ucze sie (jazda, siedzenie,przyjemnosc super...wibracje troche ujmuja radosci)

Jezeli ktos ma jakies pomysły na ulepszenie go i poprawienie ewetualnych niedoskonałosci prosze pisać

Z gory dziekuje.

A teraz kolejna ciekawostka dla znawcow :)

http://www.motorbikesandscooterschester ... nata-125cc

zerknijcie na opis..moc itp...to mozliwe??? Wydaje mi sie ze zawyzone wartosci.
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Motocykl: Sky Jet sj125-21
Tel. kom.: 123456789
Komunikator: cartmanekk@tlen.pl

Postautor: eNgine dodano: 18 sie 2015, 10:57

Odnośnie hamulców - sprawdź czy nie masz bicia na tarczy. Odnośnie wibracji przy 80 km / h - wydaje mi się, że przy takiej prędkości wibracje nie powinny być denerwujące (szczególnie, jeśli posiadasz wałek wyrównoważący) . Może to być jednak bardzo subiektywna opinia, bo jednym przeszkadza delikatne smyranie, a inni jeżdżą traktorem i uważają że nie wibruje. Żeby ocenić trzeba by było porównać z inną jednocylindrową 125tką. Nie zaszkodzi na pewno sprawdzić mocowanie silnika w ramie - wszystkie śruby. Jak na postoju szukasz neutrala - to popuszczaj delikatnie sprzęgło z lekkim dodaniem gazu i przetoczeniem motocykla do przodu i jednocześnie zmieniaj bieg - tak się robi chyba w każdym motocyklu (nie tylko chińskim).
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Cartman dodano: 18 sie 2015, 17:30

eNgine pisze:Odnośnie hamulców - sprawdź czy nie masz bicia na tarczy. Odnośnie wibracji przy 80 km / h - wydaje mi się, że przy takiej prędkości wibracje nie powinny być denerwujące (szczególnie, jeśli posiadasz wałek wyrównoważący) . Może to być jednak bardzo subiektywna opinia, bo jednym przeszkadza delikatne smyranie, a inni jeżdżą traktorem i uważają że nie wibruje. Żeby ocenić trzeba by było porównać z inną jednocylindrową 125tką. Nie zaszkodzi na pewno sprawdzić mocowanie silnika w ramie - wszystkie śruby. Jak na postoju szukasz neutrala - to popuszczaj delikatnie sprzęgło z lekkim dodaniem gazu i przetoczeniem motocykla do przodu i jednocześnie zmieniaj bieg - tak się robi chyba w każdym motocyklu (nie tylko chińskim).

Z tym sprzeglem to masz racje, tak powinno byc ale mi nie wychodzi .....jak sie toczy jest ok jak stane juz nie.
Poprzedni własciciel jedna reka trzymał sprzegło druga wrzucał wiec mozna...musze to wyczuc.

Bicie tarczy...wiesz moze i masz racje, przyjze sie mocniej pod tym kontem.

Wibracje...Beniamin mam ten wałek wyrownujacy czy nie kolego?

Po rozmowie z kolega ktory ma dwa chinczyki 125...ze on osiaga ta predkosc przy duzo mniejszych obrotach...

Myslac dalej...po chinsku ha ha jak zrobic ala sportowy motocykl...wsadzic krotka skrzynie...tak to wyglada z mojej strony, tak mi sie wdaje.

Dzieki temu szybciej sie zbiera pewnie..nie mam porownania ale kosztem obrotow i pewnie zywotnosci silnika.

Jezeli ktos jest z okolic Birmingham i jest ogarniety moge podjechac.
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 18 sie 2015, 18:06

Kolego jak masz krótkie biegi to zmień zębatkę zdawczą na większą.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: eNgine dodano: 18 sie 2015, 19:24

beniamin82 pisze:Kolego jak masz krótkie biegi to zmień zębatkę zdawczą na większą.

Właśnie może policz ile masz zębów na zębatce przedniej i tylnej - policzymy przełożenie i będzie można porównać z innymi 125 (oczywiście średnica tylnego koła też ma znaczenie).
Awatar użytkownika
eNgine
Sympatyk

Motocykl: Honda NC700XA
Tel. kom.: 503365832

Postautor: Cartman dodano: 18 sie 2015, 23:16

eNgine pisze:
beniamin82 pisze:Kolego jak masz krótkie biegi to zmień zębatkę zdawczą na większą.

Właśnie może policz ile masz zębów na zębatce przedniej i tylnej - policzymy przełożenie i będzie można porównać z innymi 125 (oczywiście średnica tylnego koła też ma znaczenie).

Tak zrobimy.
Jeszcze jutro bedzie ładnie a potem kilka dni deszczu u mnie wiec zabiore sie do liczenia.
O tyle tylnia zebatka to pikus ale ta z przodu...jest dla mnie zagadka, mam wszedzie plastiki..oprocz nich cos bede musiał rozebrac w skrzyni???

Beniamin powiedz mi prosze czy ja mam ten wałek wywazajacy? Raczej tak ale niech sie ekspert wypowie :)
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Postautor: Cartman dodano: 19 sie 2015, 18:49

Cartman pisze:
eNgine pisze:

Tak zrobimy.
Jeszcze jutro bedzie ładnie a potem kilka dni deszczu u mnie wiec zabiore sie do liczenia.
O tyle tylnia zebatka to pikus ale ta z przodu...jest dla mnie zagadka, mam wszedzie plastiki..oprocz nich cos bede musiał rozebrac w skrzyni???

Beniamin powiedz mi prosze czy ja mam ten wałek wywazajacy? Raczej tak ale niech sie ekspert wypowie :)

Własnie przegladam dokumenty i znalazłem informacje na temat przełozenia.
1.33.587
2.24.543
3.16.655
4.13.443
5.10.980

Cos to komus mowi???

MOC 8 Kw PRZY 8500 obrotach. ile to koni z ciekawosci koledzy...pewnie całe stado ha ha

Swoja droga jutro licze zebatki
Cartman
Awatar użytkownika
Cartman
Forumowicz

Postautor: wydech dodano: 19 sie 2015, 18:53

Kolego masz całe stado 10.87696924 KM ,
Awatar użytkownika