Benyco Dark Star

Re: Benyco Dark Star

Postautor: kuse10 dodano: 18 lip 2015, 09:24

Coś około 500zł. Niektóre rzeczy przerzuciłem z Bartona.
kuse10
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125cm3

Postautor: corvin dodano: 20 lip 2015, 21:30

Mam dwa pytania, tylko się nie śmiejcie :)
Gdzie w Dark Starze jest skrzynka bezpieczników?
Czy ktoś posiada schemat elektryczny Dark Stara, w formie elektronicznej lepszej jakości, niż ten zamieszczony w instrukcji na stronie Kinroad i Benyco?
corvin
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125

Postautor: beniamin82 dodano: 21 lip 2015, 09:26

Skrzynki nie będzie. Przy tym silniku potrzebny jest tylko jeden bezpiecznik i znajduje się prawdopodobnie w okolicach akumulatora.
Jak znam Chińczyków to będzie plastikowa obudowa koloru czerwonego a w środku bezpiecznik szklany rurkowy plus zapas.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: corvin dodano: 21 lip 2015, 11:32

Dziękuję za informację, choć jestem bardzo zdziwiony jednym bezpiecznikiem na tyle podzespołów elektrycznych. Przynajmniej wiem gdzie mam szukać :)
corvin
Forumowicz

Postautor: kuse10 dodano: 21 lip 2015, 14:46

Powiem ci tak: u mnie bezpiecznik główny jest zaraz przy akumulatorze w podłużnym białawym pojemniczku. Jak montowałem stelaż pod sakwy jakimś cudem kabelek lewego kierunkowskazu wkręcił mi się w śrubkę i doszło do spięcia. Bezpiecznik się spalił (koszt 1,20zł) ale także zjarał się przerywacz kierunkowskazów (koszt 18zł) a powinien pójść chyba tylko ten bezpiecznik...
kuse10
Forumowicz

Postautor: corvin dodano: 22 lip 2015, 15:58

Jeszcze raz dziękuję.
Pora podzielić się paroma spostrzeżeniami. W końcu od dnia otrzymania mojego dwukołowca minęło 12 dni i 170 km przebiegu. Wiem, niewiele, ale dopiero rozgryzam jazdę na takiej maszynie. Najpierw jeździłem pod garażem, później drogi leśne, dopiero po kilkudziesięciu kilometrach poczułem się na tyle pewnie, aby pozwolić sobie na trasy po drogach publicznych. I wcale nie żałuję, że tak długo zwlekałem. opanowanie motocykla to nie to, co siedzenie za kółkiem samochodu.
Jednak strach wciąż jest, bo o ile hamulec przedni dobry to tylny jak na mój gust prawie wcale nie hamuje, a to już włącza mi czerwoną lampkę w głowie.
Usterki są usuwane na bieżąco. Zazwyczaj to pierdołki. Wymieniłem przewód paliwowy (nie wiem dlaczego, ale przestał gasnąć co chwilę), dokręciłem porządnie kranik do baku ( już nie cieknie ), adapterów lusterek chwilowo nie wymieniałem, przykleiłem je klejem po odpowiednim ustawieniu, nakrętka kołpakowa wymieniona, wskaźnik paliwa nadal nie działa. Dodatkowo poprawiłem lampę tylną podświetlającą tablicę, była krzywo przykręcona, po zrobieniu pierwszych 60 km trzeba było naciągnąć łańcuch i okazało się, że oś tylna nie była dokręcona tylne koło trzymało się na napinaczach łańcucha.
Przede mną długie miesiące dokupywania akcesoriów do tuningu optycznego, ciuchów na motocykl itd.

Ale Panie i Panowie, frajda z jazdy jest :D
Tylko nie szczerzę zębów podczas jazdy, bo robale mi między nie wpadają ;p
corvin
Forumowicz

Postautor: kuse10 dodano: 22 lip 2015, 18:00

Kask z długą szybką załatwi sprawę robali ^^ Ja mam taki i bardzo go sobie cenię + do niego dwie szybki: jedna chromowana/lustrzanka i tęczowa :czapa: ale myślę ostatnio nad kaskiem z długą szybką ale z wbudowaną blendą przeciwsłoneczną :cwaniak:

ps. na przewodzie paliwowym zainstalowałeś filtr paliwa?
kuse10
Forumowicz

Postautor: corvin dodano: 22 lip 2015, 21:22

Filtr paliwa zamontowany.
Ale, żeby nie było kolorowo, to postanowiłem dziś zajrzeć pod pokrywy, poodkręcałem wszystkie, chciałem zobaczyć ten bezpiecznik przy akumulatorze. Akumulator prawie wypadł, po zdjęciu pokrywy, pękła gumowa obejma trzymająca akumulator, pewnie gdzieś na trasie.
Bezpiecznik znaleziony, zapasu brak, za to obok akumulatora wisi sobie zielony kabelek z końcówką oczkową. Ciekawe do czego chińskie łapki go nie przykręciły, bo jedynym elementem nie działającym jest wskaźnik paliwa. Ale na razie baku nie podniosę, żeby sprawdzić co jest podłączone do pływaka :mur: Pewności jednak nie ma. A schemat z instrukcji jest tak kiepski że prawie nic na nim nie widać.
Dlatego ponawiam pytanie o to czy ktoś posiada schemat elektryczny Dark Stara, w formie elektronicznej lepszej jakości, niż ten zamieszczony w instrukcji na stronie Kinroad i Benyco?
corvin
Forumowicz

Postautor: kuse10 dodano: 22 lip 2015, 22:17

Zaintrygowałeś mnie tym zielonym kabelkiem... chyba jutro zerknę czy u mnie też coś tam wisi... Chyba, że będzie podczepiony to napiszę dokładnie gdzie.
kuse10
Forumowicz

Postautor: corvin dodano: 23 lip 2015, 16:03

Wychodzi z jakieś wiązki pod zbiornikiem paliwa ma długość ok. 20 cm od zbiornika do końcówki, w jego zasięgu jest akumulator, no i pływak paliwa. Chwilowo go zabezpieczyłem taśmą izolacyjną. Dopóki nie opróżnię baku z paliwa będzie czekał na swoją kolej. Tylko ten schemat elektryczny jeszcze by się przydał.
corvin
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne motocykle