Benyco Dark Star

Re: Benyco Dark Star

Postautor: piotrek dodano: 15 paź 2014, 12:52

Aecjusz pisze:Rozmyślałem nad tym motocyklem, ale lektura tego tematu jest nieco... odstręczająca od tego produktu. Wygląda na to, że męczą go usterki, wysokie (jak na tę pojemność) spalanie przy poniżej przeciętnych osiągach. Takie jest przynajmniej moje wrażenie. Czy mylne?
Jaka jest właściwe moc silnika? W różnych źródłach rozstrzał podawanych mocy jest bardzo duży - od 7 do 11 KM.
Dziękuję z góry za odzew i pozdrawiam.

witaj , że wtrącę swoje 5 groszy na temat tego moto. trochę za dużo zebrałeś do jednego worka naraz -[ to jak u ludzi zbierz od kilku wszystkie wady i przypisz to jednej osobie to wyjdzie :devil: ] . My z Markiem wymieniamy się info, bo po co ktoś ma wyważać otwarte drzwi, więc może lektura jest lekko przerażająca, ale ogólnie nie jest tak żle. z wad to jak Marek pisał odkręcająca się śruba przedniej półki[ którą usunąłem klejem do gwintów ]i wahacz tylny miał luz [dokręcono ]. Musisz się zastanowić do czego potrzebny Tobie moto 125ccm - czy to sprintu [to np. romet k125] - czy do jazdy i tzw lansu ,bo do tego drugiego jest idealny tzn jeżdzi tak jak wygłąda. [Nie spotkałem jeszcze osoby która by nie pochwaliła moto]. Ja jestem zadowolony z zakupu mam przejechane 2000km od nowego i z perspektywy czasu kupił bym go drugi raz. pzdr :kwiatek:
piotrek
Forumowicz

Motocykl: hyosung gt 125

Postautor: Aecjusz dodano: 15 paź 2014, 13:16

Właśnie dlatego zadałem to pytanie na forum, by przeczytać Wasze opinie. Wiem, że w wątku dzieliliście się doświadczeniem i w związku z tym dyskusja wyglądała tak, że sporo było o kłopotach.
Potrzebuję motocykla do jazdy rekreacyjnej, krótkich wycieczek (wyjazd i przyjazd jednego dnia), radowania się jazdą, zasmakowania poczucia wolności. Czasem chciałbym móc przejechać się 100-110 na niewielkim odcinku. Od motocykla oczekuję wygody, łatwego prowadzenia i niezawodności. Nie chciałbym też czuć się mułem, choć jest względne, wiem.
Myślałem też o jeździe w pracy, bo sporo się poruszam, ale po zastanowienie się zrezygnuję - w sytuacji, gdyby nie daj Boże coś się stało mógłby być problem z ubezpieczeniem. Nie jestem pewien, czy moje badania obejmują prowadzenie motocykli w pracy... Raczej nie.
Jeszcze muszę dodać - nie na każdy motocykl wsiądę ze względu na zwyrodnienie stawu biodrowego i dlatego moje poszukiwania są nieco trudniejsze.

Dziękuję Wam za Wasze odpowiedzi na moje pytanie.

Pozdrawiam :piwo:
Aecjusz
Forumowicz

Motocykl: Szukam

Postautor: piotrek dodano: 15 paź 2014, 13:41

Aecjusz pisze:Właśnie dlatego zadałem to pytanie na forum, by przeczytać Wasze opinie. Wiem, że w wątku dzieliliście się doświadczeniem i w związku z tym dyskusja wyglądała tak, że sporo było o kłopotach.
Potrzebuję motocykla do jazdy rekreacyjnej, krótkich wycieczek (wyjazd i przyjazd jednego dnia), radowania się jazdą, zasmakowania poczucia wolności. Czasem chciałbym móc przejechać się 100-110 na niewielkim odcinku. Od motocykla oczekuję wygody, łatwego prowadzenia i niezawodności. Nie chciałbym też czuć się mułem, choć jest względne, wiem.
Myślałem też o jeździe w pracy, bo sporo się poruszam, ale po zastanowienie się zrezygnuję - w sytuacji, gdyby nie daj Boże coś się stało mógłby być problem z ubezpieczeniem. Nie jestem pewien, czy moje badania obejmują prowadzenie motocykli w pracy... Raczej nie.
Jeszcze muszę dodać - nie na każdy motocykl wsiądę ze względu na zwyrodnienie stawu biodrowego i dlatego moje poszukiwania są nieco trudniejsze.

Dziękuję Wam za Wasze odpowiedzi na moje pytanie.

Pozdrawiam :piwo:

Odnośnie radowania jazdą i poczuciem wolości to jak najbardziej tak , ale 100km/h to max , jest wygodny ale cięższy jak inne 125. Dobrze się prowadzi i nigdy nie dał mi nawet cienia wątpliwości ze nie wrócę z wycieczki. Odnośnie wsiadania na niego to jest niższy niż wszystkie inne, [ja mam 171wzrostu i dwoma nogami dotykam twardo asfaltu]
piotrek
Forumowicz

Motocykl: hyosung gt 125

Postautor: Aecjusz dodano: 15 paź 2014, 14:11

To bardzo dobre referencje. 100km/h wystarczy.
A wzrost mamy podobny, bo ja mam 172 cm.
Wydaje się, że to może być dobry motor dla mnie ( i to za jaką cenę!), aczkolwiek muszę się przymierzyć "w kolanach" bo za szeroki zbiornik może być problemem. Ale to już muszę na żywo.

Dzięki :-)
Aecjusz
Forumowicz

Re: Odp: Benyco Dark Star

Postautor: beniamin82 dodano: 15 paź 2014, 14:39

Aecjusz pisze:Potrzebuję motocykla do jazdy rekreacyjnej, krótkich wycieczek (wyjazd i przyjazd jednego dnia), r

Tak ci się tylko wydaje... Jak poznasz rodzinę KCM na zlocie to będziesz wyjeżdżał w piątki a wracał w niedzielę myśląc już o następnym zlocie...

Oczywiście 125tka do takich wyjazdów też wystarczy...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Re: Odp: Benyco Dark Star

Postautor: Marek dodano: 16 paź 2014, 09:37

beniamin82 pisze:
Aecjusz pisze:Potrzebuję motocykla do jazdy rekreacyjnej, krótkich wycieczek (wyjazd i przyjazd jednego dnia), r

Tak ci się tylko wydaje... Jak poznasz rodzinę KCM na zlocie to będziesz wyjeżdżał w piątki a wracał w niedzielę myśląc już o następnym zlocie...

Oczywiście 125tka do takich wyjazdów też wystarczy...

Amen... :rad:
Marek
Forumowicz

Motocykl: Benyco Dark Star 125cm

Postautor: Aecjusz dodano: 16 paź 2014, 09:40

Nie mogę się doczekać :D
Aecjusz
Forumowicz

Postautor: to.st dodano: 16 paź 2014, 21:10

Aecjusz pisze:Jeszcze muszę dodać - nie na każdy motocykl wsiądę ze względu na zwyrodnienie stawu biodrowego i dlatego moje poszukiwania są nieco trudniejsze.

A pomyśl o spacerówkach. Może po ich założeniu i Superlight i Benyco mogą się dla Ciebie nadawać. Mając odpowiednio założone mógłbyś jeździć z wyprostowanymi nogami.

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

Postautor: Aecjusz dodano: 16 paź 2014, 21:20

to.st pisze:A pomyśl o spacerówkach. Może po ich założeniu i Superlight i Benyco mogą się dla Ciebie nadawać. Mając odpowiednio założone mógłbyś jeździć z wyprostowanymi nogami.

Jestem jeszcze mocno zielony i przyznam ze wstydem, że nie wiem co to spacerówki... :oops:

Ok, już wygooglałem. Ale czy to nie ogranicza responsywności w czasie jazdy? W razie potrzeby, szczególnie nagłej trzeba jednak przenieść nogę na hamulec nożny czy też do zmiany biegu, szczególnie mam na myśli redukcję. W mieście może być to uciążliwe. To tak moja dedukcja tylko. W sumie nie wiem jak się z czymś takim jeździ, a dziś miałem dopiero drugą jazdę normalnym motocyklem (125) w życiu...
Aecjusz
Forumowicz

Postautor: to.st dodano: 16 paź 2014, 21:31

Co do responsywności to nie wiem. Wiem tylko to, że w długiej trasie przydają się. Można nogi wyprostować nie przerywając podróży.
Są też możliwości przeniesienia na nie dźwigni zmiany biegów i hamulca. Ale to już troche jest roboty.

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

PoprzedniaNastępna

Wróć do Inne motocykle