Manic 125 zmiana dźwigni biegów na inną

Manic 125 zmiana dźwigni biegów na inną

Postautor: krzysieg dodano: 18 wrz 2015, 17:20

witam

Chciałbym wymienić dźwignie na inną , te oryginalne rozwiązanie
nie podoba mi się .
Musiałbym trzymać stopę bez ruchu i uważać aby nie nacisnąć do tyłu lub do przodu - u mnie jest podwójna dźwignia montowana bezpośrednio na wałek .
Wolę pojedynczą i dłuższą od tej , tak aby normalnie położyć stopę na podnóżku - podnóżek na połowie długości buta a dźwignie mieć przed butem...
krzysieg
Forumowicz

Motocykl: Keeway Rks 125 , FZ6 s1 fazer

Re: Manic 125 zmiana dźwigni biegów na inną

Postautor: Maciu56 dodano: 20 wrz 2015, 07:45

Do tej pory raczej przerabiało się w "drugą stronę" t.zn. z pojedynczej na podwójną. Zapytaj "Wacha", on jest specem od nietypowych rozwiązań. :)
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: beniamin82 dodano: 20 wrz 2015, 08:15

Kolego krzysieg, twój motocykl to nie zipp manic (choć był jeden rocznik taki jak twój, i właściciele maniców podnieśli bunt).
Jezeli to el-viento, to jest to Tianda, a inaczej benyco rapid.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Maciu56 dodano: 20 wrz 2015, 09:24

beniamin82 pisze:Kolego krzysieg, twój motocykl to nie zipp manic (choć był jeden rocznik taki jak twój, i właściciele maniców podnieśli bunt).

:oklasky: :pliz: :oklasky:
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: krzysieg dodano: 20 wrz 2015, 22:30

beniamin82 pisze:Kolego krzysieg, twój motocykl to nie zipp manic (choć był jeden rocznik taki jak twój, i właściciele maniców podnieśli bunt).

Toros el viento 125 na naklejkach , w chińskim dokumencie i tabliczce znamionowej producent : FOSHAN NANHAI ZHONGMO SCIENCE & TECHNOLOGY CO., LTD
czyli Tianda .
Ale nazwa ,model do rejestracji - zipp manic td 125 (tak mam w dowodzie rej .).
krzysieg
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 21 wrz 2015, 14:54

krzysieg pisze:

Toros el viento 125 na naklejkach , w chińskim dokumencie i tabliczce znamionowej producent : FOSHAN NANHAI ZHONGMO SCIENCE & TECHNOLOGY CO., LTD
czyli Tianda .
Ale nazwa ,model do rejestracji - zipp manic td 125 (tak mam w dowodzie rej .).

Gwoli wyjaśnienia sytuacji:
Ten "prawdziwy " manic zippa był bardzo dobry (o ile się nie mylę to był to yamasaki). Był silną konkurencją dla rometa k/z 125. Później zipp ściągnął od tiandy ten motocykl co masz, nazwał go również manic. Równolegle wprowadzono manica rs.
Ten manic z 2012, nie przyjął się tak dobrze i z niego zrezygnowano.
Szukając informacji technicznych i wpisując zipp manic znajdziesz jedynie informacje o starym wysoce popularnym manicu oraz o manic rs.

W dokumentach masz zipp manic td(tianda) bo zipp ma na niego homologację z 2012.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Postautor: krzysieg dodano: 21 wrz 2015, 18:07

Gwoli wyjaśnienia sytuacji:
Ten "prawdziwy " manic zippa był bardzo dobry (o ile się nie mylę to był to yamasaki). Był silną konkurencją dla rometa k/z 125. Później zipp ściągnął od tiandy ten motocykl co masz, nazwał go również manic. Równolegle wprowadzono manica rs.
Ten manic z 2012, nie przyjął się tak dobrze i z niego zrezygnowano.
Szukając informacji technicznych i wpisując zipp manic znajdziesz jedynie informacje o starym wysoce popularnym manicu oraz o manic rs.

W dokumentach masz zipp manic td(tianda) bo zipp ma na niego homologację z 2012.

Pomieszanie z poplątaniem , trudno jednoznacznie powiedzieć co ja w ogóle mam :)
W razie kontroli policji nie powinno być problemów bo nr VIN ramy zgadza z tym w dowodzie , ale dziwnie to wygląda
gdy naklejki widać że oryginalne jeszcze "zalane" klarem pokazują co innego niż nazwa , marka w dowodzie ...
Z jakiego powodu "prawdziwy manic" był bardzo dobry ?

Obręcze kół , opony tej samej klasy co w Romecie .
Wydech być może mam lepszy , w Romecie miał wadę fabryczną w postaci odrywających się elementów wewnątrz .
Ważna rzecz - rama a dokładnie główka ramy czy jak to się nazywa , czyli połączenie ramy z przednim zawieszeniem , pomiędzy pułkami ,
jest na yotube filmik gdzie oderwało się te "zakończenie " ramy , dokładnie w zipp neken , na szczęście z filmu nie wynika żeby był poważny wypadek .
Po tym zwątpiłem czy w ogóle kupować chiński motocykl , ale kolega ma identycznego torosa tyle że z silnikiem 50ccm, co prawda silnik lżejszy i
mniejsze prędkości osiąga .
Podwyższony , opona tył krosowa , jeździ po terenie , mówił że nawet skacze z lekkich wzniesień , ogólnie motorek ma ciężko i jest zaniedbany ale ciągle
trzyma się konstrukcja i silnik także .
Romet ma silnik senke , mój może być mniej trwały .
krzysieg
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 21 wrz 2015, 18:15

Nie napisałem że tianda jest zła. Jest całkiem dobra jak za te pieniądze . Chodziło mi o to, że szukając informacji o zipp manic wiele nie znajdziesz na temat twojego sprzętu.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Wróć do Porady ogólne