Automatyczny wlacznik swiatel a rejestracja pojazdu

Re: Automatyczny wlacznik swiatel a rejestracja pojazdu

Postautor: Zox dodano: 06 sty 2016, 16:35

To jak w końcu to wygląda, bo z tego co się naczytałem to jest kwestia wyłącznika, ABS i jeszcze czegoś... :P

Czy np: http://motocykle.motomoto.pl/info/moto/309/ taką sztukę można kupić i nie będzie problematyczna w 2016 roku? :)
Awatar użytkownika
Zox
Forumowicz

Motocykl: brak :(
Tel. kom.: 512348250

Postautor: garfik dodano: 06 sty 2016, 18:18

Romas pisze:wszystko sie zgadza , ale to jest tak drobna zmiana że myśle iż wystarczy że zrobią to w serwisie i wystawią papier iż coś takiego jest zamontowane zgodnie z fachem i wymogami. ;)

Serwis to se może.
Urzędu nie obchodzi wyłącznik - czy jest, czy go nie ma, jaki jest i kto go zakładał. Urzędu w ogóle nie obchodzi motocykl. Nikt go nie ogląda i nikt nie sprawdza wyłączników, ABS-ów, czy papierów z serwisu.
Urząd interesują TYLKO dokumenty potrzebne do rejestracji. Zażąda takich dokumentów, jakich ma zażądać - nic mniej, nic więcej. Gwarantuję, że zaświadczenia z serwisu na tej liście nie będzie.
--
90% wypadków wydarza się w domu. ZAKAZAĆ DOMÓW!
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Motocykl: Nornica - Yamaha XJ 600 N

Postautor: Tytus dodano: 04 lut 2016, 19:48

Na kogo wypadło na tego bęc. Niestety wypadło na mnie . Ostatecznie za radą Beniamina (długo to namyślanie trwało) kupiłem nowego ADV 125 . W dobrej cenie, bo z przywozem 4 tys z małym ciutkiem.
Zamiast się cieszyć mam stres. Poleciałem zarejestrować i kiszka . Pani się dopatrzyła ,że jak to ujęła homologacja nr e24*2002/24*...... straciła ważność z końcem 2015 r i motora mi nie zarejestruje. Napisałem do dilera, który zobowiązał się ,że w przyszłym tygodniu dostanę zaświadczenie od Rometu ,że to końcówka serii i nie będzie problemów. Pożyjemy zobaczymy. Motór czeka spokojnie pod plandeką na rozwój wypadków i ani drgnie. Przynajmniej on ma stalowe nerwy.
Tytus
Forumowicz

Motocykl: Romet ADV 125

Postautor: jacecek dodano: 04 lut 2016, 22:15

Na Twoim miejscu napisałbym do sprzedawcy, że rezygnujesz/odstępujesz czy taka jakaś inna czynność do której masz prawo kilka dni po zakupie bez podania przyczyny. Bo jeśli w ciągu deklarowanego przez dealera czasu nie otrzymasz stosownego zaświadczenia to nie zarejestrujesz a czas na zwrot towaru upłynie i zostanie Ci tylko droga prawna - czytaj długa i stresująca procedura. A jak zgłosisz na piśmie to sam fakt fizycznego zwrotu towaru można przeciągnąć w czasie tłumacząc np. problemami transportowymi czy coś tam. Wiem, że ludziom trzeba wierzyć, ale w "zobowiązania dilera", który już zainkasował kasę za towar jednak należy troszeczkę wątpić.
Życzę pozytywnego zakończenia i zarejestrowania moto
pozdrawiam - jacecek
Awatar użytkownika
jacecek
Klubowicz

Motocykl: Honda CTX 700 D
Tel. kom.: 668842471

Postautor: beniamin82 dodano: 04 lut 2016, 22:21

Tytus, i w ADV zawczasu wymień tuleje tylnego koła. Pisz do c64club on także rzeczy robi. Mógłbyś mu koło wysłać pewnie.

Trzymam kciuki za załatwienie papierów. Najwyżej pisz do rometa bezpośrednio jeszcze.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Tytus dodano: 04 lut 2016, 23:02

Z tego co wyczytałem ,mam 14 dni od dnia dostarczenia towaru aby wysłać oświadczenie o odstąpieniu od kupna. W ciągu następnych 14 muszę wysłać towar z powrotem. Na razie kontakt z dilerem jest dobry. Daję sobie 10, no może 12 dni na zarejestrowanie. Jak się nie uda, skorzystam z możliwości zwrotu towaru bez podania przyczyn. O problemie rozpadającego się zabieraka ADV , wiem. Mam nadzieję ,że Romet albo jakiś inny importer rozwiąże ten problem. Chyba w Chinach są produkowane felgi 18x2,15 wyglądające tak samo jak w ADV, ale z zabierakiem innego typu.Prawdopodobnie Shineray Lanca 150 ma zabierak ok.
Tytus
Forumowicz

Postautor: Tytus dodano: 04 lut 2016, 23:14

Mam jeszcze pytanie. Czy przy rejestracji nowego motocykla dostaje się od razu twardy dowód ,czy na początek tymczasowy i trzeba czeka (ile dni) na twardy?
Tytus
Forumowicz

Postautor: jacecek dodano: 04 lut 2016, 23:21

Jeśli rejestrujesz fabrycznie nowy pojazd na podstawie faktury zakupu to dostajesz "stały", twardy dowód rejestracyjny oraz "czarne" numery.
pozdrawiam - jacecek
Awatar użytkownika
jacecek
Klubowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 04 lut 2016, 23:37

Jacecek, dostaniesz normalne tablice ale dowód tymczasowy "różowy " na 30dni.
U nas dowód pełny jest po 14 dniach do odbioru.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: jacecek dodano: 05 lut 2016, 00:03

beniamin82 pisze:U nas dowód pełny jest po 14 dniach do odbioru.

U Was jest inaczej ?
Ja nie siedzę w przepisach ani w Wydziale Komunikacji ale jeśli przychodzę z fakturą zakupu wystawioną przez firmę sprzedającą pojazdy i ze świadectwem homologacji i nie dostaję stałego dowodu rejestracyjnego to chyba czegoś nie rozumiem - no chyba, że chodzi o dziurę budżetową - to już rozumiem ;)
pozdrawiam - jacecek
Awatar użytkownika
jacecek
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne