Zapomniał Wół, czyli starzy motocykliści radzą nowym :-)

Re: Zapomniał Wół, czyli starzy motocykliści radzą nowym :-)

Postautor: cruenzo dodano: 29 lis 2015, 13:39

niby tak...tylko, jak udokumentować albo jak udowodnić, ze ktos przez ten czas jeździł/nie jeździł 125? ;-)
Awatar użytkownika
cruenzo
Klubowicz

Motocykl: Junak w skali 1/24
Tel. kom.: 888691054

Postautor: Raven 125 dodano: 08 gru 2015, 23:37

ja na przykład zrobiłem prawko na samochód w 2004 roku a zacząłem samochodem jeździć 2010. pamiętam jak kupiłem pierwsze auto na giełdzie, bałem się nim jechać więc poprosiłem kolegę żeby zaprowadził auto do miejsca zamieszkania a następnie na podwórku zacząłem go oglądać, zjeździć... może to trudne do przetrawienia dla dla tak zwanych starych kierowców ale może powinno wprowadzić się bezpłatny odnawialny kurs jazdy części praktycznej np co 5 lat. Nie kończący się egzaminem ale taki który ma przypomnieć zasady ruchu i nowinki w prawie drogowym. :piwa:
Awatar użytkownika
Raven 125
Sympatyk

Motocykl: Yamaha XVS 1300A
Komunikator: GG 56691283

Postautor: paweljunkers dodano: 08 gru 2015, 23:45

bezpłatny odnawialny kurs jazdy części praktycznej np co 5 lat.A kto to sfinansuje chociażby koszty paliwa bo Ja nie zamierzam :rotfl:
Awatar użytkownika
paweljunkers
Forumowicz

Motocykl: Honda vt 600
Tel. kom.: 733162500

Postautor: daromuz dodano: 08 gru 2015, 23:58

Raven 125 pisze:ja na przykład zrobiłem prawko na samochód w 2004 roku a zacząłem samochodem jeździć 2010. pamiętam jak kupiłem pierwsze auto na giełdzie, bałem się nim jechać więc poprosiłem kolegę żeby zaprowadził auto do miejsca zamieszkania a następnie na podwórku zacząłem go oglądać, zjeździć... może to trudne do przetrawienia dla dla tak zwanych starych kierowców ale może powinno wprowadzić się bezpłatny odnawialny kurs jazdy części praktycznej np co 5 lat. Nie kończący się egzaminem ale taki który ma przypomnieć zasady ruchu i nowinki w prawie drogowym. :piwa:

Pomijając kto za to zapłaci??? :) pomysł zbożny:-) Tylko przypominam koledze że my POLACY(jest to nasza cecha narodowa) znamy się świetnie na polityce, piłce nożnej, medycynie, muzyce i ... jesteśmy świetnymi kierowcami!hi hi
Jestem instruktorem "L" i niedawno miałem pana koło 60tki który musiał zdawać powtórny egzamin.. przyszedł na jazdę i od progu że on się niczego nie musi uczyć bo ma dłużej prawko niz ja żyję... wiec w miasto... tak lekko licząc oblał 10 razy :cwaniak:
Myślisz że uznał swoje braki.... to przepisy są głupie nie on :-)
Kiedyś pan z tira(zawodowy kierowca) zwrócił mi uwagę przez radio że mam włączone światła przeciw mgłowe(tu dodał epitet)a nic nie pada... więc grzecznie odesłałem go do ustawy gdzie stoi że na drodze oznaczonej tabliczką"droga kręta" mam takie prawo, poza tym jak on siedzi 2,5 metra nad ziemią to koło tyłka mu lata moje światło przeciw mgłowe... Co on mi wtedy chciał zrobić :D ooooooooooo
i taka to nasza drogowa rzeczywistosć...
Awatar użytkownika
daromuz
Forumowicz

Motocykl: VTX 1300
Tel. kom.: 505120572

Postautor: garfik dodano: 09 gru 2015, 00:17

paweljunkers pisze:bezpłatny odnawialny kurs jazdy części praktycznej np co 5 lat.A kto to sfinansuje chociażby koszty paliwa bo Ja nie zamierzam :rotfl:

Własnym samochodem chociażby. Dla chętnych. Szczerze mówiąc, gdyby ktoś mi taką jazdę zaproponował - że dają mi instruktora, który obok usiądzie i będzie mówił, co robię nie tak - bym skorzystał. Im więcej tych równików człowiek zrobił, tym bardziej widzi, ile mu brakuje...
--
90% wypadków wydarza się w domu. ZAKAZAĆ DOMÓW!
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Motocykl: Nornica - Yamaha XJ 600 N

Postautor: Snajper dodano: 09 gru 2015, 00:22

Można tez podać przykłady w drugą stronę :)

Mam rodzinę w Chicago - taką przyszywaną, ale nas odwiedzają. Kiedy pokazałem im prawo jazdy nie mogli uwierzyć, że na świecie może istnieć tyle kategorii prawa jazdy. Zaczęliśmy rozmawiać o kursach i egzaminach i wtedy to ja doznałem szoku. Otóż - córka mojego "wujka" chciała zrobić prawko na samochód, więc najpierw: a) zdała egzamin z teorii a potem - szok ! - wcale nie musiał wykupić żadnego kursu. Uczył ją jej ojciec - miał takie prawo. Kiedy stwierdził , że już umie jeździć podjechali pod posterunek policji i z jednym z "gliniarzy" pojeździła po mieście. Kiedy policjant sprawdził czy sobie radzi w ruchu miejskim, odwiozła go na posterunek i w ciągu jednego dnia ! (sic!) trzymała dokument uprawiający ją do prowadzenia samochodu.

A u nas ? - 70 % dochodów ośrodków egzaminacyjnych pochodzi z egzaminów poprawkowych więc gdyby kursanci nie oblewali na egzaminach pewnie by zbankrutowali. No ale przecież w Polsce musi być trudniej niż w jakichś tam Stanach Zjednoczonych. Byle Chicago nie ma porównania z polskimi metropoliami.
----------------------------------------------
Obrazek Nie walcz z maszyną. Poznaj ją, zrozum, poczuj - niech stanie się częścią Ciebie.
Awatar użytkownika
Snajper
Klubowicz

Motocykl: BenycoBr125/Honda Deauville650
Tel. kom.: 698398528

Postautor: Maciu56 dodano: 09 gru 2015, 05:52

,,SNAJPER'' zapomniał dodać, że jeśli ojciec nie ma czasu to można wykupić kilka godzin jazdy u instruktora :D . Można ale nie ma obowiazku :autko: Cała reszta właśnie tak wygląda jak w opisie. :swir:
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: Zbyszek dodano: 12 gru 2015, 17:30

daromuz pisze:
Raven 125 pisze:Jestem instruktorem "L" i niedawno miałem pana koło 60tki który musiał zdawać powtórny egzamin.. przyszedł na jazdę i od progu że on się niczego nie musi uczyć bo ma dłużej prawko niz ja żyję... wiec w miasto... tak lekko licząc oblał 10 razy :cwaniak:
Myślisz że uznał swoje braki.... to przepisy są głupie nie on :-)

I tu bym się nie dziwił, bo wszyscy faceci po sześćdziesiątce wszystko wiedzą. Nie zadają pytań i na wszystko mają odpowiedź. Sam dochodzę sześćdziesiątki i coś już o tym wiem...
Zbyszek
Forumowicz

Motocykl: Romet 250V

Postautor: Maciu56 dodano: 12 gru 2015, 17:52

Taaaa.... Sześćdziesiątka... :D
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: to.st dodano: 12 gru 2015, 21:41

Zbyszek pisze:I tu bym się nie dziwił, bo wszyscy faceci po sześćdziesiątce wszystko wiedzą. Nie zadają pytań i na wszystko mają odpowiedź. Sam dochodzę sześćdziesiątki i coś już o tym wiem...

Noooo, przynajmniej się dowiedziałem, że za 5 latek za "mądralę" będę robił ;)

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne