Zakup - doradzcie

Re: Zakup - doradzcie

Postautor: zuku19 dodano: 13 lis 2015, 20:19

beniamin82 pisze:
zuku19 pisze:Romet R150 to jest to samo co Jinlun 150, wektor 150,zip raven 125 :) o czymś zapomniałem ?

To że motocykl wygląda podobnie to nie znaczy że to ten sam producent. Nie wiem kto produkuje Wektora, ale

Jinlun 150 to Jinlun 150
Romet R150 to Senke
A Zipp Raven (i Benyco Dark Star) to albo Yamasaki albo Kinroad, zależy od kogo akrurat importer zamówił partię.
Każda z tych fabryk może mieć inną jakość wykonania. W Polsce raczej mamy większe zaufanie do Senke czy Jinluna niż do Yamasaki.

I nie czekałbym do nowego roku, co z tego że będą nowości jeżeli będą one droższe? Na dzień dzisiejszy jest taki olbrzymi wybór ze nie idzie się zdecydować...

Jeśli chodzi o choppera Chińskiego t.zn. j/w podałem wszystkie części są zamienne, różnią się detalami, Ramy są te same w 150cc i te same w 250cc pomijając układ V
może linia montażowa jest w różnych fabrykach , ale części są z jednej Nie mówię oczywiście o nowszych modelach ale lata 2004-2008 . Dlaczego tak twierdzę ponieważ miałem kilka sztuk tych marek i rozbierałem składałem , zamieniałem i osprzęt i silniki i proszę nie zrozumcie mnie źle , ja się nie ,mądrze, po prostu sprawdzone praktycznie , nie teoretycznie . Teraz pracuje nad wyeliminowaniem drgań od silnika na cały motocykl, a przynajmniej troszkę to zredukować.
Przypomniało mi sie jescze jedno silnik z Kymko zing , panon princ pasuje do jinlun 150. oczywiscie mowa o silnikach z kopką R1
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, 20:26 przez zuku19, łącznie zmieniany 1 raz
Człowiek dla ziemi jest tym- czym wirus dla człowieka
T.Ż.
Awatar użytkownika
zuku19
Forumowicz

Motocykl: Lifan LF200-18, Honda gl500

Postautor: pawel74 dodano: 13 lis 2015, 20:26

Grzes pisze:Dzieki Kolego ale tak jak pisalem powyźej siedzialem dzisiaj na Romecie R125 i nie dałem mu rady. Przewrócilby mnie. Musze się trzymać takich gabarytów jak Barton classic , Romet zetka, Romet zxt itd. Chodzi o gabaryty i zebym dal mu radę a nie walczyl z nim. Pewnie tu zadam jeszcze wiele moze glupich pytań ale jak koledzy podpowiadają najprosciej isc kupić szybko bez sensu a potem zalować i się meczyć. Ale dzięki oczywiście.

Myślę kolego że z R125 spokojnie sobie poradzisz. Ja mam R250 i 162cm w kapeluszu i bez problemu sobie radzę. Tylko masz takie złudzenie że nie dasz rady , a choppery dla osób niezbyt wysokich są idealne bo niskie.
Awatar użytkownika
pawel74
Forumowicz

Motocykl: Romet R250
Tel. kom.: 539933706

Postautor: Grzes dodano: 13 lis 2015, 20:54

pawel74 pisze:
Grzes pisze:Dzieki Kolego ale tak jak pisalem powyźej siedzialem dzisiaj na Romecie R125 i nie dałem mu rady. Przewrócilby mnie. Musze się trzymać takich gabarytów jak Barton classic , Romet zetka, Romet zxt itd. Chodzi o gabaryty i zebym dal mu radę a nie walczyl z nim. Pewnie tu zadam jeszcze wiele moze glupich pytań ale jak koledzy podpowiadają najprosciej isc kupić szybko bez sensu a potem zalować i się meczyć. Ale dzięki oczywiście.

Myślę kolego że z R125 spokojnie sobie poradzisz. Ja mam R250 i 162cm w kapeluszu i bez problemu sobie radzę. Tylko masz takie złudzenie że nie dasz rady , a choppery dla osób niezbyt wysokich są idealne bo niskie.

Drogi pawel74 moźe i tak jest jak piszesz ale zapominasz o jednym a mianowicie o tym , źe mam prawie 20 wiosen więcej niz Ty i cholera odczuwam juź lekki brak sił w niektórych przypadkach. Ale nie poddaje się i szukam motóra. Dzięki.
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Motocykl: Junak M-12

Postautor: beniamin82 dodano: 13 lis 2015, 21:59

Zuku 19. W Chinach prawie legalnie każdy kopiuje każdego. Części mogą być identyczne a pochodzić z.różnych fabryk...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: beniamin82 dodano: 13 lis 2015, 22:02

Grzes, nasz kolega o nicku "wiekowy " też zaczynał powrót od lekkiego rometa typu naked, a dopiero jak nabrał pewności.siebie to zmienił na choppera 250 potem 400 teraz 535cc.

Jeżeli nie czujesz się na siłach ogarnąć 125tki w chopperze to spróbuj poszukać jakiegoś niskiego turystyka lub nakeda. Choć wagowo to bardzo podobnie będzie do softa czy classica.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Grzes dodano: 13 lis 2015, 22:14

beniamin82 pisze:Grzes, nasz kolega o nicku "wiekowy " też zaczynał powrót od lekkiego rometa typu naked, a dopiero jak nabrał pewności.siebie to zmienił na choppera 250 potem 400 teraz 535cc.

Jeżeli nie czujesz się na siłach ogarnąć 125tki w chopperze to spróbuj poszukać jakiegoś niskiego turystyka lub nakeda. Choć wagowo to bardzo podobnie będzie do softa czy classica.

Na dzień dzisiejszy skłaniam się bez oglądania na źywo i przymierzania się do Bartona Classica lub Keewaya Superlight. Beniamin82 oceń moje wybory. Troche mnie martwi w Keewayu brak wyświetlacza aktualnego biegu.
Wieksze poj nie wchodzą w rachubę - brak prawka. Ale tyle mi starczy. Pozdro
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: jarb dodano: 13 lis 2015, 22:49

To żeby Ci bardzie namieszać, to może warto popatrzeć jeszcze na te:

http://www.junak.com.pl/kolekcja/motocy ... -CM--.html
lub:
http://www.romet.pl/Moto,ROMET_SOFT_CHO ... 13725.html
;)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, 22:57 przez jarb, łącznie zmieniany 1 raz
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Postautor: Minos dodano: 13 lis 2015, 22:55

Grzes pisze:
beniamin82 pisze:Grzes, nasz kolega o nicku "wiekowy " też zaczynał powrót od lekkiego rometa typu naked, a dopiero jak nabrał pewności.siebie to zmienił na choppera 250 potem 400 teraz 535cc.

Na dzień dzisiejszy skłaniam się bez oglądania na źywo i przymierzania się do Bartona Classica lub Keewaya Superlight. Beniamin82 oceń moje wybory. Troche mnie martwi w Keewayu brak wyświetlacza aktualnego biegu.
Wieksze poj nie wchodzą w rachubę - brak prawka. Ale tyle mi starczy. Pozdro
No i bierz tego Bartona. Na początek ok. Uwaga. Jak wszystkie kitajskie opony to g... W lusterkach będziesz widział głównie swoje ramiona. Docieranie to trochę droga przez ściernisko, ale jak dobrze to zrobisz później zero problemów. Reasumując. Opony i lusterka do wymiany od razu plus ciuchy motocyklowe. To koszt dodatkowy. Po pewnym czasie przepadniesz. Więcej mocy! Robię prawko "A". Bakcyl nie odpuści. Warto.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, 23:03 przez Minos, łącznie zmieniany 1 raz
"lewa"
Awatar użytkownika
Minos
Forumowicz

Motocykl: Romet ZK 125, Junak M25

Postautor: garfik dodano: 13 lis 2015, 22:58

A co do Bartona, to - niezależnie od modelu - firma ma fajne podejście do klienta.
--
90% wypadków wydarza się w domu. ZAKAZAĆ DOMÓW!
Those, who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety - Benjamin Franklin

KOTY. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
garfik
Forumowicz

Motocykl: Nornica - Yamaha XJ 600 N

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 00:04

jarb pisze:To żeby Ci bardzie namieszać, to może warto popatrzeć jeszcze na te:

http://www.junak.com.pl/kolekcja/motocy ... -CM--.html
lub:
http://www.romet.pl/Moto,ROMET_SOFT_CHO ... 13725.html
;)

Ale jesteś. A juź miałem prawie poukładane. Masz coś przeciw Bartonowi Classic. ? :wrr:
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne