close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Początkujący kat B motocyklista do 125 ccm3

Re: Początkujący kat B motocyklista do 125 ccm3

Postautor: artk2 dodano: 05 wrz 2014, 18:45

Deamiens pisze:Nie sądzę, żeby kask otwarty jakiejkolwiek firmy był dobrym wyborem, a już na pewno NIE jest bezpieczny.

Tak, to akurat wiem, ale inny nie wchodzi w rachubę. Dziwne, że wszyscy tak twierdzą, a jak patrzę po ulicach (a teraz szczególnie zwracam na to uwagę), to połowa motocyklistów jeździ w otwartych i nie mówię tu o skuterowcach 50 ccm. Taki Caberg za ~400 PLN z atestami generalnie jest chyba lepszy od "orzeszka" za 150.
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125 Starling

Postautor: Deamiens dodano: 05 wrz 2014, 19:24

Nie przeczę że jeżdżą. I nie odradzam, każdy ma swój gust i priorytety, ponoć dorośli jesteśmy. Twierdzę tylko, że kaski integralne z niskiej półki jak LS2 za 200-250 są bezpieczniejsze niż otwarty Caberg z atestami za 400. Ale generalnie kask taki jak podałeś, osłaniający głowę od boków i tyłu, jest lepszy od orzeszka. Tylko nadal nie chroni przed wszystkim, co może się znajdować przed twarzą - kamyczki spod kół, chrabąszcze, deszcz, czy asfalt w wypadku gleby.
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: jacek.rc dodano: 05 wrz 2014, 19:37

Wiadomo, kask im bardziej zabudowany i droższy, tym lepszy, ja jeżdżę w Naxie z odpinaną szczęką ,czyli w bezszczękowcu ,ale jestem świadomy tego co mam na głowie i na czym jeżdżę i taki jest mój kompromis ,a wszystkiego nie przewidzimy _bezradny .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: artk2 dodano: 05 wrz 2014, 20:23

Deamiens pisze:Tylko nadal nie chroni przed wszystkim, co może się znajdować przed twarzą - kamyczki spod kół, chrabąszcze, deszcz,

Dlatego do tego gogle ze "szkłami" dostosowanymi m.in. do broni ASG i maska neoprenowa 1/2.

Deamiens pisze:czy asfalt w wypadku gleby.

Tu już niestety jest kompromis - i jak napisał jacek.rc (lepiej bym tego nie ujął):

jacek.rc pisze: ,ale jestem świadomy tego co mam na głowie i na czym jeżdżę i taki jest mój kompromis

Przeczuwałem, że jak napiszę o otwartym kasku , to dyskusja zejdzie na bezpieczeństwo :)

A co ze spodniami: co to jest membrana Reissa, dobre te spodnie? W przypadku gleby zdrapka? Bo stosunkowo tanie są, a mają dużo bajerów, których zresztą nie rozumiem :D
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125 Starling

Postautor: Jack dodano: 06 wrz 2014, 19:47

Zwykle jeżdżę w szczękowcu, ale czasem w ciepłe dni,nie mogę się powstrzymać od przyjemności jazdy w orzeszku. W przyszłości planuję jednak integralny.
Cóż każdy kask ma swoje wady i zalety.
To samo dotyczy ubrań.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: droidboo dodano: 06 wrz 2014, 21:04

Ostatnio gdzieś widziałem rycinę kasku z zaznaczonymi miejscami uszkodzeń. Statystycznie część szczękowa najczęściej ulegała uszkodzeniom. Też zastanawiam się jaki kask kupić i na początek trochę boję się jeździć w bezszczękowym.
droidboo
Forumowicz

Motocykl: Yuki Vista 125

Postautor: jurek1306 dodano: 06 wrz 2014, 22:08

Ja też myślałem wcześniej ,że otwarty kask będzie na liście moich zakupów ale poczytałem troszkę opinii na ten temat i zmieniłem na liście zakupów kask otwarty na szczękowy. Również będąc w kilku sklepach z odzieżą dla motocyklistów sprzedawcy kręcili nosem na kask otwarty argumentując to kwestią właśnie bezpieczeństwa. Właściwie to już cały strój mam upatrzony a zakup planuję w styczniu.
Awatar użytkownika
jurek1306
Forumowicz

Motocykl: Benelli BN 251
Komunikator: 1501844

Postautor: beniamin82 dodano: 06 wrz 2014, 22:33

Ja kupiłem kask LS2 z otwieraną szczęką (około 300-400zł). Zawsze można go w korku otworzyć aby się nie udusić :-).
Jechać w otwartym się nie da bo za bardzo ciągnie głowę do góry...Ma blendę przeciwsłoneczną (bardzo dobra rzecz, teraz nie kupiłbym kasku bez blendy).
Jeżdżę w nim trzeci sezon, przejechał ze mną jakieś 30tyś. km i tylko jego zużycie zewnętrzne kwalifikuje go do wymiany.
Wszystkie mechanizmy sprawne.

Do kasku z otwieraną szczęką przekonałem się w ciągu kilku sekund...
kiedy po szlifie między moją szczęką a asfaltem była tylko szybka kasku z lidla...Szybka wytrzymała, ale ja nie jechałem szybko.
Zrobiłem klasyczny (jak się dowiedziałem z motocyklisty doskonałego) błąd podczas hamowania w deszczu, zahamowałem tyłem, wpadłem w poślizg, wystraszyłem się , puściłem tylni hamulec, motocykl odzyskał przyczepność i wyrzucił mnie do przodu przez kierownicę prosto na pysk z rękami do tyłu...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: droidboo dodano: 06 wrz 2014, 23:55

Zabrzmiało to... dość przerażająco, dlatego w planach mam kupić właśnie zamknięty kask i od tygodnia mam książkę:)
droidboo
Forumowicz

Motocykl: Yuki Vista 125

Postautor: wydech dodano: 07 wrz 2014, 09:28

Ja uzywam drugi sezon Naxa szczekowa z bleda jest ok . W korkach tez otwieram
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne