Zakup - doradzcie

Re: Zakup - doradzcie

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 13:33

jarb pisze:
Grzes pisze:,,,,,,Z tymi serwisami i częsciami to podejrzewam będzie loteria wszędzie bez wzgledu na marke..

dokładnie,
tak więc lepiej wyjdź z założenia żeby Ci się podobał i był w miarę wygodny, a z serwisem ,,,,no cóż dasz radę ;)
i jeszcze jedno, czy rozważałeś możliwość zakupu używanego ?

Kolego jarb rozwaźalem w swojej glowie róźne moźliwości nawet uźywki. Ale od osoby nieznanej chyba bym się nie zdecydował. Wiem co potrafią chłopaki wyprawiać z motorami i na taki a wypucowany trafić bym nie chciał.
Uwaźam ,źe skoro kwota około 5000 jest dla mnie do ogarnięcia to ide na nówke.
Czy masz jakąś konkretną propozycję lub pomysł ???? O wszystkim moźna pogadać.
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Motocykl: Junak M-12

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 13:37

Dyziek76 pisze:Mam go od kwietnia br. Zegary to padlina (trudno). Przednia zawiecha - zycie. Przypadki bywaja w przyrodzie
Jezdzi i wracam na kolach

No i to jest najwaźniejsze. Ja raz pchałem Jawke 50 do domu bo złapałem gumę. Masakra :wrr: Dobrze ,źe to bylo w miarę blisko ale za to upał jak ch......a . Masakra :wrr:
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: jarb dodano: 14 lis 2015, 13:55

Grzes pisze:Czy masz jakąś konkretną propozycję lub pomysł ???? O wszystkim moźna pogadać.

Nie , propozycji nie mam, aczkolwiek sam często zmieniałem motocykl i motorowery/skutery (dzieci :conf: ) i wiem, że jak Ci się nie spieszy to można wyrwać dobry sprzęt.
Ale z drugiej strony jak nie planujesz w najbliższej przyszłości przesiadać się na coś większego, to nie ma to jak nowe :D :D :D
Jarek
Obyś tyle razy do domu wrócił, ile razy z niego wyjedziesz,,,
Awatar użytkownika
jarb
Sympatyk

Motocykl: Aktualnie rower
Tel. kom.: 883764001

Postautor: Sułek dodano: 14 lis 2015, 14:32

A jaka fabryka produkuje w rzeczywistości Classica 400?Jeśli wiesz Beniu to uświadom mnie bo rozważam zmianę na takowy model.Wiem,że mają go na Ukrainie(Geon)i we Francji (Mash),i w Tajlandii(za daleko) ;p
Sułek
Forumowicz

Motocykl: Zip Roadstar 250, Versys X-300
Tel. kom.: 792852999

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 14:55

jarb pisze:
Grzes pisze:Czy masz jakąś konkretną propozycję lub pomysł ???? O wszystkim moźna pogadać.

Nie , propozycji nie mam, aczkolwiek sam często zmieniałem motocykl i motorowery/skutery (dzieci :conf: ) i wiem, że jak Ci się nie spieszy to można wyrwać dobry sprzęt.
Ale z drugiej strony jak nie planujesz w najbliższej przyszłości przesiadać się na coś większego, to nie ma to jak nowe :D :D :D

Nie przesiądę się na większy bo brak prawka. Oglądałem ostatnio na Olx chyba Bartona. Roczny 4000 a nowy 4750 no powiedz na co tu się łaszczyć. Niby na 750 zł ale idziesz w nieznane. Tak nie chcę chyba. Ta głupią Jawkę co kupiłem kiedyś ,była tak skatowana , źe aź źal było patrzeć jak rozbierałem. Zrobiłem z niej cukierek ale czas , moja praca i koszty , ze chińczyk by juź stał lekko .Ale obserwuję uźywki i jakby coś w Poznaniu warte było obejrzenia to obejrzeć zawsze moźna. Jeździć po nawet Wielkopolsce nie bedę.Chcialem kupić Wsk i pojeździłem - istny dom wariatów to był a koszty moje. Zawsze coś się nie zgadzało a poza tym ktoś znajdzie u dziadka w szopce starą Wsk a myśli ,ze złoty pociąg znalazł. Papierów przewaźnie niet. Odechciało mi się. Idę w chinola. Teraz są dobre ceny. Moźe warto teraz kupić powymieniac co jest do wymiany/opony , lusterka/ i na wiosne być gotowy. Moze ! Nie wiem, myśle i kombinuje. W końcu to oni chcą sprzedać te 2015 r a ja mogę kupic. A moze za chwile bedzie jeszcze korzystniej. Nie wiem. Kombinuje.
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 15:15

beniamin82 pisze:
kacpero pisze:Przejeździłem Junakami sporo kilometrów (w ramach testów) i w moim postrzeganiu importer stara się o dobrą markę. Pojazdy są dopracowane, sprawdzane a przede wszystkim dysponują sporym zapleczem części i (w miarę) sprawnym serwisem.

Też odnoszę wrażenie że podejście do klienta jest całkiem fajne. Choć i o Bartonie słyszałem wiele dobrego. Romet ...jak widać...

kacpero pisze: Nie znam modeli 131 ale uważam, że to jedne z ciekawszych na rynku chińczyków. Oczywiście musisz mieć pewność, że większość chińskich motocykli pochodzi i tak z tego samego źródła, różnią się jedynie "marką" i detalami.

wydech pisze: Większość chińskich motocykli jest produkowana w tych samych fabrykach i ma zmienione nazwy ( loga) dlatego tez ich jakość jest porównywalna. W każdym modelu zdarzają się wpadki np KSL cieknące baki.

Kiedyś tak było, aktualnie sytuacja się zmienia dosyć dynamicznie. Teraz oczywiście nadal są dostępne budżetowe motocykle tanich producentów, ale ich rynek dojrzewa dosyć szybko. Przepaść w ilości produkowanych sztuk nawet w samym top 50 (a firm które produkują motocykle w chinach jest około 230) rośnie z roku na rok. Czołowe lokaty to export rzędu 600tyś do miliona, a na 21 miejscu już mamy tylko 130tyś. Rynek szybko weryfikuje jakość i najlepiej sprzedają się te jakościowo lesze od pozostałych. Średniaki takie jak Zontes czy Senke łączą się w grupy, produkują wspólnie żeby nie wypaść z obiegu, a najmniejsze fabryki są zgrożone bankrutctwem. Kolega ostatnio był w Chinach szukając komponentów do prodkcji nowego Polskiego motocykla i mówił że większość montowni wypycha już resztki magazynowe. hale puste, brak zamówień.

Ostatnio miałem możliwość pojeździć kiloma sprzętami z różnych fabryk, i jakość wykonania Zongshena czy Jianshe była na prawdę dużo lepsza niż mojego poczciwego Senke (Rometa Z) z przed kilku lat. Skoro w moim Z-125 nie miałem awarii unieruchamiającej, a tylko podpierdółki związane z niedoróbkami to przypuszczam że w tych ostatnich będzie mniej tych niedoróbek. Ba nawet RS 125 był eststyczniej wykonany niż Yamaha YBR z tej samej fabryki notabene...

kacpero pisze: Trochę wypadłem już z rynku chińskiego, ale obawiam się, że w dalszym ciągu najbardziej istotnym elementem w łańcuchu sprzedaży jest dealer. Jeżeli kupisz motocykl u rzetelnego sprzedawcy, który należycie wykona przegląd zerowy (i kolejne) to nie powinno być problemów ani z Junakiem, ani z Rometem, ani Zipp... Radzą, przy zakupie jakiejkolwiek "polskiej marki" :D przejrzeć spokojnie i dokładnie motocykl samemu.
Co do wyboru określonego modelu warto posłuchać opinii ludzi, którzy już jeżdżą czymś podobnym ;)

Nadal tak jest. Jeżeli u dealera pracują "mechanicy" przez małe m i w cudzysłowiu to będziesz przeklinał zakup chińczyka do końca swego życia. A jeżeli w serwisie pracuje ktoś kto naprawiał kiedyś WSK-i, Fiaty i inne wynalzaki komunistyczne to motorek będzie śmigał jak sie patrzy. Sam miałem Wskę, i po za tym że rama była w Wiesi soldniejsza to przy Romecie miałem duże mniej do robienia. A jeżeli kolega Grzes sam odrestaurował Jawkę to żaden motocykl chiński nie sprawi mu problemu.

wydech pisze:W każdym modelu zdarzają się wpadki np KSL cieknące baki.

Sprawa nieszczęsnych baków mogłaby się rozegrać inaczej gdyby Romet wymieniał te baki na nowe,i reklamował je w Keewayu. Natomiast ktoś "genialny" podjął decyzję o zalewania ich żywicą taką samą jak łatali Romety R250. Że o czasie oczekiwania na wymianę nie wpsomnę. I to się zemści bardzo szybko, bo już chłopaki z Rometów meldowali że ta żywica odchodzi i zapycha filtry benzyny czy gaźniki... Ogólnie Keeway był chyba przejęty przez Rometa tylko po to aby nie był zbędną konkurencją (Brakuje wielu modeli które wykosiłyby ofertę Rometa w obecnej sytuacji)

Dyziek76 pisze:Mam Softa. Jestem zadowolony, choc dostepnosc czesci jest do bani. Reklamowany obrotomierz - 3mies czekania. Nowe zegary przyszly zwalone - teraz predkosciomierz. Czekam 2gi miesiac. Serwis uznal, ze do wymiany jest przednie zawieszenie 2-gi miesiac dobil juz konca. Czekam...
Ogolnie nie zaluje wyboru.

Dyziek76 pisze:Co do silnika, to kiedys pisano, ze walek ponoc ma, ale jak patrze na silnk, to nie ma tego wybrzuszenia w mscu, co Beniamin na filmie kiedys pokazywal. Wiec chyba brak.

Rzeczywiście mój błąd ani Soft ani 121 nie mają wałka wyrównoważającego. Barton Classic go posiada.

Co do 131 to moje zdanie masz tutaj: http://www.motocykle-125.com.pl/lista-p ... junak-131/
Ma on silnik OHV, czyli pancerny,ale słabszy od np. Classica. Silnik w Classicu jest taki sam jak w Junaku 123.
Mam porównanie między tymi silnikami, osobiście brałbym OHC.

Kiedyś popełniłem też coś takiego: http://www.motocykle-125.com.pl/blog/ok ... tocyklach/

Drogi Beniaminie z tego co piszesz to wywnioskowałem ,źe :
1. Optujesz za silnikami OHC
2. Barton Classic i Junak 123 posiadaja takowe./ obydwa motorki mi się podobaja/
3. Przed decyzja co kupić wypadałoby ustalic czy ma się w pobliźu jakiś serwis z dostępem do części źeby potem
było łatwiej.
Czy dobrze to wszystko rozumiem.
Mam w pobliźu coś takiego. http://www.moto-set.pl/mobile/ chyba muszę tam zajrzeć osobiscie ale widzę ,źe Bartona tam nie znajdę ale Junaki są.
Niestety ale w Poznaniu zakup Bartona nie moźliwy. Nie ma nawet gdzie obejrzec i dotknąć. Trzeba poszukać w okolicach .
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: wydech dodano: 14 lis 2015, 15:35

W dobie internetu i kurierów z częściami raczej nie będziesz miał problemu, poszukaj lepiej dobrego mechanika
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: Grzes dodano: 14 lis 2015, 16:02

wydech pisze:W dobie internetu i kurierów z częściami raczej nie będziesz miał problemu, poszukaj lepiej dobrego mechanika

No niby tak . Dzisiaj wszystko w necie osiągalne. Nawet motór ci przywiozą.
Mechaniora mam. Naprawia wszystko co na drzewo nie ucieka. Ma Smarta jakiegoś duźego amerykana, starą bmw,Nissana Patrola, Smarta, 2 SHL, kosiarkę co sama w nocy kosi Hondy, 3 Ouady i wszystko obskakuje sam.
Chinczyka chyba tez w razie wojny ogarnie.
Awatar użytkownika
Grzes
Forumowicz

Postautor: wydech dodano: 14 lis 2015, 16:30

Grzes pisze:
wydech pisze:W dobie internetu i kurierów z częściami raczej nie będziesz miał problemu, poszukaj lepiej dobrego mechanika

No niby tak . Dzisiaj wszystko w necie osiągalne. Nawet motór ci przywiozą.
Mechaniora mam. Naprawia wszystko co na drzewo nie ucieka. Ma Smarta jakiegoś duźego amerykana, starą bmw,Nissana Patrola, Smarta, 2 SHL, kosiarkę co sama w nocy kosi Hondy, 3 Ouady i wszystko obskakuje sam.
Chinczyka chyba tez w razie wojny ogarnie.

No sam widzisz.
Mimo ze nie przepadam za Wilmatem, to muszę przyznać ze to CPI które u nich stoi wygląda jak dorosłe moto ( bardzo przypomina suzuki bandit )
i jest to 125 mają jeszcze Shineray za ok 4 tysie
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: beniamin82 dodano: 14 lis 2015, 17:26

Grzes pisze:Drogi Beniaminie z tego co piszesz to wywnioskowałem ,źe :
1. Optujesz za silnikami OHC
2. Barton Classic i Junak 123 posiadaja takowe./ obydwa motorki mi się podobaja/
3. Przed decyzja co kupić wypadałoby ustalic czy ma się w pobliźu jakiś serwis z dostępem do części źeby potem
było łatwiej.
Czy dobrze to wszystko rozumiem

1) Silniki OHC są po prostu mocniejsze niż te OHV. I jest to na tyle odczuwalne że warto kupić motocykl własnie z takim silnikiem jeżeli ma się 5tys do dyspozycji.
2) Barton Classic jest produkowany przez Senke (początek numeru VIN to LGV) a Junak 123 przez TAYO (początek numeru LD3). Obie firmy ściśle współpracują.
Silnik OHV łatwo odróżnić od OHC. OHV ma na lewej stronie cylindra zaślepkę, pod która jest mocowanie popychaczy. OHC tego nie ma.

3) To zależy jak długo chcesz korzystać z gwarancji. Musisz wtedy korzystać z przeglądów i wymian oleju w ASO. Jeżeli jednak nie zalezy ci na przeglądach w ASO to twój mechanik Ci wystaczy. Bo części do twojego motocykla będą w wielu sklepach, a specyficzne jak bak czy inne elementy designu będziesz mógł kupić od Bartona czy Junaka.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne