Zapomniał Wół, czyli starzy motocykliści radzą nowym :-)

Re: Zapomniał Wół, czyli starzy motocykliści radzą nowym :-)

Postautor: Michał_66 dodano: 06 gru 2014, 00:09

to.st pisze:
Michał_66 pisze:ja nie mam pretensji do posiadaczy kat B jest przepis to z niego korzystajcie mam tylko nadzieję że z puszek na motocykle przesiądą się kierowcy którzy mają trochę oleju w głowie ( chociaż jak już wcześniej wspomniałem i wśród motocyklistów są oszołomy ) a że przepis mi się nie podoba to mam pretensje do ustawodawców a nie do kierowców kat B a ma prawo mi się nie podobać :D wolny kraj :D :D :D

A wiesz, że odkąd dostałem możliwość jazdy na moto zacząłem zwracać uwagę, źle mówię, widzieć motocyklistów. Jak również to co potrafią wyczyniać puszkarze żeby im/nam utrudniać żywot na drodze.

no własnie dlatego ja nie mówie nie dla kat B ale dopóki nawzajem się na drogach nie będziemy szanować to zawsze będą jakieś zadziory :D
Michał_66

Postautor: to.st dodano: 06 gru 2014, 00:26

Gixer pisze:nie ma sie co obrażać skakać do gardeł i obrażać sie za "oszołomy z kat B" każdy będzie miał swoje obiekcje i bronił swego ;) ..byle do wiosny bo brak moto ewidentnie nam nie służy :((

Ani się nie obrażam i tym bardziej nikomu do gardziołka nie skaczę. A za ów dopisek to można "podziękować" jednemu z kandydatów, który zaczął temat i ma takie mniemanie o posiadaczach 125 na kategorię B.
Mnie to po prostu lotto, że się komuś ustawowe przywileje nie podobają :D

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

Postautor: wydech dodano: 06 gru 2014, 00:31

Kolego to.st zmartwić Ciebie musze alem nie ja rozpocza ten temat. Jest to wcieta rozmowa z innego watku bez slowa komentarze przez moderatora
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: Deamiens dodano: 06 gru 2014, 00:33

artk2 pisze:1. Nie mam czasu na robienie PJ. Mam pracę, która wymaga 80% czasu dobowego. Do tego mam dziecko, które zajmuje pozostałe 20%. To oczywiście przesada. Chodzenie na kurs jest wykluczone z tych powodów. Poza tym nie wiem, czy zdałbym przepisy ruchu drogowego :D Mam już załatwione, że instruktor dostosuje się do mnie.

To właściwie sprawia, że dalsza dyskusja byłaby bezcelowa, mimo że reszta punktów jest do obalenia :) Tylko właśnie, 125ccm do 8k to wg. mnie NIE jest "niedrogie moto". Chociażby kwestia prędkości - można jeździć 90 przy 8k rpm albo przy 2k rpm. Chyba każdy potrafi sobie odpowiedzieć co jest przyjemniejsze. Można te 90 rozwinąć w 60, lub 6 sekund. Chyba każdy... jak wyżej. Można wrzucić na moto siebie, plecaczka, bagaż, w sumie grubo ponad 200kg i albo motocykl będzie kwiczał, albo zmieni się jedynie droga hamowania. Chyba każdy... W sumie znalazłoby się jeszcze kilka innych przykładów.

Moja rada? Odłożyć na półeczkę 3k pln, czekać na jakąś używkę w okolicy do tej kwoty, wtedy szybciutko wziąć portreciki królów z półeczki, i będzie miej bolało sprzedawać za rok używkę która niewiele straci na wartości niż sprzedawać roczny motocykl, który straci na wartości wartość też używki :)) Bo apetyt rośnie w miarę jedzenia, i za rok możesz znaleźć czas na kurs i egzamin. A nawet jeśli nie, to przynajmniej będziesz wiedział czego oczekujesz od motocykla i w który segment później celować.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2014, 00:36 przez Deamiens, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: DaJan dodano: 06 gru 2014, 00:35

Zadziorna ta gixer jest...tyla chopa a ona jedna... :D
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: wydech dodano: 06 gru 2014, 00:36

:oklasky: Deamines
Awatar użytkownika
wydech
Klubowicz

Motocykl: TS 350+GSF 600

Postautor: DaJan dodano: 06 gru 2014, 00:42

D...a z miodem tysz jest słodsza...a i tak kazdy zrobi po swojemu... :D albo na przekór....
Największym przeciwnikiem marzeń jest portfel.
Awatar użytkownika
DaJan
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser 250V-Romet R150
Tel. kom.: 511429521
Komunikator: 5789859

Postautor: foxmolder dodano: 06 gru 2014, 00:57

artk2 pisze:
Deamiens pisze:artk2, muszę, po prostu muszę. Wytłumacz mi proszę, biorąc pod uwagę że nawet masz zamiar wykupić sobie jazdy doszkalające (czy jak to zwał) - co cię powstrzymuje przed zrobieniem prawa jazdy kat. A? I tak na 90% nie miną 3 lata nim uznasz, że 125 to jednak mało i to A trzeba zrobić. Robiąc A już teraz, raz - odpada Ci problem znalezienia sensownego pojazdu, bo pula dostępnych znacznie się zwiększa (no, albo robi się jeszcze większy problem co wybrać...). Dwa - odpadają również wszelkie dziwne limity - czy to w kwestiach mocy, czy możliwości poruszania się poza granicami. No chyba że chcesz kupić 125 tylko po to, żeby przejechać z jednego końca miasta na drugi do pracy i zredukować czas z godziny w samochodzie do 20 min na motocyklu. To wtedy fakt - utrzyma się w ruchu miejskim znacznie łatwiej niż większość 50ccm (pomijając rzeźbione AM6) i nie trzeba się szarpać na kursie i egzaminie.

Chętnie odpowiadam na pierwsze merytorycznie zadane pytanie! Dlaczego 125, a nie prawo jazdy A?
1. Nie mam czasu na robienie PJ. Mam pracę, która wymaga 80% czasu dobowego. Do tego mam dziecko, które zajmuje pozostałe 20%. To oczywiście przesada. Chodzenie na kurs jest wykluczone z tych powodów. Poza tym nie wiem, czy zdałbym przepisy ruchu drogowego :D Mam już załatwione, że instruktor dostosuje się do mnie.
2. Ustawodawca dał taką możliwość, więc byłoby porutą nie skorzystać.
3. Poruszam się samochodem od 23 lat, jeżdżę wolno :D naprawdę, nigdzie mi się nie spieszy.
4. Chcę poczuć motocyklową przygodę.
5. Chcę się najpierw wprawić w jeździe na moto. Potem się zastanowię.
6. Moc 10-14 KM i prędkość maksymalna 80-100 km/h w pełni mnie satysfakcjonuje i nie chcę więcej.
4. Stać mnie na niedrogie moto, w granicach do 8k.
5. Przyjmuję, że mi się nie spodoba i porzucę motocyklizm tak szybko, jak zapałałem do niego miłością (zresztą ukrywaną od dawna). Nie będzie rozczarowania i ruiny budżetu.
6. Nieprawda, że tylko po mieście. Ludzie podróżują na 125 tysiące kilometrów. Wszystko zależy od nastawienia... Czy chcesz być szybko, czy po prostu być.

1. Robiłem prawo jazdy mając dwoje dzieci i prowadząc jednoosobową firmę, praktycznie pracuję przeważnie od rana do nocy.
2. Ustawodawca daje setki, albo i tysiące róźnych możliwości, z każdej chyba nie korzystasz?
3. Ja też.
4. 5. i drugie 5. Trochę te punkty się wykluczają. To w końcu wiesz czy nie wiesz, chcesz czy nie chcesz?
drugie 4. Za 8 koło >125 cm jest mega wybór.
6. Tu zgoda.

Ja rozumiem, że może się komuś nie chcieć robić kat. A, ale po co do tego dorabiać ideologię. _bezradny
---
foxmolder
Forumowicz

Motocykl: -

Postautor: to.st dodano: 06 gru 2014, 01:05

wydech pisze:Kolego to.st zmartwić Ciebie musze alem nie ja rozpocza ten temat. Jest to wcieta rozmowa z innego watku bez slowa komentarze przez moderatora

Sie nie przejmuj :)
Jak powiedzialem, mnie to lotto. I tak będę robił swoje, przecież jestem jednym z oszołomów, a jak się komuś nie będzie podobało to trudno, jego problem :D
A, i nie bierz tego do siebie.

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

Postautor: Księciunio dodano: 06 gru 2014, 20:44

Ohoho, poczytałem sobie i .... stwierdzam, że śledzenie tego forum to pomyłka. Motto KCMu chyba jest tylko po to by ładnie wyglądało na pierwszej stronie. A jak widzę takie teksty:

"ja nie mam pretensji do posiadaczy kat B jest przepis to z niego korzystajcie mam tylko nadzieję że z puszek na motocykle przesiądą się kierowcy którzy mają trochę oleju w głowie ( chociaż jak już wcześniej wspomniałem i wśród motocyklistów są oszołomy ) a że przepis mi się nie podoba to mam pretensje do ustawodawców a nie do kierowców kat B a ma prawo mi się nie podobać :D wolny kraj :D :D :D"

które sugerują, że użytkownik motocykla do 125 cm3 posiadający kat.B to nie motocyklista to:

"mi się drobne w kieszeni nie zgadzają"
:)
Klubowicz

Motocykl: Honda VTX 1300 Retro
Tel. kom.: 880423588

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porady ogólne