Keeway, zipp, romet ?? porownanie

Keeway, zipp, romet ?? porownanie

Postautor: ishan dodano: 01 wrz 2014, 14:12

W odpowiednim temacie juz sie przywitalem wiec chcialbym zalozyc swoj pierwszy temat ktory mam nadzieje nie tylko mi sie przyda :)
Otóż planuje zakup 125 (powod wiadomy, brak A, prawko B sporo ponad te wymagane 3 lata). Najbardziej spasowala mi honda shadow, (gabarytowo i mocowo) jednak jest poza moim zasiegiem finansowym niestety. Fajna alternatywę upatrzyłem właśnie w motocyklach produkcji chińskiej. Głównie chodzi o ich cene i nie ukrywam sa calkiem ladne.
O awaryność i ogolej jakosci sporo sie juz naczytalem, specjalnie mnie te wywody nie odstraszaja ( jestem wielkim fanem samochodow z mojego avatara, a ich opinia jest podobna do sprzetow z chin, jakoś mam juz kolejna z rzedu i jezdzi :P )
Chcialbym motorek relatywnie duzy (wszedzie pisza ze dobra jest yamaha virago, jednak wydaje mi sie malutka) ktorym bede mogl smigac czasem z moja piekniejsza połówką. Mocowo wiadomo, im wiecej tym lepiej jednak sledzac ogloszenia wiekszosc chinczykow ma od ok 9 do 12km. Czy to wystarcza do jazdy ?? czy daja one rade miec to ok 100km/h predkosci przelotowej ??
Czy nie bede na nich wygladal jak na motorynce ?? wzrost mam sredni (175cm)
Interesuja mnie glownie takie modele (jesli przekrece troche nazwe to przepraszam):

1. Keeway superligth 125 - na allegro widze nowe za ponad 7.5 tys, bardzo ladny, zarowno z chromami jak i te cale czarne/brazowe. Wyglada na dosc duzy. Jak jest z jazda na nim ?? da rade utargac przykladowo dwie osoby ??
napewno nie kupie nowego, za drogi niestety

2. Zipp Raven 125 / bencoo dark star 125 - to chyba to samo ? bo wygladaja identycznie, cenowo juz przyjemnie nawet za nowego. Na fotkach wyglada na skromnego jednak porownujac wymiary do keewaya wychodzi ze jest chyba minimalnie wiekszy nawet. pyt te same co wyzej :)

3. Romet Ogar Caffe 125 - ten widzi mi sie najmniej, wyglada na malutkiego chociaz sylwetke ma ciekawa. cena tez fajna

Moze ma ktos fotki na takich maszynach, prosilbym opinie uzytkownikow, o wszystkim co powienienem wiedziec na etapie poszukiwan :)

A moze cos jeszcze innego co przegapilem ?? ciekawie tez wygladaja dealimy Vt i Daystary, jednak wiem ze to koreance i nikt tutaj moze nie miec takiego :) nie podobaja mi sie romety softy ani junaki.

Podsumowujac, im wiekszy, mocniejszy tym lepiej :) koniecznie hooperek hehe :)
Awatar użytkownika
ishan
Forumowicz

Motocykl: brak

Re: Keeway, zipp, romet ?? porownanie

Postautor: semperfi25 dodano: 01 wrz 2014, 14:46

Witam
Cóż mogę jedynie opisać trochę Keewaya Superlighta 125 bo sam miałem dylemat przy zakupie co wybrać, a po przeczytaniu multum opinii zdecydowałem się właśnie na niego. I tak zakupiłem niedawno swojego Keewaya używanego z 2012r. w kolorze czarnym z chromami, sakwami itp. z przebiegiem zaledwie 1200km. Sam mam wzrostu 186 i 96 kilo żywej wagi :-) i powiem że jeździ się tym moto super to typowo turystyczna maszynka, wiadomo nie wszystko wszystkim musi pasować tak więc są to moje odczucia. Na razie zrobiłem nim około 800km i jak na razie wszystko ok. Moto zbiera się dość żwawo a max ile jechałem nim na prostej to o dziwo 90km/h , nie zależnie czy jadę sam czy z żoną. Motorek dość solidnie wykonany i pięknie się prezentuję. Zawieszenie nie za twarde wygodnie się jedzie, hamulce tył bęben więc trzeba się przyzwyczaić do specyfiki hamowania ,przód tarcze więc tu ok. Na razie odpukać nic nie nawala. Żona jest w moto zakochana, moto fajnie się prowadzi i jest naprawdę dość spory a przy wypełnionych felgach, chromach i całych bajerach sprawia wrażenie naprawdę ciężkiej maszyny. Moto kupiłem ze względu na wejście ustawy o kat. B wcześniej miałem Zippa Xrace 50 na dojazdy do pracy no to mam tylko takie porównanie - a w zasadzie to nie ma co porównywać bo to zupełnie inna bajka, zarówno w osiągach, jakości wykonania, komforcie jazdy i w ogóle. Ja jestem bardzo zadowolony z tego moto.
Pozdrawiam
semperfi25
Forumowicz

Motocykl: keeway superlight 125

Postautor: beniamin82 dodano: 01 wrz 2014, 14:48

ishan pisze:Wszedzie pisza ze dobra jest yamaha virago, jednak wydaje mi sie malutka)

Bo jest malutka i nie ma dwóch zdań

ishan pisze:Mocowo wiadomo, im wiecej tym lepiej jednak sledzac ogloszenia wiekszosc chinczykow ma od ok 9 do 12km. Czy to wystarcza do jazdy ??

Nie ma się co oszukiwać że to będzie rakieta, ale sam zrobiłem ponad 18tyś. km rometem Z-125 i dawało radę.
Większość km jeździłem solo. Raz wybrałem się z Ojcem do Zakopanego (jakieś 260km w jedną stronę) i dało radę jechać 80-90km/h.
Uwielbiam drogi "żółte" więc jazda sprawiała mi przyjemność.

O autostradzie możesz zapomnieć, drogi "czerwone" tylko gdy nie ma Tirów, bo 125-tką wyprzedzenie Tira który goni ponad 100kmh jest nie możliwe.

Kolega Jacek.rc ujeżdża Keewaya superlighta i zbiera się on o wiele lepiej niż mój Romet Z-125.
Z tego co wiem to spokojnie Jacek.rc z żoną śmiga i nie ma większych problemów.

ishan pisze:czy daja one rade miec to ok 100km/h predkosci przelotowej ??

Co znaczy przelotowej? Te sprzęty osiągaja maksymalnie 100km/h wg. GPS. Jeździ się nimi 70-90km/h.

Średnia prędkość podróżowania po Polsce wynosi 50km/h czy jedziesz 125tką, czy 250tką. Takie mamy warunki drogowe.
Wyjątkiem jest korzystanie z Autostrad,

ishan pisze:Czy nie bede na nich wygladal jak na motorynce ?? wzrost mam sredni (175cm)
do keewaya i virago możesz się przymierzyć tutaj. http://cycle-ergo.com/

ishan pisze:2. Zipp Raven 125 / bencoo dark star 125 - to chyba to samo ? bo wygladaja identycznie, cenowo juz przyjemnie nawet za nowego.
Na fotkach wyglada na skromnego jednak porownujac wymiary do keewaya wychodzi ze jest chyba minimalnie wiekszy nawet. pyt te same co wyzej
3. Romet Ogar Caffe 125 - ten widzi mi sie najmniej, wyglada na malutkiego chociaz sylwetke ma ciekawa. cena tez fajna

Oba te motorki to nowinki które wypłynęły przy okazji nowej ustawy.

Pokopię jeszcze w informacjach na ich temat, choć trochę już masz w wątku "Motocykle 125 tylko i wyłącznie " http://www.klub-chinskich-motocykli.pl/forum/viewtopic.php?f=66&t=5032. :czytaj:
Przypuszczalnie tego Zippa Ravena 125 napędza podobna jednostka jak tego caffe racera.
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: to.st dodano: 03 wrz 2014, 18:50

Powinieneś się na Keeway,a zmieścić. Ja mam 176 cm, waga ponad 110 i nie mam problemu z jazdą. A motorek też sobie ze mną radzi :D
Po moich przydomowych górkach ciągnie jak złoto. Maksymalnie pojechał 95 ale najlepiej mu idzie między 70 a 80. I nawet nie jest strasznie pazerny na papu. Wyszło mi, na trasie, 2,28 litra na setkę.

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

Postautor: ishan dodano: 03 wrz 2014, 18:57

no ja mam 175cm ale wage sporo mniejsza :P mi chodzi glownie o to zeby nie wygladac na tym jakos zabawnie, co do osiagow to widze ze przekroczyc 100 na takich sprzetach bedzie raczej malo mozliwe, chodziaz odkad zrodzil sie pomysl zakupu 125 zaczalem zwracac uwage jakimi predkosciami sie poruszam samochodem , i to co oferuja soba 125 czyli to jakies 70/90km/h jest wystarczajace
Awatar użytkownika
ishan
Forumowicz

Postautor: to.st dodano: 03 wrz 2014, 21:21

W zupełności wystarczające. Śmieszności nie ma się co obawiać. Motorek jak na 125 jest dość duży. A gdyby nawet ktoś się śmiał to raczej z zazdrości, że on tak nie jedzie :D

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

Postautor: jacek.rc dodano: 04 wrz 2014, 16:51

Plusem Keeway-a jest też rama tzw. podwójna kołyska jest bardziej sztywna ,a z tego co zaobserwowałem inni producenci robią ramę pojedynczą .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: ishan dodano: 12 wrz 2014, 00:27

po wertowaniu internetu chyba znalazlem cos co mi sie podoba i spelnia moje oczekiwania co do mocy i gabarytow. niestety nie chopper, keeway superlight mi sie strasznie podobna, ale uzywek brak a nowy za drogi :(
Hyosung GT 125, naked, prawie 15km i dosc spory jak na 125, silnik v. fajny bardzo, naked to nie chopper ale nie scigol na szczescie.
ew jeszcze spodobal mi sie junak 122 sport (z owiewkami) i zipp zv125 ale Hyosung najlepszy z nich. marzenia o choperku chyba niestety odloze, jak sa tanie to brzydkie, jak fajne to drogie
Awatar użytkownika
ishan
Forumowicz

Postautor: beniamin82 dodano: 12 wrz 2014, 08:12

Ciekawy motocykl, a są dostępne nowe? Czy szukasz używanego?
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Klubowicz

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: Jack dodano: 12 wrz 2014, 08:47

Naprawdę duża i ładna 125-ka. Części powinny być. Pozostało Ci tylko zrobić jazdę testową.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Następna

Wróć do Porady ogólne