Pękające szpilki wydechów

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: eshoo dodano: 18 maja 2009, 00:31

Mam duży problem z romeciakiem a mianowycie pękają mi szpilki mocujące rure wydechową do kolektora. Założyłem już śruby utwardzone polskie 8,8 i dalej pękają.
Stwierdziłem wiec, że przegwintuje otwory z 6 na 8 i założe oryginalne szpilki hondowskie. Co myślicie o pomyśle?
W zasadzie już zamówiłem komplet w hondzie Napisze wiec czy mi się udało ową operację wykonać.
eshoo

Postautor: Shipp dodano: 18 maja 2009, 08:54

Jeszcze nie spotkałem się z takim problemem u nikogo. Może to kwestia ułożenia rur i naprężeń działających na materiał?
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

Postautor: Luca dodano: 18 maja 2009, 10:15

Przyczyna pękania musi gdzieś być, może tak jak Shipp wspomniał, że coś niezbyt pasuje i przy przykręceniu powstają naprężenia, które urywają szpilki.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: senekkorzenna dodano: 19 maja 2009, 20:03

Sto procent jest to co napisał Luca i Shipp! uchwyty wydechu zostały nie właściwie dopasowane.
Teraz co masz zrobić!;przykręcasz tylko wydech do kolektora na szpilkach i patrzysz jak pasują uchwyty mocowania do ramy.
Jeżeli występują tam jakiekolwiek naprężenia czyli otwory uchwytów nie przylegają swobodnie do otworów w ramie to pozostaje ci warsztat aby to wszystko od nowa dopasował.
senekkorzenna

Postautor: eshoo dodano: 19 maja 2009, 21:26

Musze jeszcze dodać, że nie pękają przy przykręcaniu po zmianie zrobiłem 600 km i dopiero pękła. Potem po przeciwnej stronie pekła po 200
eshoo

Postautor: przemono dodano: 23 maja 2009, 14:44

eshoo pisze:Musze jeszcze dodać, że nie pękają przy przykręcaniu po zmianie zrobiłem 600 km i dopiero pękła. Potem po przeciwnej stronie pekła po 200

Rozumiem że romet nowy na gwarancji - jedz do serwisu , przy moim wymienili cylinder i tłok i lataam 2,5 tys km i jest ok.

Shipp pisze:Jeszcze nie spotkałem się z takim problemem u nikogo. Może to kwestia ułożenia rur i naprężeń działających na materiał?

Mariusz te problemy występują przy 150 a właścicieli przybywa i dopiero się pisze o 150

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
przemono
Sympatyk

Motocykl: ROMET R 150
Tel. kom.: 697010223

Postautor: eshoo dodano: 23 maja 2009, 16:43

Niestety już za późno. Zamieniłym szpilki na 8" od hondy shadow. Na razie jest ok. Ale żeby przetestować musze zrobić dalsze trasy.
A sklep i serwis w którym kupiłem moto generalnie handluje sprzętem AGD. Ale to był jedyny sklep w moim mieście gdzie mieli motorek na stanie i mogłem obejrzeć i się przymierzyć no i wyjechać w tym samym dniu.
Teraz to pokutuje to fakt bo załatwić z nimi cokolwiek na gwarancji graniczy z cudem. A uwierzcie mi nie mam siły się chandryczyc z nimi i ciagać po sądach.
Zresztą romet jest znany z olewającego podejścia do klienta. Dzoniłem ostatnio do nich żeby mi przysłali uszczelki wydechów to powiedzieli, że nie mają, no to zapytałem o gwarancje, ze jeszcze mam, zapadła niezręczna cisza po czym pan powiedział, że moze będą za 2 miesiące
eshoo

Wróć do Wszystko na temat...