z dętką czy bez???

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

z dętką czy bez???

Postautor: jacek dodano: 29 maja 2009, 11:01

byłem u fachowca z ustawianiem zaworów i popatrzył taż na opony -powiedział dziwne felgi bezdętkowe opony bezdętkowe to dla czego są dętki -dziwne ---nieważne ,zawory ustawione sprzęgło wyregulowane tylny wachacz dokręcony i tylko 60 pln i 40 min roboty a zmiana na leprze ho ho
jacek

z dętką czy bez???

Postautor: krzyżak dodano: 29 maja 2009, 13:07

Z tego co Luca pisze to już nic nie rozumiem - pojechałem 40 letnim GAZem na wymiane opon na szersze bezdętkowe i na stare felgi na których były dętki z oponami do wymiany założył opony bezdętkowe. Powiedział, że bez znaczenia jakie są felgi. _bezradny Mineło 3 lata i stoi na powietrzu w kołach. :_hura"
Awatar użytkownika
krzyżak
Forumowicz

Motocykl: Ch200

z dętką czy bez???

Postautor: Luca dodano: 29 maja 2009, 13:17

krzyżak pisze: Powiedział, że bez znaczenia jakie są felgi. _bezradny Mineło 3 lata i stoi na powietrzu w kołach. :_hura"

No to teraz zgłupiałem całkowicie :swir:

P.S.
Fajnych fachowców mamy w kraju, każdy mówi coś innego i bądź tu mądry gdzie jest prawda ??
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

z dętką czy bez???

Postautor: Shipp dodano: 29 maja 2009, 14:26

Mechanik ma rację. W motocyklach dętki stosowane są tylko w kołach ze szprychami.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

z dętką czy bez???

Postautor: Luca dodano: 29 maja 2009, 14:57

No to u fajnego fachowca byłem :mur:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

z dętką czy bez???

Postautor: Shipp dodano: 29 maja 2009, 15:23

Luca pisze:No to u fajnego fachowca byłem :mur:

Fachowiec Ci potrzebny, żeby zobaczyc czy masz oponę dętkową czy bez?
Oczywiście że nie zakłada się opony dętkowej bez dętki na koło jakie by nie było.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

z dętką czy bez???

Postautor: Luca dodano: 29 maja 2009, 15:31

Czyli co, że niby moja wina, że to ja mam więcej wiedzieć na temat zakładania opon od gościa który ma zakład i się tym zajmuje na codzień?
Tym bardziej, że byłem u niego kilka dni wcześniej i opisywałem całą sytuacje a on przekonywał, że się na tym jak najbardziej zna i że spokojnie mogę przywozić koło .
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

z dętką czy bez???

Postautor: Luca dodano: 01 cze 2009, 09:35

Opona którą założyłem do przodu to opona Metzeler PERFECT ME77 110/90/16 M/C595 i faktycznie jest oponą dętkową.
Ja mam ją niestety założoną bez dętki dzięki silnej sugestji pana fachowca ignoranta, jakich wielu w naszym kraju.
Ku mojemu zdziwieniu powietrze oponka trzyma jak by nigdy nic, no i mam dylemata bo po założeniu na maszynę na feldze zostają ślady po szczękach i przy ponownym demontażu koła pojawią się kolejne ślady na mojej pięknej feldze.
Do tego dętkom nie ufam bo kumplowi strzelaiła dętka kiedyś w MZ i najpierw leciał , leciał a potem zrobiło mu się ciemno i obudził się w szptalu. Kiedyś jak miałem malucha też niespodziewanie strzeliła mi dętka i powietrze gwałtownie zeszło. W oponach bezdętkowych przeważnie powietrze wolno schodzi i są bezpieczniejsze a ja mam dętkową bez dętki, to mi dętka nie strzeli ale pytanie jak wytrzymała jest opona?
Musze to jeszcze przemyśleć a póki co potestowałem już moją oponkę.
Motocykl prowadzi się bardzo lekko, w zakręty wchodzi ładnie i mniej się opiera jak do tej pory. Motocykl stał się bardziej czuły na przeciwskręt. Co do hamowania awaryjnego to jakiejś wyraźnej różnicy nie widzę w poprawie przyczepności ale hamowałem na bardzo chropowatym asfalcie to może dlatego. Może na śliskim będzie jakaś różnica?
Jedyne co zaobserwowałem to, że jak opona zaczyna wpadać w poślizg nie robi tago tak gwałtownie jak stara chińska, tylko zaczyna informować takimi krótkimi poślizgami. Jest więcej czasu na odpuszczenie hamulca.
Jednym słowem jestem zadowolony z oponki, jak na razie są same plusy, poza tym, że szybko się ściera(już są ślady minimalnego zużycia. Góra dwa sezony wytrzyma).
Jedyne co to ciśnienie musiałem zmniejszyć z 1,75 na 1,5 bo opona się wcale nie uginała i szerokość styku z asfaltem miała zaledwie 3cm a to tyle co w rowerze. Profil tej nowej opony jest bardziej zaokrąglony od tej starej i zamknąć tej oponki już mi się raczej nie uda :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Poprzednia

Wróć do Wszystko na temat...