Immobiliser do motocykla

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Immobiliser do motocykla

Postautor: Largo dodano: 09 sie 2008, 20:49

Znalazłem na necie immobiliser do motocykla. Dobra rzecz i tania. może warto się zaopatrzyć w celu dodatkowej ochrony naszych sprzętów. Drogi nie jest, bo kosztuje 37zł a może pomóc uchronić moto przed kradzieżą.

Obrazek
Immobiliser, który możemy zamontować np w lampie, czy gdzieś w niewidocznym miejscu

Obrazek
Sygnety, które działają jak klucz do immobilisera

Opis sprzedawcy na allegro:
"Immobiliser służy do blokowania układu elektrycznego co zapobiega przed nieautoryzowanym odpaleniem silnika. Jest to jednoobwodowa blokada załączająca obwód zapłonu, rozrusznika itp. Przekaźnik w niej wykorzystany może blokować obwody do 40A, co daje gwarancję jego długiej żywotności przy blokowaniu np. rozrusznika. Immobiliser może być bez problemu zamontowany do samochodu (instalacja 12V), jednak jego oryginalny sposób rozbrajania projektowany był z myślą o motocyklach.

Rozkodowanie blokady odbywa się poprzez zbliżenie ręki z emiterem (sygnetem) w pobliże miejsca umieszczenia odbiornika (kontaktronu). Emiter jest w formie sygnetu i założenie go na palec daje gwarancję rozblokowania immobilisera nawet po założeniu rękawic. Odbiornik należy przymocować (podstawka z taśmą dwustronną w komplecie) od wewnętrznej strony owiewki motocykla, w lampie, pod deskę rozdzielczą w samochodzie lub innym miejscu, tak aby był niewidoczny. Stan blokady sygnalizuje dioda LED. Immobiliser samoczynnie się załącza po zakończonej jeździe i wyłączeniu stacyjki. Wszystkie przewody odchodzące od immobilisera są czarne. Utrudnia to w dużym stopniu odpalenie „na krótko” przez osoby niepowołane (po zerwaniu oznaczeń przewodów przy montażu). Używaliśmy razem z kolegą takiego immobilisera około 3 lat i byliśmy bardzo zadowoleni. Żartowaliśmy czasem że jak nie poklepiemy swoich rumaków (zbliżenie ręki w celu rozkodowania) to nie chciały jechać :-). W komplecie z urządzeniem jest instrukcja montażu i sygnet. Sama instalacja nie powinna sprawić większego problemu osobie, która posiada próbnik napięcia (około 2-3zl) i wie co to + i – w akumulatorze :-).
Immobiliser charakteryzuje się zerowym zużyciem prądu przy wyłączonej stacyjce, także nie ma możliwości rozładowania nawet słabego akumulatora. Blokada może byś montowana jako główne zabezpieczenie lub uzupełnienie systemu alarmowego. Osobiście miałem w motocyklu zamontowany jeszcze alarm ale czasem zapominałem go włączać. Immobiliser zawsze się sam załączał i odciążał mi tym samym pamięć. Poza tym jest to bardzo dobra rzecz gdy w domu są pociechy i ich skuter zaczyna mieć dla nich za mało mocy. Nawet jeżeli wpadną im w ręce klucze od naszego rumaka, to i tak go nie użyją. Chyba że wcześniej im pokażemy jak go odpalić."

Link do aukcji:
http://moto.allegro.pl/item415784319_im ... tylko.html
Nick sprzedawcy: xmoto1
Largo

Immobiliser do motocykla

Postautor: abu dodano: 11 sie 2008, 13:49

Mam założony taki i spisuje się dobrze. Jest tylko małe ale, nie odpalisz moto na wyciśniętym sprzęgle i włączonym biegu, poprostu brakuje rąk i druga wada po włączeniu stacyjki można moto odpalić na popych bez użycia obrączki .
Awatar użytkownika
abu
Sympatyk

Motocykl: HONDA CRF 250L

Wróć do Wszystko na temat...