Dziwna sprawa z Keeway SuperShadow v250

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: Michoł dodano: 16 cze 2011, 09:35

Witam.

Dziwna rzecz się stała w owym motorze. Pękła dźwignia sprzęgła w silniku, a dokładniej pękła sama ta łopatka na dole dźwigni która popycha ten pręt który przechodzi przez wałek biegów i odpycha kosz sprzęgła. Jednocześnie padł rozrusznik, bo wydaje z siebie bardzo niepokojące zgrzyty i prawie dogorywa jak się go załącza.
Pytanie, co się mogło stać?

Jak na to patrze to wysnuwam jedną teorie. W czasie jazdy zostało naciśnięte sprzęgło, jednocześnie omylnie naciśnięty przycisk startu rozrusznika i w tym samym momencie próba wbicia biegu. Takie hardcorowe kombo zostało wystukane. Ale czy to możliwe że aż ułamało ten ząb na dźwigni sprzęgła? I w ogóle jak możliwe że się to złamało. Rozrusznik miał prawo paść ale ta dźwignia mnie głęboko zastanawia. Czy ktoś rozbierał ten silnik i jest w stanie coś powiedzieć, bo przypadek jest bardzo dziwny.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: Wojtas dodano: 16 cze 2011, 13:46

Witam
odnosnie łopatki w sprzęgle to Grzeno przerabiał temat tez miał ten problem ale w Cruiserze, jezeli chodzi o rozrusznik to u mnie działo sie to samo - pada łozysko/sprzegło rozrusznika, po prostu sie rozsypuje i raczej nie padlo od uruchomienia w czasie jazdy po porostu zbieglo ci sie wszystko razem , jezeli chodzi o rozrusznik to inaczej jak przez serwis nie zalatwisz, powodzenia w naprawch i do zobaczenia na szlaku ;)
Awatar użytkownika
Wojtas
Zarząd KCM

Motocykl: Cruiser 250/Drag Star/VN900
Tel. kom.: 510073485

Postautor: daro dodano: 16 cze 2011, 16:59

:wielkieoczy: Och rzesz k.. Fajnie wiedzieć co mnie fajnego jeszcze (pewnie) czeka.
A ogólnie to czym ty Michoł w końcu jezdzisz - gwiazdą dróg, czy supercieniem?
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Postautor: Michoł dodano: 16 cze 2011, 23:25

DARO ja po prostu zostaje zaczepiany na ulicy przez ludzi którzy jeżdżą na chińskich sprzętach i nie tylko, a jak się wygadam że się znam na mechanice to się zaczyna naprawianie :)
A mój ROADSTAR jak na razie nie chce się zepsuć.

Ja tylko pomogłem zdiagnozować co się stało. Właściciel już sam podejmie decyzje skąd wziąć części.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: Luca dodano: 17 cze 2011, 10:07

daro pisze::wielkieoczy: Och rzesz k.. Fajnie wiedzieć co mnie fajnego jeszcze (pewnie) czeka.

Trzeba było kupić rzędówkę ;p :D
a na poważnie to nie masz się co martwić na zapas, bo nie we wszystkich to pada, a jak już to sam sobie poradzisz z małą pomocą KCM :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: daro dodano: 17 cze 2011, 22:20

Wiem Luca że dobry z ciebie kolega i można liczyć na twoją pomoc, przynajmniej w formie rady, ale ja jakby co to sobie poradzę...
Osobiście jak na razie wolę "V" od rzędówek,mimo,że rzędówki zwłaszcza 4-cylindrowe są lepsze na trasy,bo mają mniej drgań. Ale te "V" i "branie z dołu" to zajeb.ste przeżycie,zwłaszcza w większych pojemnościach.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

Wróć do Wszystko na temat...