wyciek oleju - wałek zdawczy.

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postautor: lukima dodano: 12 maja 2012, 16:11

Witajcie.

Trochę czasu mnie nie było, a i za motór dopiero teraz mogłem się zabrać - wszystko przez przeprowadzkę z Poznania aż za Włocławek.

Dzisiaj byłem u znajomego mechanika, i sprawdziliśmy ciśnienie w cylindrach. Więc na lewym ma 6 atm, a na prawym 4. :zaskoczony: Czyli czeka mnie remont. :zalamka:

Jeżeli nie znajdę nikogo w okolicach torunia lub wlocławka co podejmie sie tegi - bede musiał zabrać sie za to sam. Diagnoza mechanika - może być popychacz (może sie sklepać i dlatego są częste luzy na zaworach,mogą sie nie domykać co powoduje spadek mocy itd..), może być uszczelka pod głowicą, mogą być pierścienie..

Ostatnio zauważyłem że przy śrubie która trzyma pokrywę zaworów leci olej i syczy - czyli w pokrywie zaworowej robi sie ciśnienie - czyli podejrzewam zawory. Ale bez rozebrania silnika i tak nic nie będzie wiadomo.

Znacie może kogoś tych okolic - jakiegoś mechanika, lub znajomego, który podejmie sie takiej naprawy.

PLEASE HELP
Awatar użytkownika
lukima
Forumowicz

Motocykl: FYM FY 250
Tel. kom.: 693245992

Postautor: Michoł dodano: 12 maja 2012, 21:18

A więc tak jak mówiłem.
Sprawdź dostępność części. Wpisz sobie w google suzuki maruder 250. Ze zdjęcia jak na to patrze to jota w jotę to twój moto. Ale mogę się mylić. Dlatego jeszcze się upewnij, jeśli jest to kopia marudera to jesteś już w domu i pytaj o części od suzuki.
Jest to w miarę świeży moto bo prawdopodobnie przestał byś produkowany przez suzi w 2002roku (tak mi się wydaje), więc powinny być części.
Jak już znajdziesz dojście do części wtedy dopiero rozbieraj. Ten twój znajomy skoro jest mechanikiem to powinien dać rade zrobić ten remont razem z tobą. Jak jeszcze uda ci się dopaść dokumentacje serwisową tego silnika no to już jesteś na wygranej.

Ja chętnie bym się podjął takiej roboty, ale trochę daleko mieszkamy od siebie.
Awatar użytkownika
Michoł
Forumowicz

Motocykl: Zipp RoadStar 250
Tel. kom.: 603362340

Postautor: lukima dodano: 14 maja 2012, 14:14

Dzięki Michoł,

No szkoda że to taka odległość. Niestety znajomy tego nie będzie w stanie się podjąć, ze względu na czas i niebawem odległość (przeprowadzam się). Zrobię dokładnie tak jak napisałeś. Postaram sie o dokumenty i sprawdzę dostępność części, a następnie zabieram sie do roboty. Pewnie jeszcze będę pytał o sprawy techniczne, więc mam nadzieję że pomożesz.

Dzięki :piwo:
Awatar użytkownika
lukima
Forumowicz

Motocykl: FYM FY 250
Tel. kom.: 693245992

Poprzednia

Wróć do Wszystko na temat...