Cóż, w trosce o spalanie Dzikusa tudzież jako ciekawostkę na przyszłość. Zastanawiam się nad przekładką w Zippie Ravenie z Twina na Singla - ściślej, z Lifanowskiej Rzędówki na singla Romet Division. Czy taka przekładka ma sens? Usiłuję się doszukać jakiegoś porównania tych silników odnośnie spalania, ale też i mocy - potrzebuje motocykl do ruchu bardziej miejskiego - z drugiej strony całość - rama + zawieszenie - są wygodne.
Problem polega na stosunkowo dużym spalaniu Twina (w mieście 4,2l/100km) oraz dość skomplikowanej regulacji (podwójny gaźnik) oraz dodatkowo na dość problematycznej obsłudze skrzyni biegów (to akurat cecha tego konkretnego egzemplarza). Z drugiej strony nie wiem czy było by bardziej opłacalne ładować kolejne 2tys. w przekładkę, czy nie lepiej sprzedać za 4tys i dokładając 2 kupić coś innego, i czy silnik nie będzie zbyt słaby do dość ciężkiej maszyny
Zapraszam do uwag tudzież dyskusji właścicieli Divisiona jak i wszystkich wokół, bo mam same pytania bez odpowiedzi...
Zainspirował mnie kol. Zaleś, który przekładał w ten sposób silnik do r-150. U mnie sprawa jest bardziej skomplikowana, bo nie chodzi to o dodatkową moc, tylko o właściwości trakcyjne, obsługowe i ekonomiczne.
PS. V-ka w ramę się nie zmieści.