close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

Rdzewiejący koszyk akumulatora

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Rdzewiejący koszyk akumulatora

Postautor: Karol dodano: 06 lip 2014, 23:21

Spotkaliście się z rdzewiejącym koszykiem, w którym siedzi akumulator? Mój ciągle jest zardzewiały, co sezon go odmalowuje i co sezon to samo. Moim zdaniem jest to spowodowane oparami kwasu wydostającymi się poprzez odpowietrznik.

I tu z pomocą przyszedł producent mojego akumulatora - Yuasa, dołączając wraz z aku ok. półmetrowy wężyk igelitowy. Myślałem, że ten wężyk służy do napełniania aku, a tu okazuje się, że producent umożliwia w ten sposób odprowadzenie oparów kwasu poza motocykl oraz zabezpiecza go w przypadku przewrócenia się sprzętu. Wężyk idealnie, ciasno pasuje do odpowietrznika.

Aż do wczoraj o tym nie wiedziałem, jak i zapewne wielu z Was. Może ta wiedza komuś się przyda, tak jak mi w tym momencie :)

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Re: Rdzewiejący koszyk akumulatora

Postautor: mike_russ dodano: 28 sie 2014, 18:56

Dodatkowo sugeruję wyprowadzić drugi koniec tego wężyka gdzieś do tylnego blotnika - w miejsce, gdzie w czasie deszczu mocno chlapie, względnie tam gdzie się przy myciu moto leje dużo wody - w ten sposób opary i drobne kropelki kwasu wydostające się z wężyka zostaną co jakiś czas spłukane i nie będą powodować korozji.
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Wróć do Wszystko na temat...