Jakie zabezpieczenie antykradzieżowe?

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Jakie zabezpieczenie antykradzieżowe?

Postautor: artk2 dodano: 11 wrz 2014, 20:31

Jakie zabezpieczenie antykradzieżowe jest lepsze: łańcuch z kłódką, czy blokada tarczy hamulca?
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Motocykl: Keeway Superlight 125 Starling

Re: Jakie zabezpieczenie antykradzieżowe?

Postautor: Jack dodano: 11 wrz 2014, 21:49

Ja preferuje blokadę tarczy. Zajmuje mniej miejsca i mam 2 w 1, bo z alarmem. Nie wolno tylko o niej zapomnieć, bo można zaliczyć efektowną glebę. Do przypomnienia o jej założeniu służy linka zakładana np. na klamkę sprzęgła.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Motocykl: Honda CBF 600 S

Postautor: Maciu56 dodano: 11 wrz 2014, 21:54

Popieram "Jack"-a a linka jest konieczna naprawdę. :)
Awatar użytkownika
Maciu56
Sympatyk

Motocykl: Była"Ziuta"...
Komunikator: Skype: maciu561

Postautor: artk2 dodano: 12 wrz 2014, 10:38

Jack pisze:Ja preferuje blokadę tarczy. Zajmuje mniej miejsca i mam 2 w 1, bo z alarmem.

Czy coś takiego jest warte zakupu? http://jednoslady.sklep.pl/p741,xena-xzz6-blokada-tarczy-hamulcowej-z-alarmem-120db.html
Jak jest z baterią w takim alarmie, jaka jest jej żywotność i czy można dostać baterię, gdy się skończy?
Jaki masz w swojej poziom głośności? Tu jest 120 dB, czy to bardzo głośno?
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Postautor: Marcus dodano: 12 wrz 2014, 11:22

Witaj.
Też ostatnio rozważałem zakup dodatkowego zabezpieczenia i mam parę ciekawych linków:
1. http://www.motocykl-online.pl/artykuly/ ... ych,3240,1 (ranking zabezpieczeń niby dostępnych w PL)
2. http://www.bikeradar.com/gear/category/ ... ies/locks/ (ranking i opisy zabezpieczeń rowerowych chyba z Anglii).

Ja zdecydowałem się na http://www.bikeradar.com/gear/category/ ... -09-35284/ - w PL jest np. w intermotors za 123 zł (rozmiar 1,5 m to moim zdaniem minimum, no ale swoje waży). W tym oxford hd można zastosować kłódkę do blokady hamulca (mi się nie udało, ale może u mnie się nie da).

Też myślałem nad blokadą tarczy z alarmem i myślę, że ta xena to dobry wybór ze względu na alarm, ale wg testu (link nr 1) szybko trzpień się poddaje. Ja myślę jeszcze o zamontowaniu jakiegoś prostego alarmu, ale to zostawiłem sobie na zimę.

Co do tego jakie zabezpieczenia są konieczne, a jakie wystarczające to moim zdaniem zależy od miejsca, w którym się zostawia motor oraz tego jak dużą ktoś ma paranoję. Jak przypnę łańcuchem to rzadziej wyglądam. Alarm albo coś z alarmem to też dobra sprawa.
Sub Luna amo, bibo, canto, vivo... morior!

Niech promienie Słońca ogrzewają nasze dusze...
Marcus
Forumowicz

Motocykl: LF 250 VTwin [Zipp Roadstar]

Postautor: Jack dodano: 12 wrz 2014, 11:42

artk2 pisze:

Czy coś takiego jest warte zakupu? http://jednoslady.sklep.pl/p741,xena-xzz6-blokada-tarczy-hamulcowej-z-alarmem-120db.html
Jak jest z baterią w takim alarmie, jaka jest jej żywotność i czy można dostać baterię, gdy się skończy?
Jaki masz w swojej poziom głośności? Tu jest 120 dB, czy to bardzo głośno?

Ta blokada wydaje się dobra. Wybór jest duży, wszystko zależy od kasy którą chcesz wydać. Z bateriami nie ma problemu, żywotność to kilka miesięcy w zależności od jakości baterii i tego jak często włącza się alarm. Nie wiem ile moja ma dB.
Najważniejsze przy zakupie, jest dobranie odpowiedniej średnicy trzpienia blokady do średnicy otworów w tarczy hamulcowej.
Romet Kadet 50 -> Romet Mińsk 125 -> Romet Soft 125 -> Romet R 250 -> Yamaha FJ 1200 A-> HONDA CBF 600 S
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Postautor: jacek.rc dodano: 12 wrz 2014, 13:29

Jak ktoś chce ukraść chińczyka ,to znaczy że jest bardzo zdesperowany i nie wiem czy jakiekolwiek zabezpieczenia pomogą :D .Ja nawet blokady kierownicy nie przekręcam,a jak bym założył blokadę na tarczę ,to na pewno ruszył bym z założoną :swir: ,skleroza ,ten typ tak ma :D .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: artk2 dodano: 12 wrz 2014, 14:24

jacek.rc pisze:Jak ktoś chce ukraść chińczyka ,to znaczy że jest bardzo zdesperowany i nie wiem czy jakiekolwiek zabezpieczenia pomogą :D .

Ja bardziej niż o profesjonalnej kradzieży myślę o kilku pijanych smykach, którzy wracają do domu i wpadają na pomysł w stylu "chodźcie, przeniesiemy dla jaj gościowi moto ulicę dalej", albo komuś się nie spodoba, że mój silnik warczy za głośno wieczorem i rano i ta sama śpiewka. Tu lepszy jest łańcuch. Pamiętam jak w sześciu chłopa bez trudu przenosiliśmy maluchy kilka metrów dalej, więc moto o wadze 130-150 kg nie stanowi żadnego problemu, nawet dla 3 średnio przypakowanych gości. Albo jeszcze inaczej - przewróćmy mu moto, bo to ...j. Jak się włączy alarm na wstrząs to może odstąpią :swir: od dalszej dewastacji. Takie oto mam przemyślenia. :D
Awatar użytkownika
artk2
Forumowicz

Postautor: Jack dodano: 14 wrz 2014, 10:30

Ja zacząłem zakładać blokadę tarczy hamulcowej z alarmem po tym jak ktoś przestawił mi softa na parkingu, bo potrzebował zaparkować samochodem.
Awatar użytkownika
Jack
Klubowicz

Postautor: to.st dodano: 14 wrz 2014, 20:54

Jack pisze:Nie wolno tylko o niej zapomnieć, bo można zaliczyć efektowną glebę. Do przypomnienia o jej założeniu służy linka zakładana np. na klamkę sprzęgła.

O tak. Miałem tą "przyjemność" zaliczenia gleby Junaczkiem bo mi się linki nie chciało założyć. A blokada to dobre rozwiązanie.

Motocykl: Daelim VL 125F Daystar
Tel. kom.: 602501561

Następna

Wróć do Wszystko na temat...