z dętką czy bez???

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

z dętką czy bez???

Postautor: Shipp dodano: 07 kwie 2008, 18:19

Może i naiwne nieco pytanie, ale czy ktoś wie, czy do naszych odlewanych felg można założyć opony bezdętkowe?
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

z dętką czy bez???

Postautor: andrzej dodano: 07 kwie 2008, 20:12

:D ja tam mam bezdętkowe :D
Wiem bo zdejmowałem do reklamacji.
Awatar użytkownika
andrzej
Klubowicz

Motocykl: VStrom 650 (był R-250,NT-650)

z dętką czy bez???

Postautor: Luca dodano: 08 kwie 2008, 10:38

Shipp pisze:Może i naiwne nieco pytanie, ale czy ktoś wie, czy do naszych odlewanych felg można założyć opony bezdętkowe?

Przecież masz założone bezdętkowe :mrgreen:
Czyżbyś zmieniał oponki?

Ja przednią przebiłem i mam dylemata, czy kleić starą, czy kupować nową? Trochę mi szkoda tej starej bo ma jeszcze 7mm bieżnika a nowa markowa Metzelara ma 5mm.
No i dętkowe opony są sporo tańsze od bezdętkowych. Większość bezdętkowych dedykowana jest do ścigów i ma bieżnik niepasujący do stylu choppera a indeksy prędkości kosmiczne.
Ta chińska przednia opona jest po prostu nie do zdarcia, przy nowej grubość bieżnika jest niczym w ciężarówce i wcale nie chce się ścierać. No ale coś za coś, asfaltu się za bardzo nie trzyma i trzeba uważać. Już miałem kilka uślizgów przedniego koła a to niemiłe uczucie i kiedyś mogę nie opanować sytuacji.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

z dętką czy bez???

Postautor: Shipp dodano: 08 kwie 2008, 17:34

A skąd mam wiedzieć, czy są dętki czy nie ma? Nie zaglądałem, bo nie było potrzeby a dealer coś wspominał o dętkach, trochę się zdziwiłem, ale cóż, pomyślałem, że Chińczyki mogli i dętki powkładać... Pytam tak na zaś, jakby co.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

z dętką czy bez???

Postautor: daro dodano: 27 lip 2008, 00:06

Wiem,że stary temat ale dopiszę coś dla potomnych.Jeśli masz oponę na której znajdziesz napis Tubeless to jest to opona bezdętkowa.Jak Tubetype(albo jakoś tak bo ja mam bezdętkowe)to jest dętkowa.Acha i jeśli chcesz wymienić oponę bezdętkową na inną bezdętkową to tylko w jakimś serwisie motocyklowym/u wulkanizatora motocyklowego bo potrzebna jest jakaś specjalna maszyna.
Awatar użytkownika
daro
Forumowicz

Motocykl: prawie Yamaha Virago 250:)

z dętką czy bez???

Postautor: herrmannek dodano: 27 lip 2008, 07:59

taj jak doc napisał. W dętkowej będzie napisane "tube type" w bezdętkowej "tubless". Ja mam dętkowe...
herrmannek

z dętką czy bez???

Postautor: Largo dodano: 31 lip 2008, 16:28

Warto ten temat przerzucić, bo według mnie to dość istotne dla osób, które dopiero poznają swoje motocykle (lub ich jeszcze nie mają :P )
Largo

z dętką czy bez???

Postautor: Luca dodano: 29 maja 2009, 10:14

Pojechałem wczoraj wymienić w końcu moją przednią popękaną oponę do wulkanizatora.
Zabrałem ze sobą przednie koło i nową oponkę Metzeler wraz z dentką a Pan mnie się pyta po co dętka?
Zrobiłem oczy i mówie, że kupiłem w sklepie wysyłkowym oponę i tam pani powiedziała mi, że ta opona jest dętkowa. Ponieważ na oznaczeniach opon czy z dętką, czy bez się nie znam to przyjąłem to do wiadomości i kupiłem dętkę.
A tu w zakładzie fachowiec mi mówi, że nie ma teraz opon dętkowych, czy bezdętkowych, że wszystkie robią bezdętkowe a są tylko felgi dętkowe i bezdętkowe. _bezradny
No i oponę założył bez dętki i na razie powietrze trzyma. Opona Metzellera wyglądała na dość solidną i grubą choć głębokość bieżnika jest mizerna bo max 5mm a w starej oponie jeszcze zostało ze 6mm. :/
Nie jeździłem jeszcze bo pogoda się spaściła ale jak trochę pośmigam to zdam realcje, czy się coś poprawiło.

P.S.
Jak ktoś coś wie na temat opon dętkowych i bezdętkowych to niech się odezwie.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

z dętką czy bez???

Postautor: jacek dodano: 29 maja 2009, 11:01

byłem u fachowca z ustawianiem zaworów i popatrzył taż na opony -powiedział dziwne felgi bezdętkowe opony bezdętkowe to dla czego są dętki -dziwne ---nieważne ,zawory ustawione sprzęgło wyregulowane tylny wachacz dokręcony i tylko 60 pln i 40 min roboty a zmiana na leprze ho ho
jacek

z dętką czy bez???

Postautor: krzyżak dodano: 29 maja 2009, 13:07

Z tego co Luca pisze to już nic nie rozumiem - pojechałem 40 letnim GAZem na wymiane opon na szersze bezdętkowe i na stare felgi na których były dętki z oponami do wymiany założył opony bezdętkowe. Powiedział, że bez znaczenia jakie są felgi. _bezradny Mineło 3 lata i stoi na powietrzu w kołach. :_hura"
Awatar użytkownika
krzyżak
Forumowicz

Motocykl: Ch200

Następna

Wróć do Wszystko na temat...