close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

stuki podczas jazdy

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

stuki podczas jazdy

Postautor: skopi dodano: 02 cze 2009, 20:16

Mam mały problem- a własciiwe dwa . na moim nowym :mur: Fastranie 250
1.Podczas jazdy na nierównościach( hehe a gdzie ich nie ma) zdarza sie syszec taki dziwny terkot jakby łancuch o coś obcierał- odkręcilem kapę , sprawdzilem zębatkę , jest ok, naciągnąłem łańcuch i cały czas to sie powtarza. sprawdzilem na biegu na postawionym nóżkach i tego nie ma , jedynie łancuch wpada w jakies dziewne wibracje ale tarciea nie słychać . z tego wynika ze jedynie pod obciążeniem.
2. Zrobiłem już 120 km więc sią czaję na wymianę oleju, wcześniej wyczytałem ze polecacie motula i chyba na taki się zdecyduję ale problem dotyczy sprzegla, po kilkunastu minutach jazdy dzwignia biegów zachowuję się jakby się zblokowała ani w jedną ani w drugą stronę. dopiero po ruszeniu paru cm zachowuje się normalnie- czyżby olej był winien ?? . Sruby wszystkie są podociagane , nic nie jest luźnego więc jestem cały dziki dlaczego tak sie dzieje.
może ktoś wyjaśni co moze być przyczyną takich usterek.
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

Motocykl: Fastran FR250-3
Tel. kom.: 792108065

stuki podczas jazdy

Postautor: Gaber dodano: 02 cze 2009, 21:39

Co do pierwszego punktu, myślę , że to może stukać zacisk hamulcowy z przodu(ale to norma ) , ponieważ on tak sobie pływa i ma pewien luz , który słychac na nierównościach ( jak zacznie Ci stukać w czasie jazdy na nierównej drodze to naciśnij lekko na dźwignię hamulca przedniego i zobaczysz , czy ucichnie ). Co do punktu drugiego to _bezradny
Awatar użytkownika
Gaber
Forumowicz

Motocykl: R-150
Tel. kom.: 606259487

stuki podczas jazdy

Postautor: skopi dodano: 02 cze 2009, 22:03

ten stuk pochodzi jakby spod miejsca gdzie łancuch chowa się za ramę (awidentnie słyszalny z dołu a nie z przodu) - może jutro znajde chwile i zdejme oslonę łańcucha i karnę sie kawałek bez tego
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

stuki podczas jazdy

Postautor: Shipp dodano: 03 cze 2009, 01:16

Może Ci się jakaś śrubka poluzowała gdzieś na dole i stuka luźny element?
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

stuki podczas jazdy

Postautor: skopi dodano: 03 cze 2009, 08:01

posprawdzałem wszysko co jest i wszystko jest podociągane,chyba sie wybirę na stacje diagnostyczną na rolki mam tam znajomego moze tam sie uda zlokalizoawc :D
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

stuki podczas jazdy

Postautor: Shipp dodano: 03 cze 2009, 08:07

Czasem zdarza się, że obudowa w miejscu gdzie łańcuch wchodzi na zębatkę zdawczą ma za mały otwór i łańcuch o nią trze /były już takie przypadki/. Zajrzyj i zobacz czy nie jest wytarta /u góry/, jeśli jest to podpiłuj pilnikiem 1-2mm i powinno przestac trzec.
Shipp
Forumowicz

Motocykl: .

stuki podczas jazdy

Postautor: Luca dodano: 03 cze 2009, 09:30

Sprawdź, czy wahacz nie ma luzu i czy łancuch prawidłowo styka się z osłoną gumową na wahaczu. Sprawdż czy śruby do naciągania łańcucha wystają jednakowo, tzn czy odległość od końca śruby do czoła wahacza jest taka sama po obu stronach.
Odkręć osłonę przedniej zębatki i pooglądaj, czy nigdzie nie ma śladów otarć zrobionych przez łańcuch. To tyle co mi przychodzi do głowy.
Co do drugiego problemu to wydaje mi się, że to wina oleju. Skleja sprzęgło i masz problemy z włączaniem biegów. Zmień olej na innej marki i się przekonasz, czy to było przyczyną.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

stuki podczas jazdy

Postautor: jacek dodano: 03 cze 2009, 12:51

z tymi biegami to zobacz sprzęgło może trza podregulować u mnie tak było
jacek

stuki podczas jazdy

Postautor: skopi dodano: 03 cze 2009, 16:24

W piątek lece do Koronowa po olej motula i owiewkę. zobaczę czy po wymianie bedzie dalej to samo ze sprzegłem.
Wyregolawane sprzeglo jest dobrze tylko że po jakimś czasie biegi zaczynają głosno wchodzić więc podejrzewm że to jednak wina oleju, 200 km na liczniku więc wymina się przyda już. pasmotrim-uwidim he-he jak kiedyś mówili 'towarzysze"
ile km trzeba docierać te cuda?/ i jaka V max. na dotarciu bo bujam sie w granicach 60 aby nie przedobrzyc.
Awatar użytkownika
skopi
Forumowicz

stuki podczas jazdy

Postautor: Luca dodano: 04 cze 2009, 08:44

skopi pisze: ile km trzeba docierać te cuda?/ i jaka V max. na dotarciu bo bujam sie w granicach 60 aby nie przedobrzyc.

Był temat o docieraniu, warto poszukać.
Ogólnie są dwie szkoły docierania: tradycyjna i na szybko. Poczytaj i sam zdecydujesz jak chcesz docierać swój motocykl.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Następna

Wróć do Wszystko na temat...