Sorry ale czytam to i mnie coś rzuca więc będę ciopał. Jakie blokady?! W skuterach to wiem że są ale w 150 czy 250? Twój wektor na luzie wkręca się na 12tyś obr więc gdzie ta blokada?! Ten silnik po prostu nie rozpędzi tej masy więcej niż te 120, jak się położysz na moto i zniwelujesz trochę opór powietrza to morze 130 poleci (wnioskuje z tego co mówisz). I tak uważam że to jest wyczyn. Ludzie, WSK miała 5KM ze 125, 7KM ze 175 (później poprawiali te konstrukcje i miały trochę więcej ale i tak słabiutko, oraz były mankamenty tych silników). OK były to dwusuwowe silniki ale jak by były do bani to by ich nie stosowano w krosach gdzie wykręcają z nich 12KM albo 20KM. Jak pogrzebiesz w tym silniku i uzyskasz jeszcze może te 3KM więcej to dla mnie już jest kosmos.
Nie wiem, przerób układ wydechowy, popraw dolot, grzebnij w gaźniku, większa dysza, podnieś komorę mieszania i wyreguluj to to porządnie. TO może coś poprawi. Już nie mówię o większych przeróbkach jak poszerzania kanałów wydechu i dolotu, ostrych wałkach rozrządu, podcinanie prowadnic zaworowych żeby był jak największy przelot w kanałach wydechu i dolotu, polerowania portu głowicy na lustro żeby zmniejszyć opory powietrza, polerka kanału wydechowego, niższe planowanie głowicy żeby podnieść stopień sprężania, Kur...a, jest czujnik na wale, podpinaj wtrysk paliwa, jakiś pojazd może ma już takie rozwiązanie to się podbierze, dokładne wyważenie wału razem z korbowodem, nie wiem co dalej... może odchudzony kosz sprzęgła i wszystko co dużo wazy w silniku i się kręci żeby było lżejsze to będą mniejsze straty sprawności. No i po co to? Wtedy może poleci 140Km/h, spadnie żywotność tego silnika.
Chcecie żeby wkręcał się na kosmiczne obroty, a czy zdajecie sobie sprawę że jest to tak zrobione specjalnie i obliczone. Człowiek który to projektował wiedział że np. do 12tyś obr to spoko nic nie nie dzieje, ale już przy 15tyś obr olej nie nadąża smarować, osiąga wyższą temp silnik, wirujące elementy dostają większych wibracji i tez je szybciej H... strzela.
Ja wszystko rozumiem jak masz silnik 3L V6 i tylko 150KM wypluwa na hamowni. Wtedy można się bawić i podciągnąć go prawie do tych 200KM z serii nie mówiąc już o doładowaniu, a nie mordować silnik który ma połowę szklanki wody.
Mało ci mocy? To kupuj litra. Tysiączek ładnie się odpycha. CBR liter jak dla mnie spokojnie spowoduje że świat bardzo szybko zaczyna spier... jak odkręcisz manetkę.
Przepraszam za wulgaryzmy oraz nikogo nie chciałem urazić. Ale z malucha nie da rady zrobić ferrari tylko dlatego że jest czerwony.