Alarm z powiadomieniem?

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: herrmannek dodano: 14 sie 2008, 21:18

Dzisiaj przyszedł... Koszmarnie napisana instrukcja i ta angielska i ta polska(jedna kartka). pilociki dość tandetne ale ujdą w tłoku. jeszcze nie rozgryzłem co i jak z kabelkami więc nic nie kombinowałem...
herrmannek

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: Largo dodano: 14 sie 2008, 21:44

Masz wszystkie czarne, tak? Te w alarmach Stig'a są różnych kolorów i zalecają je zakleić taśmą po skończonej instalacji - co ma zapobiec rozpracowaniu alarmu przez złodzieja :]
Ja nadal chce kupić ten alarm ze Stig'a, ale zastanawiam się nad tym czujnikiem ruchu (mikrofalowym). Nie chciałbym, aby to mi się włączało co chwilkę - a na zlocie mnóstwo ludzi i jak tu ma się alarm nie włączyć jak reaguje na ruch? Pisałem do Stig'a, ale tak mi odpowiedzieli, że nic z tego więcej nie wiem :nuda: Może ten czujnik włącza tylko opcję panik? Bez sensu byłoby, gdyby włączał alarm, gdy ktoś dłużej postoi obok motocykla... Może Wy macie jakieś pojęcia jak to działa - ten czujnik mikrofalowy ??
Largo

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: herrmannek dodano: 14 sie 2008, 22:31

kabelki mam kolorowe... wydaje mi się, że taki alarm łatwo rozbroić tak czy siak, ja mam tylko nadzieję, że pilot da mi sygnał zanim się dobiorą do czegoś... Czujnik wstrząsu jest "regulowany" w ten sposób, że jak chcesz mieć mniejszą czułość przetnij zielony kabelek :) Do zestawu kupię sobie jeszcze blokadę na tarczę z alarmem i powinno wystarczyć żeby zostawić go przed marketem... Chyba każdy kto się zna na alarmach i złodziejstwie wie, że z takim moto więcej zachodu niż zysku. A i jest niby przedalarm. pierwsze stuknięcie to tylko krótki sygnał światło/dźwięk, jeśli w wyznaczonym czasie będzie drugie zdarzenie dopiero wtedy idzie na całość. Ale najpierw trzeba to sprawdzić, jak mówiłem instrukcja jest dość lakoniczna...
herrmannek

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: Chris K dodano: 17 sie 2008, 01:31

Witam.

Mam ten alarm http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=413017233, zainstalowałem go z ponad miesiąc temu. Alarm posiada funkcję prealarmu - tzn. pierwsze np. przypadkowe wstrząśnięcie motocykla powoduje wyzwolenie 6 pojedynczych sygnałów i mrugnięć migaczy (i pisków w pilocie), gdy w tym czasie lub niedługo potem nastąpi ponowny wstrząs włącza się alarm. Czyli nie ma osobnego czujnika reagującego na lżejsze wstrząsy, nie ma też regulacji płynnej tylko 2-stopniowa - standard i po przecięciu kabelka mniejsza czułość (podobno, nie sprawdzałem). Czułość standardowa nie jest bardzo duża i może dobrze bo nie reaguje na wiatr, nawet silniejszy, ale też nie reaguje na lekkie dotknięcia czy przechylania motoru. Alarm nie posiada diody mrugającej. Nie posiada też sterowania dodatkowych zewnętrznych przekaźników, nie posiada wejść czujników dodatkowych. Alarm posiada wyjścia sterujące minusem stacyjki dzięki czemu można zrealizować funkcję zdalnego odpalania a także odcięcia zapłonu w czasie alarmowania, można też zdalnie unieruchomić motor dzięki temu. Podłączenie alarmu nie jest trudne, sporo informacji o podłączeniu, oprócz załączonej instrukcji, znalazłem tu na forum w osobnym wątku o alarmie - tylko tamten alarm zdaje się nie obsługiwał minusa stacyjki. Kwestia jeszcze znalezienia miejsca na zamontowanie alarmu - centralka mogłaby być trochę mniejsza. Kable są kolorowe więc dobrze jest później zamaskować je czarną taśmą. Ciekaw jestem jak elektronika alarmu zniesie wibracje motorka.
Co do alarmu z czujnikiem mikrofalowym to pewnie trzeba wziąć pod uwagę zwiększony pobór prądu alarmu w stanie czuwania. Z tym że jeśli parkuje sie w garażu a alarm włącza tylko w "terenie" to chyba nie ma to znaczenia.
Chris K

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: LEFTHANDY dodano: 17 sie 2008, 02:05

Largo: Ten chromowany filtr paliwa na twoim chomiku to gdzie wyczaiłeś?
Sprawdź, czy twoje spasione dupsko pasuje do wymarzonego sprzęta: http://cycle-ergo.com/
Awatar użytkownika
LEFTHANDY
Forumowicz

Motocykl: Rude Bettie V250

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: Largo dodano: 17 sie 2008, 13:56

LEFTHANDY pisze:Largo: Ten chromowany filtr paliwa na twoim chomiku to gdzie wyczaiłeś?

Na allegro. Tutaj masz linka do tańszej aukcji niż ta na której wtedy to znalazłem:

http://moto.allegro.pl/item417652734_tuning_filtr_paliwa_chrom_siatka_tworzywo_8mm.html#photo

Obrazek

Warto założyć taki filtr, bo przecież wiadomo jak to jest z jakością paliw - raz się trafi super, a raz jakieś lewe :/
Nie wiem, czy słyszeliście, że nie powinno się tankować w trakcie wlewania paliwa z cysterny do zbiornika na stacji i godzinę po tym, bo paliwo wtedy się miesza z syfami z dna zbiornika (piach, woda i inne dobrodziejstwa) i dopiero jak się ustoi to można bezpiecznie lać do pełna :D
Largo

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: abu dodano: 17 sie 2008, 15:08

W Bieszczadach tankowaliśmy tylko po zalaniu nowej dostawy i wszyscy mieli wrażenie że motorki szły lepiej.
Awatar użytkownika
abu
Sympatyk

Motocykl: HONDA CRF 250L

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: Largo dodano: 17 sie 2008, 16:06

Może jakieś inne paliwo tam lali... Ogólnie ta teoria z mieszaniem się osadów z dna ma sens, ale w zbiorniku podziemnym na stacji jeszcze nie byłem, więc ciężko powiedzieć ;p A macie pozakładane filtry paliwa?
Largo

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: Largo dodano: 17 sie 2008, 16:20

To na bank ;) jak widać Wasze motorki też to wyczuły :D
Largo

Alarm z powiadomieniem?

Postautor: scOti dodano: 21 wrz 2008, 19:51

http://www.allegro.pl/item434206455_uwa ... ienie.html

Obrazek

100zł

z powiadomieniem wydaje sie fajny
scOti