close

Informacja dotycząca plików cookies
Informujemy, że używamy informacji zapisanych na urządzeniach końcowych użytkowników przy pomocy plików cookies, w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Korzystanie z naszego serwisu internetowego oznacza, że użytkownik wyraża zgodę na ich zapisywanie.

skuter- odpalanie

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: skuter- odpalanie

Postautor: Luca dodano: 10 sty 2013, 11:07

Deamiens pisze: No i skoro był "na regulacji", to z jakiego powodu i ...

No dał do serwisu, bo mu skutr palił ciągle tylko na jeden tłok :D
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: koty4 dodano: 10 sty 2013, 13:09

No więc kupiłem nową świecę i założyłem. Odpalił, pochodził i w momencie, kiedy się rozgrzał i chciał zejść z obrotów, momentalnie go odcięło i zgasł. Próba ponownego uruchomienia nie dała rezultatu. Zobaczymy, czy jak przestygnie to odpali. Kumpel twierdzi, że mial tak samo w motocyklu, jak padała mu cewka. Nagrzała się i nagle dupa.
Aha, po serwisie skuter chodzil zajebiście. Przez 2 miesiące nic się nie stało. Pojechałem na stację i wyjątkowo zalałem 98. Pojechałem do pracy, a z powrotem był już zonk (chwycił wtedy mróz).
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

Motocykl: Yamaha Majesty 400

Postautor: Luca dodano: 11 sty 2013, 09:14

Może po prostu twój skutr nie lubi zimna :cold: i jak zrobi się cieplej będzie wszystko oki, albo może być też cewka, bo dostała wilgoci, albo czujnik położenia wału, albo po prostu kabel WN. Mozliwości jest niestety wiele.
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: Deamiens dodano: 11 sty 2013, 12:32

Ew. byłoby zabawnie, gdyby się okazało że ciut się zaworek pływakowy przytkał, i powodem "awarii" było wypalenie paliwa z komory pływakowej połączone ze zbyt wolnym napełnianiem jej, silnik akurat stygnie z prędkością napełniania się gaźnika paliwem (jak najbardziej prawdopodobne, raz tak miałem) :)) Ale my tu sobie możemy tylko teoretyzować, wszystko się sprowadza do tego czy zaczniesz sprawdzać wszystko po kolei, czy go oddasz na serwis :)
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: koty4 dodano: 02 mar 2013, 18:17

K...wa nie znam się ale próbuję :)) Rozgrzebałem gaźnik i wszystkie dziurki wyglądają na drożne :)) .Złożyłem cały syf i dupa. Jak dałem paliwo bezpośrednio do komory spalania, to się odezwał, ale komora plywakowa pusta. Albo coś źle podłączyłem, albo zawór iglicowy (tak to się chyba nazywa :swir: ) się nie otwiera. Acha. A jak sprawdzić czy automatyczne ssanie działa? Jeszcze się pobawię, ale na mechanika to raczej zadatków nie mam. Należe chyba do tych co płacą i płaczą :rotfl: . W sumie nic do śmiechu :)) Jeszcze spróbuję ominąć zawór podciśnieniowy i podłaczyć bezpośrednio pod gaźnik paliwko. Chyba się da??
W razie czego w tygodniu do mechaniora :/
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

Postautor: selmen dodano: 03 mar 2013, 12:51

kranik podciśnieniowy? sucha membrana po postoju jak tak i nie podaje, zrób kroplówkę z butelki i wężyka, jak chodzi, wymień kranik. ja u siebie w skutrze już parę wymieniłem i po długim postoju jest zawsze to samo. tylko że u mnie nie odpala w ogóle jak postoi i zapodaję paliwo strzykawką do przewodu, potem jakoś zasysa z kranika ale czasem po kilku próbach. jak nie to- to zawory bym sprawdził.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: pasek888 dodano: 03 mar 2013, 14:39

Moim zdaniem to wina automatycznego ssania. Mogło się po prostu uszkodzić. Proponuję je wymienić (groszowa sprawa) i usterka powinna zniknąć.
pasek888
Forumowicz

Motocykl: Romet Soft Chopper 125

Postautor: koty4 dodano: 03 mar 2013, 15:19

A jak domowym sposobem sprawdzić czy ssanie działa?
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

Postautor: selmen dodano: 03 mar 2013, 15:34

powiem szczerze, że jak działa ssanie to nie wiem ale tak sobie przypomniałem, że warto zajrzeć do filtra powietrza, nie wiem jak to jest u ciebie, u siebie mam taką puchę przy przekładni pasowej połączoną króćcem z gaźnikiem, jak to wyciągłem i rozebrałem to łyżką można było błoto wybierać. gąbkę wyprałem, oczyściłem wlot (u mnie jest siatka) i dynamika znacznie wzrosła, zniknęły też "martwe punkty" podczas jazdy. gaśnięcie po wyłączeniu ssania też mi wtedy znikło.
Non Omnis Moriar...
Awatar użytkownika
selmen
Klubowicz

Motocykl: WSK;KZ550;Fj;R1100RT;Duke II

Postautor: koty4 dodano: 03 mar 2013, 15:57

Ja mam filtr papierowy, taki dziwny trochę kształt. Jest czysty i przepiękny, a bez filtra też nie daje rady :))
Awatar użytkownika
koty4
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...