Lokalizator GPS wykonany przy użyciu telefonu.

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: Lokalizator GPS wykonany przy użyciu telefonu.

Postautor: Niebieski dodano: 10 lut 2013, 20:03

Jak na razie, to możesz zrobić już "tutoriala" do tego:
- skąd ściągnąć ten program, czy z poziomu samego telefonu, czy też z kompa kopiujemy na telefon i uruchamiamy, czyli instrukcja instalacji, ja nie mogę znaleźć tego programika w necie za darmo
- opis obsługi, czyli instrukcje jak skonfigurować można ten program pod każdym kątem
- opis jak się postępuje aby sprawdzić wszystkie funkcje z drugiego telefonu, czyli w akcji
Jak zrobisz na to łopatologiczną instrukcję, to będę naprawdę wdzięczny, bo programik nie dość, że mi jakoś trudno z poziomu kompa znaleźć za darmo, to i opisany na polskich np. forach niestety nie jest :(
Awatar użytkownika
Niebieski
Klubowicz

Motocykl: brak
Tel. kom.: 604956970

Re: Lokalizator GPS wykonany przy użyciu telefonu.

Postautor: kalin20 dodano: 10 lut 2013, 21:05

Myślę że jutro najpóźniej w poniedziałek coś wrzuce ;)
Powiedzcie tylko o jakie systemy mobilne wam chodzi ?

EDIT:

Prosiliście żeby opisać wszystko krok po kroku
ANDROID

Jest to najpopulajnieszy obecnie system mobilny, ceny telefonów zaczynają sie od 100 zł więc nie jest to duży wydatek.
Polecał bym użycie LG GT540, tani telefon i dostępny jest na niego praktycznie każdy Android od 1.6 do 4.0.

Żeby wykonać lokalizator potrzebujemy 2 rzeczy.
-Karta SIM, operator jest nieistotny, najlepiej wybrać oferte która po doładowaniu otrzymuje długą wartość konta. Ze swojej strony mogę polecić ofertę PLAY. Mają tanie pakiety internetowe. Na karcie wystarczy ok 10zł miesięcznie więc nie są to duże pieniądze.
-Kolejną rzeczą jakiej potrzebujemy jest program. Polecam
https://play.google.com/store/apps/deta ... zpieczniej.
Opis ze strony producenta
"Teraz możesz lokalizować bliską Ci osobę za darmo, bez zbędnych kosztów i podpisywania umów z Operatorem. Łatwe w obsłudze rozwiązanie, które w każdej chwili pozwoli
na zlokalizowanie telefonu z dokładnością nawet do 1 metra (za pomocą wbudowanego modułu GPS jaki posiada Twoja komórka)."

Konfiguracja krok po kroku jest dostępna pod adresem
http://www.bezpieczniej.pl/info-menu-10-18.html

SYMBIAN

Podobnie jak na Androidzie potrzebujemy karty i programu.
Na tym systemie ja bedę opierał swój lokalizator więc będzie to troche szerzej opisane.

Potrzebujemy programu
http://www.ipmart-forum.pl/showthread.p ... 20Periodic

Program ma wiele ciekawych funkcji.
-zapisywanie śladu
-po wysłaniu sms można otrzymać wiadomość zwrotną z lokalizacją
-jeśli zostanie zmienina karta sim dostaniemy powiadomienie

Program jest trudny w konfiguracji. Najpierw musimy zarejstrować się na stronie
http://phonelocator.mobi/
Kolejno instalujemy program na telefonie i podajemy dane z rejstracji na stronie

Konfiguracja:

1. Po zainstalowaniu wchodzimy w Periodic i na samym początku przystępujemy do darmowej rejestracji programu w celu utworzenia naszego konta na które będą spływać wyniki lokalizacji.

2. Teraz przechodzimy do zakładki Settings i poprawnie konfigurujemy program. Opisze co oznaczają ważniejsze pozycje;

Periodic updates - chodzi o automatyczne lokalizowanie i update na serwer. Jest możliwość ustawienia interwału. Program robi to niezauważalnie i automatycznie w tle. Każda taka lokalizacja pobiera trochę baterii przy tym jeżeli program nie może połączyć się przez WI-FI automatycznie wybiera następny punkt dostępu z kolejki np. wap więc też trochę to kosztuje.

Autostart - jak sama nazwa wskazuje. Dobrze włączyć, to przy każdym włączeniu telefonu aplikacja zacznie lokalizację.
Buddy number - numer na który zostanie wysłany sms w przypadku zmiany karty SIM. (SMS-a nie da się wysłać z zastrzeżonego i tym sposobem mamy numer złodzieja dla policji)
Try all access points - jak sama nazwa wskazuje. Dla przykładu jeżeli program nie będzie mógł się połączyć z punktem dostępu widniejącym o jedną pozycję w dół wtedy próbuje następne.

Co w przypadku zgubienia telefonu ?
1. Po prostu wysyłamy sms-a na nasz numer o treści Update a potem logujemy się na konto na stronie http://periodic.phonelocator.mobi

Jeżeli automatyczne lokalizowanie mieliśmy wcześniej wyłączone to warto przed wysłaniem sms-a na nasz numer zmienić w ustawieniach na stronie aktualizowanie np. co 30minut a potem wysłać SMS. Wtedy telefon podczas łączenia się z serwerem zmieni sobie ustawienie i będzie co chwila wysyłał dane na serwer gdzie jest. Oczywiście jak telefon z GPS to dane będą dokładniejsze. Jeżeli w telefonie zmieniono kartę sim a telefon nie został zablokowany przez simlocka i numer centrum wiadomości się zgadza to na numer buddy który wcześniej podaliśmy zostanie wysłany sms złodzieja. Wtedy na niego wysyłamy sms-a update (możemy złodzieja trochę wystraszyć) albo jeżeli automatyczna lokalizacja jest włączona poczekać (na stronie mamy napisane kiedy nastąpi kolejne połączenie) aż komórka sama da o sobie znać i nie straszyć złodzieja. Wszystko zależy jak ustawiliśmy. Sprytny program. Warto tez zaznaczyć że jeżeli mamy włączoną opcję Autostartu to od razu gdy złodziej zmieni kartę sim na samym wstępie po włączeniu juz nastąpi połączenie. Telefon jeżeli nei będzie się mógł połączyć przez ten punkt dostępu przechodzi automatycznie do następnego. Zrobiłem taki eksperyment i po zmianie karty SIM z Play na Orange i wyłączeniu w moim wi-fi modemu obserwowałem co się stanie. Telefon na początku połączył się z routerem ale po 10sec jak zobaczył że nie może się połączyć dalej to przeszedł na EDGE i o dziwo mimo że te punkty dostępu były dla Play połączył się przez EDGE i po chwili miałem dane o lokalizacji na swoim koncie. Na pewno przyda to się jak zgubimy telefon na wsi w polu bo w bloku gps nie złapie i złodziej może być sprytniejszy.

*przy połączeniu WI-FI (analogicznie do EDGE czy UMTS) to że w telefonie coś się dzieje widać tylko tak, i to po odblokowaniu klawiatury bo jak telefon leży to nawet wyświetlacz się nie włącza

Oczywiście w telefonie musi być włączony GPS oraz połączenie z internetem

W razie jakich kolwiek pytań piszcie, chętnie odpowiem ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Poprzednia

Wróć do Wszystko na temat...