Benzer Shaft 50 - zwiększenie mocy

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: Benzer Shaft 50 - zwiększenie mocy

Postautor: Miro dodano: 24 sie 2013, 08:32

Nie ważne ile ma lat,my też byliśmy kiedyś młodzi i też w sprzętach jakie by nie były to sie grzebało,ale po co młodego człowieka od razu zniechęcać.
Jak sie znajdzie upierdliwy glina to na 50 cie uwali,bo zmierzy ci droge chamowanie i wyliczy z jaką prędkością jechałeś.Na 50 jest dopuszczalna prędkość 45 km\h a one potrafią dużo więcej.Więc jak chcesz psa uderzyć kija zawsze znajdziesz.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miro
Forumowicz

Motocykl: BMW r1100r ,HONDA CB 500

Postautor: nitros5 dodano: 24 sie 2013, 12:41

beniamin82 pisze:Mu tu sobie gadu-gadu. a kolega nikt nie zauważył że nitro5 nie był w powitalni, a po za tym:

Ostatnia wizyta:22 sie 2013, 22:27

Pewnie zwątpił po tym co przeczytał i juz nas nie lubi...

Nei napisał tez ile ma lat, a takie teksty o tunningowaniu to ja znam z forum romet125.pl.
Tam każdy szanujący się 16latek z A1 chce zeby toto leciało przysłowiowe 200.
Dobrze że ja jak miałem 18lat to miałem Wskę którą nijak nie dało się tanio stuningować..

Miro pisze:.Cylinder 50 czy 80 z wyglądu jest taki sam

No więc nie jest.... na każdym cylindrze chińskim od 50 do 125 jest odlew na którym jest podane ile toto ma pojemności.
Jeżeli tę cechę szlifniesz to już wiadomo że coś było kombinowane.

Nie to że nie lubię, tylko mnie w domu nie było ;) Wyjazd miałem z kolegami. A więc tak. Jeśli bym, zamontował modół odblokowany, wybebeszył wydech, lepszy gaźnik wstawił, no i może jakąś lepszą świecę bo słyszałem że też one coś tam dają, to o ile mniej więcej podniosła by się moc? I czy jeśli bym te części wymienił nie zmieniając cylindra to czy już też bym jeździł nielegalnie czy jeśli bym ten cylinder wymienił? A tak odstępując od tematu troszeczkę, mam takie pytanie. Jadąc załóżmy 65km/h na 3 biegu przy 9tys obrotów, wrzucając 4 bieg obroty drastycznie maleją i motor potrafi z 65 na 45km/h spaść. Czym to może być spowodowane? A tak woogóle to dzięki za tyle odpowiedzi ;) już wiem że na forum pozostanę na dłużej.
nitros5
Forumowicz

Motocykl: Benzer Shaft 50, eMZ TS 250

Postautor: kalin20 dodano: 24 sie 2013, 12:46

Blokada na module, poprostu odcina zapłon ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

[url]https://www.facebook.com/RometDivision[/url]
Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Motocykl: Romet Division

Postautor: nitros5 dodano: 24 sie 2013, 13:11

kalin20 pisze:Blokada na module, poprostu odcina zapłon ;)

Czyli jeśli bym zamówił jakiś odblokowany modół to czy na tym 4 biegu by wzrosła prędkość? I możecie dać link do aukcji z jakimś modółem oraz bym także prosił o link do aukcji z filtrem stożkowym do gaźnika, ponieważ ten co mam jest za przeproszeniem do dupy. Jak będę miał dzisiaj czas to wstawie zdjęcie tego filtru i zobaczycie, a po za tym filtr stożkowy fajniej wygląda ;)

Znalazłem na allegro takie coś: http://allegro.pl/modul-zaplonowy-odblo ... 75149.html czy mogło by być?
nitros5
Forumowicz

Motocykl: Benzer Shaft 50, eMZ TS 250

Postautor: kamil_juri dodano: 24 sie 2013, 14:10

nitros5 pisze:Załóżmy że spowoduję wypadek bez ofiar, tzn zderzę się z samochodem z mojej winy. Albo nie z mojej winy, czy jest jakaś różnica?

Przy pojeździe, który nie przeszedł przeglądu i nie zgadza się z dowodem? OC masz od razu nieważne. POJAZD NIEDOPUSZCZONY DO RUCHU. Niezaleznie od tego czy z twojej czy nie z twojej winy zawsze zapłacisz. Totalnie bez sensu. Z pojemnością lepiej nie kombinuj. Niezgodność z dowodem rej. to nagorsze co można sobie zrobić. Albo kup coś lepszego albo baw się z oprzyrzadowaniem. Tam też zyskasz trochę mocy a nie wprowadzisz istotnych zmian do konstrukcji.
Awatar użytkownika
kamil_juri
Forumowicz

Motocykl: Zipp Raven 2012 r.

Postautor: kalin20 dodano: 24 sie 2013, 14:54

Najlepiej bedzie podjechać gdzieś do sklepu stacjonarnego i kupić na miejscu żeby zoabczć czy pasuje. Wiem że drożej ale wrazie coś nie musisz odsyłać.
Stożka nie montuj, bedzie Ci tylko więcej palił a nic Ci to specjalnie nie da.
Wydech też zostaw w spokoju.

Jeśli brakuje Ci mocy na podjazdach to zamontuj o jeden ząb mniejszą zębatkę zdawczą, bedzie lepiej się zbierał i miał troszke wiecej siły ale może dalikatnie v-max spraść ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Postautor: Deamiens dodano: 24 sie 2013, 15:06

Tak z ciekawości (skoro rozmowa zeszła z aspektów technicznych na prawne), co powiedzie na temat użytkowania pojazdów o pojemności poniżej 50ccm z silnikami am6? Stosowany m.in. w RS 50, TZR 50 i podobnych, moc rzędu 10KM, chudy jeździec spokojnie trzycyfrową prędkość załapie.

Co do właściwego tematu nie widzę sensu się wypowiadać, bo z jednej strony był już nieraz przerabiany na forum (choć, o dziwo, ograniczało się to do kwestii technicznych), z drugiej strony nitros5 najwyraźniej kulturą nie grzeszy jak już zauważył beniamin, nie przywitał się, nie zapoznał z poruszaną już tematyką...
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: kalin20 dodano: 24 sie 2013, 15:27

Silniki AM6 to potworki małe.
Było pisane wcześniej co mogą zrobić niebiescy jak CIę złapią i co może się stać jak spowowdujesz kolizję i udowodnią Ci że nie jechałeś motorowerem ;)
Zapraszam na Fanpage ;)

Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

Postautor: Deamiens dodano: 24 sie 2013, 16:02

Tylko jak konkretnie mi to udowodnią? Pojemność w przypadku am6 jest "motorowerowa", a prędkości większej niż 45kmph mogłem nabrać jadąc z górki. I nie pytałem o możliwe konsekwencje, a jedynie prywatną opinię osób krytykujących zwiększanie pojemności motorowerów do motocyklowej - mimo, iż motocykl o poj. 110ccm na bazie chociażby Shafta 50 dostałby dupy na każdym polu od większości pojazdów wyposażonych w tego "małego potworka".
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: kalin20 dodano: 24 sie 2013, 17:08

Nie ma wytłumaczenia że jechałeś z górki. Skoro motorower to pojazd silnikowy którego konstrukcja uniemożliwia rozwinięcie prędkości większej niż 45km/h to nawet jadąc z górki nie masz prawa rozwinąć większej prędkości.
Udowodnić jest prosto. Np policja wykona Ci pomiar prędkości i który wykaże że jechałeś więcej niż 45km/h to masz problem.
Biegły sądowy może określić że pojaz miał usunięte blokady bądź została zwiększona jego pojemność skokowa, w jaki sposób to nie wiem ale wiem że mogą to zrobić.
Wszystko na temat blokad jest zawarte w homologacji pełnej danego motoroweru, i można odczytać że np dysza w wersji zablokowanej to x, jeśli jest inna to zdjęto blokady i nie jest to motorower ;).

Polecam też zapoznać się z artykułem ;)
http://www.skuterowo.com/jazda-skuterem ... zym-grozi/
Zapraszam na Fanpage ;)

Awatar użytkownika
kalin20
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...