Testy i prezentacje motocykli z chińskim rodowodem

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: Testy i prezentacje motocykli z chińskim rodowodem

Postautor: Snajper dodano: 28 wrz 2015, 10:59

Filmiki oddają lepiej to co się działo w Kielcach, wrzucę więc fotki rzeczy ciekawych i dziwnych które widziałem.

Bardzo Ładny Junak M16 - jak dla mnie arcydzieło:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tutaj łezka zakręciła mi się w oku ze wzruszenia:
Obrazek
Obrazek

Zipp w wersji zimowej:
Obrazek

Elektryk dla uczulonych na dwa koła ;) czyli skrzyżowanie meleksa ze skuterem:
Obrazek

A próbowanie jazdy na tym czymś sprawiło mi niesamowitą uciechę. To dla tych, którzy nie lubią chodzić :)
Obrazek
----------------------------------------------
Obrazek Nie walcz z maszyną. Poznaj ją, zrozum, poczuj - niech stanie się częścią Ciebie.
Awatar użytkownika
Snajper
Klubowicz

Motocykl: BenycoBr125/Honda Deauville650
Tel. kom.: 698398528

Postautor: Luca dodano: 29 wrz 2015, 09:17

No tak, miałem targi pod nosem i nawet nie wiedziałem :mur:
Awatar użytkownika
Luca
Klubowicz

Motocykl: Jinlun250*XVS*GL1500*HD

Postautor: jacek.rc dodano: 01 paź 2015, 11:02

Na stronach Ścigacza .pl ,są prezentacje czterech modeli Rometa ,w tym Clasika 400 i piszą ...
http://www.scigacz.pl/Romet,2016,mega,t ... 27224.html
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: beniamin82 dodano: 01 paź 2015, 11:23

Jacku, oni w zasadzie nic nie piszą.
Opisy są w stylu, motocykl jest koloru czerwonego o agresywnej stylistyce i pochodzi z Chin (to już odważne stwierdzenie, do niedawna było cichutko o pochodzeniu Rometa)....No dobra trochę napisali o właściwościach jezdnych, za to plus. Ale...

Jaki silnik? OHV, OHC? Z czego kopiowany, z czego ewoluował, kto go produkuje...?
Ja odnoszę cały czas wrażenie że Oni wszyscy (oprócz Chopper magazyn) boją się narazić importerom (nie producentom) i napisać konkretną techniczną opinię...

Jakieś to takie wszystko rozmyte tam jest, żadnych konkretów.

Zresztą prawie wszystkie portale tak to opisują, a uwierzcie mi że dla znającego język angielski, odnalezienie podstawowych informacji czy dodatkowych zdjęć (od producenta z chińskim logo) jest proste...A szczególnie gdy ma się możliwość zerknięcia na VIN...Ja np. nadal szukam tych RX-ów rometa, bo nie mam VIN-u.
Oni mieli do niego dostęp ale nie skorzystali.

Dane z urzędu statystycznego Chin dotyczące eksportu motocykli przez "Top 50" producentów jest dostępne bez problemu...

Nie żebym się chwalił, ale jedna z opini o serwisie motocykle125-com.pl brzmi:
Pozdrawiam autora, świetne recenzje motocykli na YT. Zagłębienie się w pochodzenie silników i części jest super i powoduje że inne filmy większych serwisów są żałosne.

I ja niestety tak samo to odbieram, od nich nawet nie mam co "ukraść" takie same oczywiste oczywistości piszą. A skuterowo to juz w ogóle, kopiuje opisy ze strony producentów... Ja też nie jestem bezbłędny i czasem gafę walnę np. pomyliłem silniki w video o M12 i nie wiem jak to poprawić...szczególnie że motocykl oddany..

Ale taki tekst o ADV np.
Zażalenia? Testowany przez nas egzemplarz miał ewidentny problem z hamulcami, który jednak można zrzucić na fakt, że był to model przedprodukcyjny.

Jaki przedprodukcyjny, przecież ten model od co najmniej roku idzie w ilościach hurtowych do USA i na Białoruś...
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

Postautor: jacek.rc dodano: 01 paź 2015, 16:17

Eee tam ,ważne że coś piszą ,jeszcze nie dawno chińczyki to był temat TABU _boisie CHU-CHU ,kupisz żółtka ,a on się zjebie (no i niekiedy się psują ;p ).Za niedługo nasze sprzęty ,jako jedne z pierwszych ,będą warte miliony :foch: i wszyscy będą chcieli je mieć ;p i potem ...się ...obudzę :rotfl: :pomocy: .
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: Snajper dodano: 01 paź 2015, 20:43

Beniamin - zapominasz o jednej sprawie - założę się, że istnieje pewnego rodzaju nic porozumienia pomiędzy recenzentami a importerami. Taka wzajemna autopromocja. My wam damy motor do oceny, a wy nam zrobicie reklamę. Nie chodzi wcale o rzeczowy opis, tylko zachęcenie do zakupu. W zamian za to na targach (sam widziałem) powiesimy karteczki z napisem: testowane przez Skuterowo, testowane przez Motormanię. W ten sposób te serwisy są z kolei promowane przez importerów jako motocyklowa wyrocznia. No bo jeśli pisze że testowane przez, to znaczy, że testujący to ktoś bardzo ważny.

Poza tym co tu dużo mówić - aby napisać coś konkretnego, trzeba mieć wiedzę .Wbrew temu co mówisz, wiedza nie przychodzi tak łatwo, nie każdemu chce się ją zdobywać i nie każdy ją ma, skoro wystarczy pisać recenzję na temat koloru lakieru i cyknąć efektowne zdjęcia jak robi się stopala.

Zgadzam się z tobą, że poziom wielu opisów testowania motocykli jest żenujący. Nawet dla kogoś takiego jak ja, kto ma małą wiedzę. Lubię sięgać po źródła, które pozwalają mi zdobyć wiedzę, a nie opisują w taki sposób, że nawet ja spłodziłbym coś takiego po kilku minutach "testowania" motocykla.

Jeśli mogę trochę "podziobać" ;) . Przed zakupem oglądałem filmiki o Benku. Tylko ty powiedziałeś, jaki to silnik, z czego skopiowany i czego kopią jest Benek. :) Bez problemu wyszukiwarka znalazła stronę którą tworzysz, a to znaczy, że sporo osób docenia twój sposób podejścia do tematu. Po prostu ludzie szukają faktów, nie reklam. :)
----------------------------------------------
Obrazek Nie walcz z maszyną. Poznaj ją, zrozum, poczuj - niech stanie się częścią Ciebie.
Awatar użytkownika
Snajper
Klubowicz

Motocykl: BenycoBr125/Honda Deauville650
Tel. kom.: 698398528

Postautor: andrzej_sl dodano: 01 paź 2015, 21:51

jacek.rc pisze:Eee tam ,ważne że coś piszą ,jeszcze nie dawno chińczyki to był temat TABU _boisie CHU-CHU ,kupisz żółtka ,a on się zjebie (no i niekiedy się psują ;p ).Za niedługo nasze sprzęty ,jako jedne z pierwszych ,będą warte miliony :foch: i wszyscy będą chcieli je mieć ;p i potem ...się ...obudzę :rotfl: :pomocy: .

Jacku, co Ty tam bierzesz? :rotfl:
Polecam zmienić dilera :czapa: :cwaniak: :D :D :D
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie - "Made in China".
andrzej_sl
Klubowicz

Motocykl: Mińsk125-JL150-GS500-ST1100
Tel. kom.: 600413426

Postautor: andrzej_sl dodano: 01 paź 2015, 21:56

beniamin82 pisze:
Jaki przedprodukcyjny, przecież ten model od co najmniej roku idzie w ilościach hurtowych do USA i na Białoruś...

Jakie dwa różne światy :roll:
Trzy najpopularniejsze słowa na świecie - "Made in China".
andrzej_sl
Klubowicz

Motocykl: Mińsk125-JL150-GS500-ST1100
Tel. kom.: 600413426

Postautor: Dyziek76 dodano: 01 paź 2015, 22:01

Beniamin, jest szansa, ze od "obrazonego" Rometa dostaniesz 400, ADV250 i moze jeszcze Exiv'a na testy? ;)
Awatar użytkownika
Dyziek76
Forumowicz

Motocykl: Romet Soft 125

Postautor: beniamin82 dodano: 01 paź 2015, 22:37

Następne testy na wiosnę. Będę ich nękał od lutego. Choć ogólnie skupiamy się z Dawidem na 125ccm.

Może będę miał cagive w dwutakcie do testów.

Bawię się przednio :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
beniamin82
Zarząd KCM

Motocykl: Z125->Cruiser 250->BN251
Tel. kom.: 506177711

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...