Benzer Shaft 50 - zwiększenie mocy

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Re: Benzer Shaft 50 - zwiększenie mocy

Postautor: Miro dodano: 24 sie 2013, 19:36

Koledzy zmieniliście temat ze zwiększenia mocy,na porady prawne ? Dołujecie gostka tymi wywodami prawnymi,pomóżcie jak możecie a jak macie pisać głupoty to może nie piszcie lepiej NIC.
Awatar użytkownika
Miro
Forumowicz

Motocykl: BMW r1100r ,HONDA CB 500

Postautor: krysz dodano: 24 sie 2013, 21:46

Miałem milczeć w temacie... ale coś dorzucę. W Nekenie, którym jeździ córka wiele zmieniłem... Ktoś napisał że filtr stożkowy nic nie daje. Gówno prawda, sprawdzone metodą "prób i błędów" - daje. Większa dysza, filtr stożkowy i... na 3 biegu 90 km/h.
https://lh4.googleusercontent.com/-RVai ... 12/217.JPG
Ale na 4 tylko 75 km//h. Więc zmieniłem zębatki i jest zupełnie inaczej... ale nie będę więcej pisał, bo panowie od prawa będą krzyczeć :))
"Nieważne jaki masz motocykl, ważne gdzie nim byłeś"
http://chomikuj.pl/krysz2/Podr*c3*b3*c5 ... uiser*27em
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Motocykl: Keeway Cruiser
Tel. kom.: 602433923

Postautor: Deamiens dodano: 24 sie 2013, 22:08

Krysz, nie chcę Cię martwić... ale do pierwszej mżawki, o większym deszczu nie wspominając :)) Chyba że już testowałeś, i jakimś cudem działa?
Awatar użytkownika
Deamiens
Forumowicz

Motocykl: DR800, DL1000
Tel. kom.: 696082016

Postautor: krysz dodano: 24 sie 2013, 22:12

Wiem, wiem, ale córa w deszcz nie jeździ :)
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: kosimazaki dodano: 25 sie 2013, 10:28

Zrobię jeszcze raz (ostatni) OT w temacie. Napisałem ostrzeżenie o możliwych bardzo negatywnych skutkach takich przeróbek, ponieważ uważam, że forum jest właśnie od tego, żeby każdy miał szansę wyrazić swoje zdanie a pytający miał jak najszersze spojrzenie na interesujący go temat. Ponieważ część kolegów zaczęła wręcz demonizować moją wypowiedź, jestem zmuszony to sprostować.
Po pierwsze nie pisałem głupot. Głupie byłoby gdybym napisał, że jak przerobi to na pewno się zabije lub Go złapią i wsadzą do paki. A jak doskonale wiecie niczego takiego nie napisałem. Więc proszę się następnym razem powstrzymać przed zarzucaniem komuś głupoty.
Po drugie temat rzeczywiście nie dotyczył zagadnień prawnych a mechanicznych, jednak zupełnie nielegalnych w sferze obowiązującego w naszym kraju prawa. Dlatego, widząc, że kolega nie zna do końca szczegółów dotyczących ewentualnych konsekwencji takiego "zabiegu" wolałem Mu napisać czym EWENTUALNIE to MOŻE grozić. Nie MUSI i NIE GROZI ale MOŻE.
Po trzecie, bardzo szanuję odmienne zdanie innych osób, ponieważ taki jest świat, że każdy z nas ma (i ma prawo posiadać) odmienne poglądy na jakiś temat. Dlatego nigdy nie naciskam na nikogo w związku z podjęciem przez tą osobę jakiejś decyzji. Uważam, że mam prawo komuś powiedzieć i nawet powinienem, jeśli coś ważnego wiem i znam ewentualne skutki podjęcia złej decyzji przez pytającego, jednak zbyt mocno szanuję wolność drugiego człowieka i jego prawo do najszerzej rozumianej wolności podjęcia decyzji o swoim życiu, żebym mógł napisać, że coś musi czy nie musi zrobić.
Kończąc, powtórzę dla tych, którzy nie do końca czytają ze zrozumieniem, nigdy nie będę nikogo zmuszał do niczego ani ograniczał jego swobód (do pisania, czytania, życia itp.). Każdy ma swoje życie za które odpowiada i to on będzie ponosił skutki swoich decyzji, więc mi nic do tego. A że życie potrafi dokopać i bardzo często zrobi nam na przekór, to chyba każdy dobrze wie. Proszę też wszystkich o zakończenie w tym wątku dyskusji na temat prawny zagadnienia i pozostanie przy mechanicznych aspektach, bo zrobił się tu niezły b....del a ja się czuję za niego niestety odpowiedzialny.
Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu
Awatar użytkownika
kosimazaki
Forumowicz

Motocykl: Honda CBF600SA

Postautor: nitros5 dodano: 25 sie 2013, 12:36

Może mi ktoś wkońcu wytłumaczyć ile km więcej będę mógł jeździć po wymianie modułu na odblokowany, wybebeszeniu wydechu? Oraz o co chodzi że filtr stożkowy i deszcz? Bo nie bardzo rozumiem ;) A tak wogóle to naprawdę dziękuję za tyle wypowiedzi ;) Najlepsze forum na jakim miałem okazję być odnoście motorów, ponieważ na innym (nie będę mówił którym) nie raczyli odpisać przez jakieś 2tyg. więc jesteście bardzo pomocni, i za to wam jestem bardzo wdzięczny :oklasky:
nitros5
Forumowicz

Motocykl: Benzer Shaft 50, eMZ TS 250

Postautor: Miro dodano: 25 sie 2013, 14:36

Kosimazaki przepraszam jeśli poczułeś się urażony,ale przyznasz że zjechaliśmy od tematu.Tak jak powiedziałeś każdy jest kowalem swojego losu i niech tak zostanie.
nitros5 jeśli chodzi o te twoją większą MOC,to musisz zachować kolejność;jak zmienisz filtr to silnik dostaje więcej powietrza,więc aby był efekt to musisz mu zwiększyć dawke paliwa [ dusza],ale żeby silnik mógł oddychać pełną mocą to trzeba też wymienić wydech,bo inaczej będzie zdławiony.Następny jest moduł,zębatki itd,aż będziesz zadowolony
a jeśli ci to nie wystarczy to następnym krokiem jest zrobienie prawa jazdy jeśli go nie masz i kupno motoru z mocą która zaspokoi twoje oczekiwania.Myśle że to wszystko.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miro
Forumowicz

Motocykl: BMW r1100r ,HONDA CB 500

Postautor: krysz dodano: 25 sie 2013, 17:47

Miro pisze:nitros5 jeśli chodzi o te twoją większą MOC,to musisz zachować kolejność;jak zmienisz filtr to silnik dostaje więcej powietrza,więc aby był efekt to musisz mu zwiększyć dawke paliwa [ dusza],ale żeby silnik mógł oddychać pełną mocą to trzeba też wymienić wydech,bo inaczej będzie zdławiony.Następny jest moduł,zębatki itd,aż będziesz zadowolony
a jeśli ci to nie wystarczy to następnym krokiem jest zrobienie prawa jazdy jeśli go nie masz i kupno motoru z mocą która zaspokoi twoje oczekiwania.Myśle że to wszystko.Pozdrawiam

I tak ogólnie powinna brzmieć odpowiedź prócz "duszy" :)) Dodam jeszcze, że trzeba próbować, pokombinować. Bo zmieniając filtr, dyszę trzeba też dobrze podregulować skład mieszanki. Dobrze jest też trochę opróżnić tłumik, pokombinować z zębatkami. nitro5, gdybyś chciał jeszcze więcej info (bardziej poufnych) to pisz na pw do mnie lub Deamiensa (myślę, że też Ci odpisze).
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

Postautor: foxmolder dodano: 25 sie 2013, 21:10

Miro pisze:Koledzy zmieniliście temat ze zwiększenia mocy,na porady prawne ? Dołujecie gostka tymi wywodami prawnymi,pomóżcie jak możecie a jak macie pisać głupoty to może nie piszcie lepiej NIC.

Nikt tu nie pisze głupot. Tylko to nie jest forum tiuningowe jak ze skutera zrobić naked, ale przede wszystkim forum klubowe. A klub motocylkowy powinien promować bezpieczną jazdę, a nie jakieś, przepraszam, wsiowe przeróbki.
---
foxmolder
Forumowicz

Motocykl: -

Postautor: krysz dodano: 25 sie 2013, 21:25

Foxiu, nie do końca zgodzę się z Tobą. Wiem, że Ciebie "od spraw technicznych boli głowa", ale niektórzy lubią grzebać przy motorkach. I mają frajdę, gdy coś polepszą. A bezpieczna jazda nie znaczy jechać powoli czyli np. 45 km/h pięćdziesiątką. I jeżeli ktoś z tej 50-ki wyciśnie 70 km to ma cholerną satysfakcję. I nie oszukujmy się; kto w Polsce jeździ przepisowo?
Na mojej ulicy większość małych skuterków tak zasuwa, że poczciwa WSK-a wąchałaby dymek...
Awatar użytkownika
krysz
Klubowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...