Postojówki W5W LED

Motocykle 125ccm, Lifan LF-250, Jinlun 250, Jinlun 150, Challenger 200, Zipp, Cruiser 250, inne...
moderatorzy: Luca, beniamin82

Postojówki W5W LED

Postautor: grabek dodano: 01 sie 2011, 08:34

Jeżeli dasz 21W to lepiej zmień przerywacz na samochodowy bo oryginalny zjarasz. Z jednej strony będzie jaśniej, ale pobór pradu wzrośnie dosyć mocno. Wziąwszy pod uwagę, że są małe akumulatorki będziemy mieli efekt przygasania świateł w momencie zapalenia się kierunkowskazu- motorek ma tylko dychawiczną prądnicę, która na wolnych obrotach nie jest w stranie pokryć całego zapotrzebowania prądowego. Więc moim zdaniem bez większych przeróbek (zbyt dużego aku bez przeróbek ramy nie wsadzimy; montaż wydajnego źródła prądu to koniecznośc cięcia obudów aby wyprowadzic napęd pradnicy lub alternatora) jest to droga do nikąd- myślę o mocniejszych żarówkach. Prosciej zmienić kierunki na led- do tego przerywacz bo ten od zarówek może zostać niezainicjowany. Led-y biora 0,00 prądu i świecą ładnym i jasnym swiatełkiem.

Schemat prawdę Ci powie- dobrze masz wypatrzone- przerywacz zawsze siedzi na + i zaczyna pracować jak pojawia się obciazenie. Temu mają przewżnie 2 stopki- trzecia to ewentualna masa (-).

Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Motocykl: Wektor FD 150-3
Tel. kom.: 518154905

Postojówki W5W LED

Postautor: mike_russ dodano: 01 sie 2011, 17:34

Jeżeli dasz 21W to lepiej zmień przerywacz na samochodowy bo oryginalny zjarasz.

Wiesz, bo u Lisa kierunki 21W są oryginalnie, tylko zawsze migają po 2 - stąd takie obciążenie. Przeróbka na LED owszem ale po gwarancji (lub innym rozwiązaniu problemu słabych szpilek wydechu ;) ) A swoją drogą przydał by się przerywacz z jakimś dźwiękiem, bo w słoneczny dzień lubi się zapomnieć. ;)
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postojówki W5W LED

Postautor: grabek dodano: 02 sie 2011, 13:48

Są różne buzzery w sklepach z motopierdołami lub na wybranych stacjach benzynowych (spytaj jakiegoś fana wieś-tunera z oplem kalibrą i wydechem wielkości wiadra wiszącego na sznurku od snopowiązałki tudzież taśmie izolacyjnej- na pewno da ci namiary gdzie w najbliższej okolicy taki gadget dostać). Są też żarówki do świateł cofania z buzzerami. Masz głośny wydech to zamontuj trąbę od alarmu- nic na pewno nie zagłuszyprzypominacza.

Myślę, że ograniczeniem w przypadku kakofonii jest jedynie wyobraźnia.
Awatar użytkownika
grabek
Forumowicz

Motocykl: Wektor FD 150-3
Tel. kom.: 518154905

Postojówki W5W LED

Postautor: Karol dodano: 02 sie 2011, 16:59

Zwykły brzęczek kierunkowskazów niezwykle łatwo można sobie zapodać na 2 sposoby:

-> kupić w cenie 40 zł taki i zamontować

-> zrobić takie coś samemu za cenę ok. 5 zł
- kupujemy w sklepie elektronicznym buzzer, tudzież jakiś sygnalizator piezoelektryczny na 12V DC
- podłączamy go np. do przekaźnika kierunkowskazów

Niemniej jednak wyczytać w sieci można, że taki brzęczyk szybko zaczyna denerwować jeźdźca. Dlatego też fantastycznym rozwiązaniem jest ten dynks. Niestety cena zaporowa, a żeby go zrobić domowym sposobem, to trzeba by skonstruować zapewne jakiś układzik z zaprogramowanymi przez siebie scalakami.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Motocykl: Chituma CTM250-3 Fastran
Tel. kom.: 602356890
Komunikator: GG 10691947

Postojówki W5W LED

Postautor: mike_russ dodano: 02 sie 2011, 18:00

zamontuj trąbę od alarmu- nic na pewno nie zagłuszy przypominacza.

:rotfl: No akurat byłby to najgłośniejszy element Lisa :rotfl:
W zupełności wystarczy cichy brzęczyk przy kierownicy - jeżeli będzie włączony pod kontrolki to da i tak przerywany sygnał. Dzięki za podpowiedzi, zapytam w znajomym sklepie elektronicznym.
Ostatnio kupiłem ciekawostkę - samoprzylepne diody świecące "z metra" - silikonowa taśma z wyprowadzoną ścieżką do polutowania przewodów- po 3 lub wielokrotność diod- myślę pod kątem doświetlenia szybkościomierza, bo oryginalne żaróweczki deczko ciemne. Pobór prądu przez moduł 3 diodowy to około 200mA (czyli praktycznie żaden).
Awatar użytkownika
mike_russ
Sympatyk

Motocykl: Zipp Raven "Dzikus"
Komunikator: GG 13140250

Postojówki W5W LED

Postautor: Karol dodano: 02 sie 2011, 21:14

Też nad tym myślałem, bo u mnie ta żaróweczka w prędkościomierzu oświetla tylko szczyt tarczy. Na Alledrogo można znaleźć nawet paski led, w których 3 diody są na 2,5 cm.

Niestety wydaje mi się, że moje wskaźniki prędkości, obrotów i napięcia są jednorazowe - mają tak jakoś dziwnie zaciśnięte obudowy, że nie idzie ich rozebrać, żeby wstawić taki pasek.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Re: Postojówki W5W LED

Postautor: Karol dodano: 22 sie 2013, 19:18

Dokonałem dziś wymiany żaróweczek w lightbarach, już mi prezes nie powie, że bez świateł jeżdżę :D Na razie wstawiłem takie

Obrazek

Efekt jest myślę zadowalający

Obrazek

Zamówioną mam jeszcze inną parę, ale od niektórych sprzedawców z Chin nie chcą dochodzić.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

Postautor: kosimazaki dodano: 22 sie 2013, 19:38

Karolu, zajebiście to na zdjęciu wygląda. Poza tym, chyba najważniejsze, że wizualnie powinieneś teraz zdecydowanie bardziej rzucać się w oczy puszeczkom i innym użytkownikom dróg. Kurczę, normalnie zastanawiam się czy w swoim czegoś nie pozamieniać, narobiłeś mi "smaku" tymi żarówkami ;)
Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz, jaką można robić w ubraniu
Awatar użytkownika
kosimazaki
Forumowicz

Motocykl: Honda CBF600SA

Postautor: jacek.rc dodano: 22 sie 2013, 20:00

Ja w lightbarach też mam 9-cio ledowe wkłady i na razie używam ich jak świateł do jazdy dziennej(nie wiem czy zgodnie z przepisami :D ).Podłączyłem je na stałe,po wł. stacyjki.
Show Must Go On
Awatar użytkownika
jacek.rc
Forumowicz

Motocykl: KSL ,Cruiser ,VT-750,ADV -250

Postautor: Karol dodano: 22 sie 2013, 23:37

jacek.rc pisze:na razie używam ich jak świateł do jazdy dziennej(nie wiem czy zgodnie z przepisami :D )

No właśnie ja też, tylko mówią, że tych moich 5W banieczek nie widać było w ogóle, no to wsadziłem ledy i widać znacznie lepiej, ale tak nie razi jak na zdjęciu, aparat po prostu nie lubi świecenia w obiektyw.

Co do legalności, to nie jest to legalne. W ogóle używanie lightbarów i świateł do jazdy dziennej w motocyklu nie jest w Polsce legalne, ale kto by się tym przejmował ;)

kosimazaki pisze:normalnie zastanawiam się czy w swoim czegoś nie pozamieniać

Jak coś służę pomocą, bo trochę już tego zamówiłem.
Czekam jeszcze na żarówkę stopu i kierunkowskazów, tylko od niektórych sprzedawców nie dochodzi mi towar i muszę zgłaszać się o zwrot kasy.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karol
Forumowicz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Wszystko na temat...