Sory za offa , ale piszesz o zmianach softu . Jakiś czas temu wpadłem przypadkiem na posta o zmianach programu w Benelli trk ( jakiś gościu z Wawy) i euforię właścicieli motocykli ,którzy poddali się jego modyfikacją . Motocykle miały cudownie mniej palić i byś duuużo żwawsze

. Teraz dla niewtajemniczonych , żeby spełnić wyśrubowane normy euro motocykle ( i inne spaliniaki) pracują dzisiaj na bardzo zubożonych mieszankach . Efektem ubocznym są : zmniejszone spalanie i zwiększona temperatura silnika . Ta druga może powodować wypalenie dziury w tłoku , przytarcia gładzi cyl. lub nawet wypalenie gniazd zaworowych . Jak na w/w poście to napisałem i zadałem pytanie o żywotność silników jeżeli te minimum jeszcze zmniejszają ,to w jakiś dziwny sposób nigdy już nie potrafiłem znaleźć tego posta

. Żeby nie było zabiegi te ( z ubogą miesz.) są stosowane powszechnie przez tuningowców , dwusuwowych crosiarzy i np w silnikach do kogeneracji ( gdzie jest produkowany prąd i ciepło ) ,ale jedni liczą się ze skutkami ,a drudzy projektuję specjalnie te silniki . W pracy akurat z takim mam do czynienia . Jeszcze raz przepraszam za ofa ,ale też mam nadzieję ,że post da do myślenia zanim ktoś zacznie poprawiać chińczyka ( i nie tylko ) .